Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter april
2013 04 29
Måndag på Hemmet. Tre glada som pysslade med lite av varje. Idag blev spisen svärtad, köksskåpen urtorkade och bänkarna avputsade. Nu är det bara att sätta in hyllorna och plocka in alla attiraljer som hör ett kök till.. I övrigt fogning av klinkergolvet på toaletten, uppsättning av köksgardin och lite utvändigt jobb som listning under fönster på östra fasaden. Målat blev det i fönster-karmarna också, så nu kan någon sätta dit tätningslister, vilket hon även lovat att göra vid tillfälle.
Fikat smakade bra även denna dag med frallor och kakor som blivit över från kvasttillverkningen.

Åke
 

2013 04 27
Nu kan man nästa beteckna köket som klart om man undantar vatten och el. Ska vi vara tidstrogna med standarden som var vid hemmets uppförande så ska vi inte ha det heller men jag tror nog att vi ska vara lite modernare i alla fall. Särskilt som vi vill vara en hembygdsförening i tiden. Berndt och Kajsa? har målat köksluckorna och lister och det blev mycket bra tycker jag. Strålande! Jag har knåpat dit handtag och lite diverse så att nu är det i stort bara att städa ur skåp och lådor  och sätta in hyllorna. Sen ska vi ställa oss här och ta emot allt porslin, grytor och kastruller mm som vi får av välvilliga givare för att plocka in i skåpen.

Åke

 


Så här blev det. Hoppas att vi får mycket glädje av köket.
2013 04 22
Denna måndag  kom Orvar och tränade på kvasttillverkning till på lördag. Jag själv idkade köksarbete och Lisbeth såg till att jag inte sölade ner alltför mycket. Köksarbetet bestod i fogning av kaklet och uppsättning av en list ovanför där vi ska kunna hänga upp diverse användbara köksverktyg på krokar. Lisbeth fejade upp efter mig så det är möjligt att utrymmet kan användas som kök framöver. Nu återstår "bara" att måla luckorna, fixa in vattnet och få till elen så kan vi äntligen använda köket.
Lisbeth bjöd på fika som nog måste upphöjas upp till "andra frukost". Smakade som vanligt helt förträffligt. Vi hade flera besökare denna dag, så vi blev några stycken kring bordet, vilket är trevligt och höjer stämningen. Bernt har haft en besvärlig förkylning och varit borta ett tag men känner sig bättre nu. Tittade in för att kolla läget och har planer på att måla lite i köket under morgondagen.


Nu är allt buskage nedkapat som vi tänkt. Torsten har tidigare klippt ner krikonbuskaget och nu har Jörgen mejat syrenerna. Han har även klippt ur äppleträden som var riktigt vildvuxna. Det mesta av buskarna låter vi växa upp igen så det hela rör sig om en föryngring.

Åke


 

 


 


Nu är det inte mycket som återstår att göra i köket.


Nedkapat och klart. Nu kan markarbetena börja när som helst.
 
2013 04 15
En dramatisk ökning numerärt sett blev det denna måndag då styrkan fördubblades mot föregående arbetsdag. Det i lördags inhandlade kaklet blev uppsatt ovanför bänkarna i köket och vi som var där tyckte det blev riktigt bra. En klatschig färgton i grått som väl matchade de svarta bänkskivorna. Även dagens besökare Simon Ljungdahl från Tekn. förvaltningen i Söderköping tyckte det blev fint likasom även den övriga upprustningen av Hemmet. Frallorna och mockarutorna som Lisbeth bjöd på lät sig också väl smaka så vi har bäddat för ett gott samarbete där. Simon var här för att kontrollera att arbetet med avlopp och vatten blev rätt utfört. Vi passade på att testa att avloppet fungerade inifrån huset vilket det också gjorde. Nu gäller det att få el och vatten anslutet till systemet men det hänger på oss.
Det gamla vita kaklet på toaletten tyckte jag var så tråkigt så jag slog ner det och satte upp nytt med en mild beige färgton istället- Kommer säkert att verka lugnande och rogivande på besökarna där.

