Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter april 2015
2015 04 27
Ännu inget regn så vi vet inte hur tätt taket har blivit. Denna måndag blev det panel på takkupans framsida vilket nästan blev klart. Bräderna tog slut så det fattas en som får kompletteras med nästa gång. Vi upptäckte att panelen under den tidigare takkupan var mycket dålig. Den är av en helt annan kvalitet än panelen i övrigt. Samma dåliga tunna panel var det även på uthusets östra sida. Vi spekulerade hur det kunde vara på detta vis. Det är bara att byta ut den mot ny. Panelen i övrigt är också rätt dålig nere vid verandans tak. Plåten på verandan är inte uppdragen på väggen vilket gjort att den blötts ner vid regn genom stänk. Nog klokt att sätta dit en plåt vid väggens nederkant.
Orvar och Inger fortsätter med att lägga in bilder och Lisbeth servade oss som vanligt med fika. Lika trevligt och gott varje gång. Titta gärna in och testa! Det är gratis för alla på måndagsförmiddagarna.

Åke


Panelen nästan färdig. Rödfärgning och vitt foder kring fönstret
så kan man se om kupan hyggligt smälter in.

 

2015 04 25
Klockan två (fjorton) skulle regnet komma och det gjorde det också men det var knappt att det märktes. En liten fuktighet på marken kunde anas. I vart fall så är nu taket tätat så gott det går och förhoppningsvis ska det räcka. Nu gäller det att få tag i en plåtslagare så det blir ett rejält väderskydd. Är det någon som har tips om någon så är vi tacksamma att få det. Putte har en granne som är plåtslagare men han är ung och vågade inte sig på jobbet då takkupan är böjd.

Åke
 

 

 

 


Kupan på plats. Plåt på taket och panel på väggarna så är den
 färdig utvändigt
2015 04 24
Började i ottan för att försöka att få tätt på sidorna av takkupan och att lägga tillbaka teglet emot. Tråkigt om det skulle komma regn och det läcker in .vatten. Resterande gänget hade andra uppdrag den här dagen så jag rumsterade själv på taket. Även jag hade andra saker för mig senare på dagen, så det blev inte riktigt klart tyvärr. Hoppas bara att Vår Herre kan hålla tätt någon dag till. För att det ska vara som det bör vara så måste vi få hjälp av en plåtslagare och Putte skulle höra efter med en som han kände om han var villig att fixa det åt oss.

Åke
 

2015 04 23
Montage av kupan.
Samling kl åtta vid Luddingsholm för att lasta materialet. Jörgen med traktor och frontlastare. Putte och Anton med starka armar och så jag själv med min lilla Ferguson försedd med vagn att lasta på. Vi lyckades baxa ut väggar och tak ut ur verkstaden och lastning och transport gick utan någon större dramatik.
Att montera sidoväggarna och frontväggen gick också ganska smärtfritt. En liten utmaning blev ändå att få på taket som var ganska högt upp och lite högre än vad Jörgens lastare nådde visade det sig. Men med lite trixande och starka armar så baxade vi upp taket på plats. Gå gärna in på årets bilder och se hur det gick till. Efter det lyckade lyftet så kunde vi ha en liten taklagsfest med fika.
Dessvärre var både Jörgen och jag tvungna att avika under eftermiddagen och lämna Putte och Anton ensamma för att bygga igen taket på kupan mot det befintliga. Vi kom dock tillbaka så småningom och vi kunde få iordning taket och spika på underlagspappen innan vi efter en dryg dag kunde bege oss hemöver.

Åke

2015 04 21
Rivning av takkupa för hela slanten denna tisdag. Gäller att allt är så förberett som möjligt inför montaget av den nya kupan på torsdag. Ett digert jobb men Putte och jag lyckades få till alltsammans. Började med att plocka ner tegel för den nya större takkupan med lite utrymme runt om för att få plats att jobba. Efter att rivit själva kupan så kom motorsågen till användning för att såga upp ett större hål i taket. Det blev minst sagt luftigt när uppsågningen var klar. Härlig utsikt. Vi började spåna om såväl ett stort plasparti med balkong utanför som trekantiga fönster med sikt mot både Norrbo och samhället. Vi kom dock snart fram till att  det var bästatt följa de ursprungliga planerna.
Som avslutning för dagen täcktes det uppsågade hålet med  en presenning ifall att det skulle komma nederbörd innan den nya kupan kommer på plats.

Åke

Kupan borta. Nu blir det dags att såga upp hålet större.

 


Teglet Rivning påbörjadRena panorama vyn när öppningen blev uppsågad


 

2015 04 13
De flesta är bortresta denna måndag så Lisbeth och jag hade Hemmet för oss själva. Jag är duktig på att riva ner vilket jag verkligen bevisade med att riva bort det mesta jag kom åt runt trappöppningen. Skräpade ner ordentligt, särskilt när motorsågen kom till användning, så det var tur att inte så många var där och såg förödelsen.

Har länge undrat om trappan alltid varit som den är nu, trång och brant. Nu kunde jag se att det har varit en ombyggnad i ett skede. Då har man tydligen också lagt in trägolv i den övre hallen, något som senare försetts med masonite och plastmatta. Det kan ha varit så att trappan gått rakt ner och varit ännu brantare än nu.

Förändringen nu blir att förminska trappöppningen på ena sidan så att trappräcken kan gå ner efter vangstycket på vänstra sidan. Vidga ut den mot entrén sett så att lite längre personer som ex.vis jag inte behöver böja sig så mycket när man går ned för trappan. Det var här motorsågen kom in i bilden.
 

 

 

 


Hemma i verkstaden har jag börjat med själva räcket. Det är tillkapat och stolparna ihoplimmade. Sedan ska det putsas och lackas. Hade tänkt att det skulle vara furu men det var svårt att få tag i så det blev gran. Det får väl duga då.

Åke

 

 

 
Gamla räcket bortlyft för att kunna ställas tillbaka tillfälligt i avvaktan
på ett nytt.
Det ser ut som att trappöppningen varit större rakt fram för
där är det ilagat och det ser avkapat ut till vänster.


Nytt räcke på gång i verkstaden

 

 

2015 04 02
Mycket helger så jag passar på att jobba lite på skärtorsdagen. Listning runt dörrar så långt det går just nu innan nya takkupan kommer på plats. Börjat att montera en ställning på verandataket så att takjobbet ska gå hyggligt smidigt och säkert.

Åke