Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter augusti
2012 08 31
En förmiddag på Hemmet och taket är målat en gång.. Hoppas att det räcker med två gånger. Ser riktigt hyggligt ut tycket både jag och Berndt (som kom förbi för att kolla upp lite inför väggmålningen). Särskilt om man betänker hur taket såg ut från början. Körde ner fönsterbågarna till Allglas för glasning men väl där så var det typiskt nog stängt. Dock så var dörren öppen så jag ställde in bågarna och skrev en lapp. Får ta kontakt på måndag.

Åke

 


Taket målat en gång och spismuren också målad en första gång.
Nu börjar det bli dags att måla väggar.
2012 08 30
Mötet med Ramunderstaden tycker vi var riktigt positivt. Att vi får disponera Hemmet är alldeles klart och att det skrivs ett kontrakt på minst 10 år som sedan kan förlängas. Att ha ett långtidskontrakt krävs att kunna visa upp om vi ska kunna söka bidrag av skilda slag. Vi ventilerade även frågan om vatten och avlopp något som Ramunderstaden återkommer om. Ramunderstaden kommer nu att utarbeta ett förslag till kontrakt. Efter mötet beslutade vi att lämna in de fönster som är ordninggjorda till glasning så att vi kan ha dem isatta till tipspromenadstarten.
Ann-Marie var tidigt på plats för kvällsaktiviteterna och passade på att rödfärga färdigt fasaden som Bengt förra veckan vänligt nog lämnat till någon annan att komplettera. (Kanske var det mörkret som då satte stopp för aktiviteten?) I övrigt arbete inne i norra rummet där spismuren blev målad och taket äntligen blev klart med skrapning, fogning och spacklig. Åtminstone Berndt och jag tyckte att det var riktigt skönt. Nu återstår målning.
Målade blev dock fönsterfodren trots förra torsdagens beslut om att de skulle få vara som de var, men beslut går bevisligen att ändra på. Fem tappra denna kväll.

Åke


Nu är fasaden mot norr rödfärgad. Lite vitt på knutar och foder
och fönster i så blir det riktigt bra.

 

2012 08 28-29
Under tisdagen och onsdagen har det blivit sysslor på Hemmet. Berndt har skrapat tak. Ett riktigt krävande jobb. Jag har satt upp taklisten och fogat mot taket så att det inte utan besvär går att kasta in hatten i springorna. Även målat fönsterkarmarna vita vilket blev ett lyft mot det svarta dystra innan. Väggarna är färdigspacklade så Berndt behöver inte bli sysslolös när taket är klart, vilket jag hoppas ska kunna bli snart. Även jag har nu kommit in på takjobbet..

Åke

2012 08 24

Tidigt morgonen begav jag mig till Hemmet för att såga upp hålet för serveringsluckan och att gipsa färdigt väggarna. Nu är det en del taklist som återstår och färdigrensning, spackling och fogning av taket för att kunna måla det. Vore bra att hinna med innan tipspromenadstarten. Vid ett besök på Hemmet fram emot kvällen ser jag att det pågått skrapning.av taket. Antar att det är Berndt som gjort en insats.


Serveringsluckan uppsågad och väggen gipsad

.Åke

 


Hade gamla dörrar på loftet. Ser ganska anskrämliga ut
och är både för höga och för smala!
Kan det vara något för Hemmet?

 

 

2012 08 23
Kvällen ägnades åt spikdragning i taket och listning av fönster. Även en påbörjan av taklisten som efter överläggningar monteras på en annan ledd än som den som tillverkat listen från början tänkt sig. Undertecknad har tjuvstartat under dagen och monterat gipsskivor. Nu är det bara gipsen vid serveringsluckan som återstår men först måste hålet för luckan sågas upp i en rejäl timmervägg som det visat sig. Bengt hade traktorn med sig med makadam som han lade framför föstukvisten så nu kommer vi in utan att bli smutsiga om fötterna. Bengt passade på att rödfärga fasaden mot norr när han hade traktorskopan att stå i.. Väggen blev nästan färdig beträffande det röda. Fem glada denna kväll varav en besökare som inte kunde låta bli att engagera sig i spikutdragningarna i taket.
 

Torsten och Inger spikrensar taket
Åke

 

 

 

 

 

 


 


Bengt rödfärgar norrfasaden 

2012 08 17

En heldag på Hemmet för några. Berndt och Kajsa äggtempramålade panel medan jag tog mig an omputsningen av spismuren. Amatör som man är med putsning så tog det hela dagen. Sigrid kom på besök under eftermiddagen för att se hur långt vi kommit och uppmuntrade oss med glada tillrop. Passade även på att provsitta verandans ljugarbänk som fick klart godkänt.