Åke
 


Bilden ger inte rättvisa åt det fina kaklet så ni får komma och
titta på plats och bilda er en uppfattning.
 
2013 04 13
Någon okänd (troligen Jörgen eftersom hans grävmaskin inte bara tittat upp ur snö utan också har rört på sig) har liksom i ett trollslag fixat en grusad gång upp till förstubron på Hemmet. Skönt att kunna ta sig in där utan att få lera upp till öronen. Nu kan man ha lackskorna på sig när man går tipspromenaden om man så vill.

Åke

 

 

 

 


Grusat så man torrskodd kan ta sig in till Hemmet.
2013 04 11
SM-Entreprenader har gjort klart sitt åtagande beträffande vatten och avlopp. Avloppsbrunnen är på plats och inkopplad med såväl avloppet från huset som anslutningen till tryckledningen. Vattenledningen är också framdragen. Bara de allra sista meterna in i själva huset återstår att gräva ner och ansluta inne i undercentralen.. Slangen finns. Återstår även att ansluta avloppspumpen elektriskt, en kabeldragning som kan göras i samma schakt som den sista biten vattenslang dvs 3-4 m invid husgrunden.
Återstår att göra är att utröna hur vattnet skall ledas ut från golvbrunnarna i källaren. Tills detta är löst får vi ha den dränkbara pumpen kvar i den gamla trekammarbrunnen. 

Nu är det snart dags att börja med att fixa till tomten runt huset. För att få struktur på det så bör vi skissa på hur vi vill ha det. Efter att vi har bundit kvastar den 27:e april har vi i styrelsen för avsikt att slå oss ner och spåna i ämnet. Kom gärna med förslag. Alla är välkomna!

Åke

 


Nu har grävmaskinen tittat upp ur snön. Dags att börja gräva?

 

 

 

 

2013 04 08-10
Påsken verkar vara ovanligt lång i år men lite småpyssel blev ändå gjort denna måndag. Kompletteringsfogning lite här och var,. igensättning av golvet där kyl/frysen ska stå samt ekbeklädnad av ytterdörrströskeln för att nämna något.


På onsdagen påbörjades arbetet med vattnet och avloppet av SM-Entreprenader. Mycket tankeverksamhet gick åt för att försöka lösa mysteriet med avloppet från källaren. Det gick inte utröna var det mynnade men det kunde konstateras att det inte gick in i trekammarbrunnen. Det ingår inte heller i SM-Entreprenaders åtagande så det återstår för oss själva att lösa.

Åke
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu är den här. Avloppspumpen.


Här i tomtgränsen ska avloppspumpen stå.
 
2013 04 03

Sakta, sakta drar sig vintern tillbaka och våren försöker tappert att bryta sig fram. Det är fortfarande rejält kallt om nätterna så det dröjer innan solen lyckas att tina upp marken igen. Nu är det åter kletigt att ta sig till Hemmet om man inte är tidigt ute så det är fruset. Hoppas ändå att det hinner att torka upp till söndag. Har vi tur så:
Måndagen den här veckan var det helgdag så då var det inga aktiviteter. Däremot så har Berndt och Kajsa målat väggar vid ett par tillfällen, senast idag. Jag har gjort detsamma det vill säga varit där vid ett par tillfällen. Det har mest varit listning, fogning och kompletteringar för min del. Förstugan börjar bli ganska färdig nu och i kök och södra rummet är det panelmålning som i stora drag återstår. (Om man bortser från golvet, elen och vattnet).
Nämnas kan att anslagstavlan är färdig. Den ligger utanför vedbon hemma hos oss i avvaktan på vår och transport till Hemmet.

. Åke

 


Anslagstavlan färdig att sätta upp. Teglet är redan på plats i boden på Hemmet.