Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter december
2012 12 20
Arbetet med Hemmet går lite på sparlåga just nu. Varit där på morgonen och satt gångjärn på städskåpsdörren så nu kommer man in där. Återstår att inreda. Har bestämt för mig att någon tog på sig uppgiften att skissa på en bra lösning.
Smådetaljer som återstod i norra rummet är också fixade så nu kan det faktiskt betecknas som färdigt byggmässigt, åtminstone just nu.
Rogerth tyckte att det skulle vara en skyddshuv över elcentralen i förstugan så av en händelse så har det faktiskt kommit dit en sådan.
 
Nu är luftvärmepumparna beställda och kommer att installeras i mitten av januari. Ska bli skönt att få en permanent värme och slippa elfläktarna som ändå har fungerat riktigt bra och värmt gott även när det var som kallast. Tack för dem!

Åke


Nu går dörren att öppna.
2012 12 15
Lilljul på Hemmet där ett 25-tal personer kom och hade trevligt tillsammans. Marschaller och sprakande eldar välkomnade gästerna utomhus och värmande glögg när de kom in. Tillställningen fortsatte med kaffe och dopp, julsånger, läsning på Östgötarnas tungomål samt juldikter av undertecknad mer och mindre lämpliga för barn.
Nu väntar vi på det riktiga julfirandet.

Åke
 

 

 

 

  

 


Vi samlades alla i södra rummet

Lisbeth testar vår förståelse av Östgötamål
2012 12 14
Efterlysningen av råttfällan återkallas! Råttfällan är hittad. Råttan (musen) hade inte lyckats komma ut ur huset med fällan. Springan i golvet som var musens utgång var för smal för fällan så den fastnade där. Ur musens synpunkt mycket beklagligt då den frös ihjäl.
Fredagseftermiddagen bestod i städning och förberedelser inför lördagens julfest. Vi tycker att vi har fått till det riktigt trevligt trots att det inte är färdigt.

Åke


 


Södra rummet och köket inför festen.
2012 12 11
EFTERLYSNING!
Råttfälla har natten till tisdagen försvunnit från Hemmet. Råttfällan var vid försvinnandet av modern typ i plast, c:a fem gånger tio cm och inte särskilt gammal då den var nyinköpt. Fällan var utställd i skåpet under trappan och gillrad av Torsten, Den sågs senast av mig vid halv fyratiden när jag lämnade Hemmet men jag lovar dyrt och heligt att fällan stod där Torsten ställt den och såg helt ofördärvad ut. När Torsten kom till Hemmet idag för att kolla fällorna så var denna helt borta. Inte ett spår. Misstankarna riktas nu mot ett särskilt håll dvs att det är mössen som tagit den. Om någon nu ser en mus (råtta?) kånkandes med en fälla på ryggen så ber vi denna någon att omgående kontakta Torsten.
Anledningen till utställandet av dessa fångstredskap är att vi efter tipspromenaden i söndags kunde konstatera att det lilla djuret som jag sett dagen innan var fler än ett, och så kan vi inte ha det. Meddelas kan ändå att natten inneburit att djurhållningen minskat med en individ.

I övrig så har Putte levererat dörrlåset han ropat in på nätet. (Det kommer att passa) Och det har kommit upp klädkrokar i förstugan.

Åke

 

(Här skulle ha varit en bild på råttfällan men det är inte så lätt att fotografera den så länge den är borta!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 12 10
Idag har det hänt lite på Hemmet, Rogerth har fixat så vi har permanent el i förstugan med en snygg armatur med blommor på. Även belysning på verandan som tänds och släcks automatiskt med ljus och mörker. Skönt att kunna komma och lämna Hemmet även när det är mörkt utan att halvt slå ihjäl sig. Det blir allt bättre.

 

Listningen är i stort sett klar nu i köket och södra rummet. Hann med lite igår i samband med tipspromenaden och resten blev färdigt idag. Torsten och jag har även dragit vatten och avlopp klart till köket och lagt igen golvet där. Passade på att isolera rejält mot stensockeln där det drog friskt. Borde bli lite lättare att hålla varmt bara med det. Rensade ur material och verktyg så att det är möjligt att göra det trevligt till lördag.

Åke

 

 

 

 

 


Dörren färdig. Återstår montering så är det komplett
på nedre plan.
2012 12 06
Den late får bråttom mot kvällen sägs det och nu är det snart kväller, d.v.s. snart är det Lilljul på Hemmet och då är det tänkt att även södra rummet och köket ska kunna användas.
Nu ska det nog ordna sig. Det är inte så mycket till som behövs innan festen. Vattnet ska dras upp till köket och golvet läggas igen där. Tak och golvlist måttas till och sättas upp så de kommer väck från golvet där de ligger nu och så städa ur.
Två snygga armaturer har kommit upp i norra rummet och öglor i taklisten att hänga tavlor och bonader i. Öglorna ska kompletteras lite i antal och drar åt något annars är det klart för galleriet.

