Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter april 2014
2014 04 28

Vi var förberedda på en liten grupp idag. Inger och Orvar skulle lägga in bilder och jag tänkte serva med kaffe, och eventuellt ta fram kvasten.  Men samtidigt som vi kom, så anlände också gäster. Bengt och Marianne Helmerud har ofta åkt förbi, och sett utvecklingen på utsidan.  Nu var det dags att se vad vi sysslade med.

Helt plötsligt kom Per-Allan och levererade soffa och bord till altanen.  Vi är verkligt tacksamma. Kaffe och smörgås inmundigades sedan vid den nyaste möbeln. Det gäller att ta tillvara det sköna vädret.

Åke tittade in, snyggklädd, och såg att vi minsann jobbade. Även Jörgen kom med släpkärra, och fyllde den med skräp från källaren.  Vårstädning!

För egen del kan jag erkänna att kvasten aldrig kom fram.

Lisbeth

 

2014 04 24
Slutspurten med altanen lyckades och det sista med räcket blev klart innan kvällen. Ställde dit den renoverade trädgårdsmöbeln också. Plockade även bort den värsta bråten kring uthuset och krattade boulebanan så nu kan boulespelet börja.

Åke

 

 

 

 

 


Nu är altanen klar. Första trädgårdsmöbeln på plats.
2014 04 22
Ägnat mig en del av dagen åt att färdigställa altanen så mycket som möjligt. Rampen är klar och trappsteget bredvid denna. Överliggarna på räcket är också på plats. På torsdag kan kanske hela räcket vara klart och i och med det hela altanen. Skulle vara roligt om det var så inför boulespelet senare på kvällen. Kanske skulle man drista sig till att ställa dit trädgårdsmöbeln.

På torsdag är det hög tid att kratta till boulebanan så den är hyggligt klar för spel. Får se om den är lite lös i ytan nu efter vintern men det kommer att bli lika för alla. 

Åke

 

 

 


Altanen snart färdig
2014 04 16
Den late får bråttom mot kvällen sägs det och nu kände vi att kvällen började närma sig,  dvs kvasttillverkningen på Hemmet. Tanken var att boden skulle kunna användas vid sämre väder och altanen utanför vid lite bättre. Dessvärre hade vi bara påbörjat densamma efter måndagens övningar, så Putte och jag beslutade att göra ett ryck under onsdagen.
För att få lite försprång så började jag i ottan så när Putte kom så var mycket av underredet klart. Riktigt flitiga var vi under dagen så vi fick på all trall på altanen. Återstår renkapning av kortsidorna och trallvirke på rampen. Ja räcket också förståss men stolparna är där så det ska nog bli ett sådant också vartefter. Nu kan man ha kvasttillverkningen här bara man plockar undan lite.
Tyvärr så upptäcktes att dörrarna inte är riktigt som de ska. Husets väggar har under årens lopp lagt sig till olaten att luta lite åt öster vilket påverkat dörrarnas upphängning. Vill nu ta i altangolvet när man försöker öppna. Ack ja! Alltid är det nått. Blir att åtgärda. Förmodligen är också det bästa att göra en helt ny vedboddörr,  för den som sitter där är skev och dålig. Vi får se.

Ps. Fikarasten var trevlig i dag också fast vi bara var två. Ds

Åke

 


Putte i skruvartagen

 

 

 

 

2014 04 14
Denna måndag så var antalet närvarande mångdubbelt mot den förra vilket var trevligt och roligt. Orvar har kommit hem från sin Spanienvistelse och Inger och han återupptog bildinläggandet. Orvar hade längtat hem sade han och kanske är det måndagarna på Hemmet som han saknat mest. Lisbeth hade varit och skjutsat på sin som på morgonen och anlände precis lagom till fikat vilket också hennes Åke gjorde men han hade matsäcken med sig. Roligt med alla som kommer och umgås en stund. Passa på och kom på måndagsförmiddagarna. Med eller utan matsäck och alltid kan vi ljuga om något!

 

 

 

 

 

Handikapptoan börjar bli färdig så långt att installation av porslin och rörmokeriarbete återstår och en målning av något slag. I avvaktan på detta började Putte och jag med altanen. Börjat med ramen till densamma och vi satsar på att den kan vara förlagt på stenar eftersom hela huset i övrigt gör det. Fortsättning följer på onsdag har vi bestämt. Vi vill få altanen så pass färdig så att kvasttillverkningen kan ske där den 27:e eller inne i boden om vädret skulle bli dåligt.

Åke


 


Putte sågar stomvirke till altanen


Altanstommen på gång

2014 04 07
Om det var svårt förra måndagen så var det idag helt omöjligt att ställa deltagarna på något led. Ensam är kanske stark men det blir lite tradigt att bara prata med sig själv. I vart fall så är panelen nu uppsatt på toan och listningen klar. Får nog göra om golvlistningen mot ytterväggarna för det ser lite konstigt ut. Försökte att spara så att de gamla syllstockarna syntes men det blev så lite kvar av den synligheten så det ser bara ofärdigt ut. Vi får nöja oss med att takstockarna syns och ett par av de stående väggstockar vid ytterdörren. Putte som hade haft en läkartid kom ner till Hemmet och undrade om jag hade fikat, vilket jag inte hade gjort, så han erbjöd sig att ordna kaffe. Trevlig och trivsam fikastund kan man även ha på tu man hand.

Åke

 

Nu är panelen uppsatt på handikapptoan. Hur ska det
målas? Finns det någon sakkunnig?