Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter augusti 2013
2013 08 29
Jörgen fortsätter att planera ut tomten och det blir allt mer färdigt. Utjämnat klart mot söder och gång- och cykelvägen där. Urschaktat där parkeringsytan ska vara på tomten så att det går att fylla upp med krossmaterial. Bengt har med sin baklastare varit och kört bort de stora stenarna. Kommer väl till pass till uppfyllnad för den utvidgade parkeringsplatsen ner mot ån.
Mot kvällen kom Kurt och började harva markytorna för grässådd. Det såg lovande bra ut men stenplockning krävs på en del ytor och även vältning för att få bukt med de värsta hårda jordkokorna.

Åke

 

 

 

 

 

 

 

 


I stort sett färdigplanerat ned till gång- och cykelvägen.


Urschaktning på gång för parkeringsytan
2013 08 26
Många var på Hemmet den här måndagen vilket är mycket trevligt. Såväl besökare som  de som aktivt högg i med något. Jörgen fortsätter att planera ut tomten och det blir allt tydligare hur det kommer att bli, och det blir bra! Diverse jobb blev utförda som plåtmålning, bättringsslamning av socklarna och en tröskel till källardörren, vilket kan vara bra så att inte snön yr in när vintern är här. Det halvrunda fönstret på norra gaveln som saknats sedan starten kom nu äntligen på plats.
Rogerth har installerade el i köket så nu kan vi koka kaffe där inne. Kaffe kokade Lisbeth ändå redan innan så att vi fick det efterlängtade förmiddagsfikat. En alltid lika uppskattad samvaro. Berndt och jag avslutade med att gjuta flaggstångsfundamentet så att vi kan flagga vid högtidliga tillfällen.
Orvar och Inger fortsätter med datastugan och lägger in  gamla bilder på hemsidan. Inger har också berättelser om ortsfolk från förr som vi lägger in på hemsidan vartefter. Intressanta anekdoter, så kolla gärna det.
Ann-Mari tvättade fönstren i norra rummet och köket och hängde upp gardinerna som hon också tvättat, troligen hemma fast vi har ett bykställe vid ån. (Kolla Ingers berättelse)

Åke 

Rogerth idkar köksarbete

Det trivsamma förmiddagskaffet
2013 08 24
Äntligen är skorstenarna färdiga, målade och med huvar som regnskydd och nät som fågelskydd. Ställningarna är ned-monterade, plåtbeslagen svartmålade och det bortplockade teglet åter på plats. Nu är det bara plåtlisterna över vindskivorna som behöver lite svart färg så får taket anses duga tills vidare. En åtgärd som kanske är vidtagen på måndag.

Åke

 

 


Bättre än förut kan man tycka
2013 08 23
Planeringen fortsätter och nu kan man skönja hur det kommer att bli så småningom. Urschaktning för gångvägen upp mot huset pågår och vår lastbilskörande medlem levererar grus till d:o. Blir nog bra till helgen för våra deltagare i tipspromenaden. Flaggstångsfundamentet ska också komma på plats. Nu ska det harvas för att jämna till för sådd. Inger har spårat upp sin en gång ägda harv, lagom stor för ändamålet och Kurt Harrström har lovat att utföra jobbet med en Fordtraktor i början på veckan.
Skorstenarna har fått huvar och är målade vita. Förhoppningsvis är det mesta på taket klart till på söndag.

Åke

 

 


 

 

 

 

 


Gångvägen schaktas ur.

Grusleverans
2013 08 22
Jörgen har börjat utplanering av tomten så vi hoppas att det torra och fina vädret varar ett tag. Skulle vara skönt att få till tomten innan vintern. Ryktena om den annalkande städpatrullen har besannats. Har anlänt i form av Lisbeth och Ann-Mari som gjort det fint och trevligt inomhus. Nu får vi torka oss ordentligt om fötterna innan vi går in. Lite yttre målning har utförts men ännu är det inte klart. Tror att den anlitade målaren har extraknäck på annat håll.

Åke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu är planeringen igång

Tur att det finns de som snyggar till det
2013 08 19
Takarbete även denna måndag med putsning av den andra skorstenen. Hann lagom att blanda, bära upp och slå på bruket när förstärkning anlände. Förstärkningen var förståss välkommen då den kunde ta sig an gjutningen nere i källartrappan. Skönt att det blev avklarat. Nu är det att avvakta på att skorstensputsen ska brinna tillräckligt så att det går att måla. Får beställa plåtar att montera över skorstenarna så att det inte regnar in i dem. Åtminstone inte så mycket. Efter att monterat nät för att hindra fågelhäckning samt målning av plåtdetaljer så får taket anses färdigt.
Orvar och Inger fortsätter träget att lägga in gamla bilder på hemsidan. Gå gärna in och kolla.

Åke
Ingen av de medverkande ville vara med på bild
och skorstenar är ni väl trötta att se på så det blir
ingen bild denna gång.

 

 

 

 

 

 

2013 08 12
Takarbete och invändig städning på agendan denna måndag.  Vädret var växlande med sol och regn vilket störde åtminstone jobbet på den högre höjden. En skorsten blev i alla fall putsad.

Åke

 

 

 

 

 


Nu är en skorsten putsad
2013 08 10
Takarbete. Äntligen har det blivit skorstenarnas tur att bli åtgärdade. Regn och kyla har gått hårt åt dem och putsen har verkligen sett sina bästa dagar. Plockat ner takpannor så att det har blivit möjligt att hyggligt komma upp med verktyg och material. Bilat bort putsen och teglet under den visade sig inte heller vara i bästa skick men en ny pust kommer nog att stärka upp. Får nu försöka att tillverka någon slags plattform runt desamma för det skulle nog bli svårt att balansera bruksbaljan enbart på taknocken. Fortsättning följer förhoppningsvis på måndag.

Åke
 

 

 


Lite anfrätt var den allt under putsen. OBS skorsten lutar inte, bara fotografen som varit lite vinglig!
2013 08 08-09
Mattorna som legat i norra rummet har blivit tvättade. Kan nog inte anses som direkt onödigt. Nu är de på tork men ett häftigt regnväder har förlängt torktiden.
Enligt rykten så är en städpatrull i antågande till Hemmet så därför passade jag på att foga taket i norra rummet. Det har dessvärre torkat isär efter målningen. Tydligen så var delen mot väster fuktig fortfarande efter en vattenläcka som varit en gång. Nu återstår det att måla om taket men det kommer inte att skräpa ner så nu kan städningen börja när som helst.

Åke

2013 08 05
Nu börjar måndagsaktiviteterna att smyga igång så smått efter semestern. Orvar och Inger har pysslat med gamla bilder till hemsidan och jag har pysslat med lite av varje. Lite komplet-teringar av skåpshyllor innan solen torkat bort den dagg som blivit under natten så att det gick att måla. Verandataket fick en första strykning och ävenså räcket till källartrappan.
Började med att slå bort golvet nere i trappan innan det blev dags att avsluta för dagen. Varmt även denna dag så det frestade på i solgasset på södersidan.
Inger kom förbi och kollade läget och Jörgen likaså inför start av utplanering av tomten inom kort.

Åke


 


Nu har verandataket blivit svartare