 

Nåväl! Idag har Putte och jag lagt igen golvet i södra rummet. Skönt när det blir jämnt och bra att vistas på. Den som tagit hem golvvirke hade gjort det så bra att det endast blev 25 cm kvar när golvet var lagt. Skickligt må jag säga. (Eller var det tur?) Putte hade ont i halsen och kände sig lite lite vissen så han gick hem vid lunchtid för att kurera sig. Hoppas att han kryar på sig snabbt.

 

 

 


Eftermiddagen ägnade jag mig åt att komplettera väggen och städskrubben. Som sällskap hade jag skogsmusen som är den första i modern tid som tagit en plats på Hemmet. Söt och sällskaplig men dålig på att snickra fast bra på att klättra då den kunde klättra på ett snöre som jag hade nedhängande från stövelskaftet. Det måste väl vara en klättermus då och borde heta Klas.

Åke

 

 

 


Vattnet draget i golvet

Putte isolerar golvet

Nu börjar det se bättre ut
2012 12 04
Idag har vi varit några stycken på Hemmet och gjort en insats. Jörgen har börjat och planera marken med början utanför uthuset så nu ska  det hjälpligt  gå att öppna dörrarna där utan att vara styrkelyftare. Tjälen har redan trängt ner en bit i marken så det åkte bort ett rejält sjok för varje skoptag.
Putte och jag har ägnat oss åt att dra vatten och avlopp från källaren och upp till respektive våtutrymmen. Genom trossbotten, städskåp och lönnutrymmen lyckas vi också att dra ledningarna för vatten upp till övre toaletten. Gick riktigt bra tyckte vi och kände oss nästan som riktiga rörmontörer. (Mokare heter det väl inte numera?) Problem hade vi däremot med avloppet till köket. Inte med själva dragningen för det gick bra utan att få ihop rören. Efter mycket kämpande och prövande av olika metoder lyckades det ändå till sist. Kanskeär vi inte lika proffsiga här. Vi blev inte helt klara så vi tänker fortsätta på torsdag.
På tal om trossbotten så kan nämnas att vi  även idag kunde konstatera att isolering i stort sätt saknas helt. Kommer att isolera där vi lägger in nya golvbrädor i vart fall.
Fin service var det då en städpatrull bestående av Torsten med bil och släpkärra, Lisbeth och Ann-Marie anlände vid lunchtid. Nu kan man vistas i källaren utan att halvt slå ihjäl sig. Nästan så det blev  trivsamt där.
Trivsamt och gott tyckte Putte och jag att det skulle ha varit med en kopp kaffe med något tilltugg till vid tretiden, men en  patrull med en sådan överraskning dök inte upp. Kanske beroende på att köket inte är klart ännu trodde vi.
Till sist måste tyvärr ny kroppsskada rapporteras. En golvbräda flög plötsligt upp och slog mig i ansiktet vid upptagning av golvet. Vållande till dylika skador kan ibland oskyldiga personer bli anklagade för, men vid en verklig sådan händelse brukar den drabbade hänvisa till ett mycket hastigt möte med en dörr, viken inte jag gör. .

Åke

 


Grävningen igång

 

 Golvet på väg bort för att kunna dra vattenledning

 

 

2012 12 03
Det har blivit vinter och ganska kallt. Minus 10 grader så det är tur att vi har värmefläktar inne på Hemmet. Upptäckt att trossbottnen inte är den mest välisolerade så det är ganska golvkallt. Får vi nog stå ut med ett tag framöver men så småningom bör man lägga om golvet.
Att det blivit kallt gör att det blivit torrt och bra utomhus och om det inte fryser till för mycket så kan det vara idealiskt att utföra lite markjobb. Grävmaskinen står beredd.
 

 

 


Sista väggen är på gång i södra rummet. Knåpar med ett städskåp mellan spismurarna. Lite knöligt att få till så att det blir bra med dörr i rätt läge och allt, men det ska väl gå. Innan väggen kan slås igen måste det dras vattenledning till toaletterna något som är planerat för morgondagen.. Får även såga upp golvet och bila bort en betongplatta som det troligen stått en kamin på. Ska vi ha en kamin i framtiden så kan den faktiskt stå på en plåt.

 

 

 

 

Jobbat lite med utmaningen (dörrdelarna). Skrapat, sågat till, kompletterat och limmat. Spännande att se i morgon om det hänger ihop. Tycker att det ser lovande ut så här långt.

Åke

 


 


Grävmaskinen står beredd


Sista väggen att klä in. Här ska bli städskåp och panel.


Dörrdelarna på limning. Kanske det kan bli något!