Åke

 
  Kajsa målar panel
Omputsad mur. I den gamla panelen syns spåren efter den öppna spisen vilket visar att det varit panel länge Ljugarbänkarna på verandan är bra för en välbehövlig rast.

2012 08 16
Skönt sensommarväder även denna torsdagskväll men vi satsade ändå på att jobba inne för att få så mycket färdigt som möjligt till tipsstarten. Uppregling för panel och gipsning blev huvudaktiviteterna för kvällen, Vi gick även hårt åt spiselmuren för att ge bättre plats för serveringsluckan. När vi rivit delar av muren upptäckte vi att det tidigare varit en öppen spis där som delvis rivits och gett plats för den nuvarande muren. Beslutades att putsa om muren då det var mycket skador i den grova puts som motorcykelgänget en gång åstadkommit. Vi var tre tappra som jobbade flitigt denna kväll där Lisbeth höll rent och snyggt efter två andra som skräpade ner efter bästa förmåga.

Åke
  Norra rummet som det ser ut för dagen med spismuren som vi ansåg behövde putsas om.
   
Jörgen kapar till gipsskivor

 
Lisbeth städar södra rummet inför kommande panelmålning. Märk motorcykeln som är målad på väggen.
2012-08-09
Första kvällen för aktiviteter. Fem var där varav en besökare vilket var trevligt. Besökaren hjälpte till med att dra bort utstickande spik i norra rummen samt var med som smakråd vid väljande av kulörer till rummet ifråga. Berndt hade med sig färgkarta för äggtemperafärgerna. Förutom att dra ut spikar ur väggar och golv så satsades det på att göra i ordning frontespisen utvändigt då det var en så härlig sommarkväll. Lite byte av läkt och panel gick det åt då den blivit ganska uppbränd av solen under årens lopp. Detta med skrapning och målning av resterande gjorde att frontespisen ser betydligt bättre ut. Verandan har kompletterats med ljugarbänkar och är ganska färdig bortsett lite målningskomplettering.

Åke

Ljugarbänkarna på plats. Nu är det bara att komma och provsitta och dra några skrönor.

2012-08-06
Skrapning och målning av verandan har varit huvudaktiviteten denna dag. Styrelsen har även haft samling vid hemmet innan kvällens styrelsemöte och haft rådslag om vad som bör göras och när.
Vi kommer att satsa på att måla fler fasader så länge det är hyggligt väder då det känns angeläget att huset ser bra ut.
Vi kör även igång med rummet mot norr. Taket ska vi skrapa och måla. Det buktar nedåt i mitten men det är inte mycket att göra åt utan stora ingrepp. Det får läggas in under begreppet charm för gamla hus. Vi kommer att sätta gips på väggarna upptill som sedan målas. Nertill sätter vi pärlspontpanel. Berndt Prytz har lovat att färgsätta rummet och även att måla panelen med äggtempra. Han erbjöd sig även att börja att skrapa tak och ta bort spikar som sitter kvar efter den pappspända takbeklädnaden. Jag har lovat att skaffa pärlspont och gipsskivor så att inte risken finns att han blir sysslolös.
Torsdagskvällar kommer att bli aktivitetskvällar mellan 17.00 och 21.00 men med principen drop in. Anvisningar om vad som kan göras kommer att finnas.

Åke
 

Verandan börjar bli färdig. Återstår ytterligare strykningar med vitt och ljugarbänkar ska vi givetvis ha. Taket och plåtgarneringarna ska bli svarta. Entrédörren och fönsterpartiet på övre plan behöver troligen en smärre justering. Målning av fönstren är dock på gång.

2012-08-02
Rödfärgning av fasaden mot vägen var huvudtemat vid styrelsens arbetsdag den här gången på hemmet. Jörgen pumpade läns i källaren och kom underfund med att vattnet kommer in genom brunnarna bakvägen ifrån trekammarbrunnen. Det är stopp ifrån trekammarbrunnen. Kan det ha blivit vid grävningen av ledningen till Snövelstorp som stoppet uppkommit? Skönt i vart fall att konstatera vad som orsakat vatteninflödet i källaren.

 

 

Många var vi som hjälptes åt att rödfärga fasaden mot vägen. Det blev nästan färdigt, bara frontespisen vid övre trapphallen kvar. Bengt hade traktorn och kunde köra bort "bråten" (läs sten och betong) efter rivningen av verandaplattan så det blev lite uppstädat.

Åke

 

 

 

 


Lisbeth, Inger och Bengt i arbetstagen.
Fasaden rödfärgad. Någon skillnad?