Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter december 2014
2014 12 30
Vilken skillnad från en dag till en annan. Idag är det en grad varmt ute vilket medfört att det är varmare också inne på Hemmet. Lyckats att få igång vattnet i köket igen vilket känns skönt. Får göra en åtgärd så det inte fryser igen. Däremot är det fortfarande stopp på toan i uthuset men det får vara så länge.

Åke

2014 12 29
Idag var det bistert kallt ute. Nitton minusgrader kunde jag läsa av på väg ner till Hemmet. Nästan bistert även inne på Hemmet upptäckte jag när jag kom fram. Luftvärmepumparna är inte särskilt effektiva när värmen behövs som mest dvs när yttertemperaturen är låg. Det var knappt plusgrader inne och vattnet till köket hade frusit. Det var ännu kallare inne i diskbänksskåpet och där mot ytterväggen har troligen ledningen frusit. Troligen, för jag fick inte någon rätsida på det hela trots att jag försökte tina med värmepistolen. Som väl var så fungerade vattnet på lilla toan. Kollade stora toan också ute i boden och där kom vattnet till en början med men sedan blev det finito även där. Ack ja! Här ute behöver vi nog inget vatten i vinter så det gör mindre men i köket måste vi få igång det igen.
Uppenbart är att vi behöver stödvärme i form av element för att gardera oss emot köldknäppar som den här.

Rev ner de murkna takbrädorna i övre norra rummet och ersatte med nya. Det visade sig att det var bara c:a 17 - 20 cm sågspån som isolering i taket så där får vi allt komplettera så småningom.
Första raden med de tätt spikade pappspiken äntligen borttagna. Nu är det lite glesare över taket ända till andra sidan där det är lika tätt igen, men den dagen den sorgen. Det blir inte i år.

Påbörjat inklädningen av fönstersmygarna till de halvrunda fönstren
Lite pilligt men förhoppningsvis blir det hyfsat bra.

Åke.

 


Sågspånsfyllning i taket

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 12 26
Julfriden har förhoppningsvis lagt sig över Hemmet och arbetena går på sparlåga. För att inte all julmat ska lägga sig i allt för hög grad runt midjan så kan man pilla lite smått i verkstaden. Exempelvis fixa till dörrar och små fönster. Sleeping room tycker jag inte vi behöver på Hemmet. Är vi där kan vi gott hålla oss vakna. Därför så får dörren in till övre norra rummet en övertäckande vit färg som döljer texten. Ett låskista är monterad så att vi kan ha ett patentlås med nycklar för att kunna låsa till ordentligt. Möjligheten ska kunna finnas att dela utrymmet med någon annan förening om om det skulle yppa sig ett sådant tillfälle. Vi vill ju att Hemmet ska utnyttjas så mycket som möjligt.

Åke
 

 

 

 

 


Dörren innan vitmålning och låsbyte. Dörren i
bakgrunden är till toaletten och klar för montage
2014 12 15
Nu är gipsningen av norra rummet klar utan undantag. Listat kring fönster och dörr samt satt upp en taklist vid gavelväggen. Taket går lite i vågor så det kommer att gå åt fogmassa mellan listen och taket.
Listat även mellan snedväggen och taket med lite speciallist. Bevarat takåsarna synliga där och tanken är att de målas in med takfärgen. Taket i övrigt tarvar en hel del jobb med spikrensning och skrapning. Det visade sig att två takbrädor måste bytas då de var dåliga (ruttna) efter en takläcka invid skorstenen. Det blir ett kul jobb då det förmodligen ligger fullt med gammal sågspån som  isolering där ovan.. Rinner redan ner brunt elände så fort man bara petar på brädorna ifråga.
Att få till den timrade väggen ser heller inte att bli en enkel match men skam den som ger sig.
Packat en släpkärra full med rivningsbråte som jag ska ta med till returpunkten i morgon när jag ändå ska till stan. Det gamla timret ligger kvar. Vi får se vad vi gör med det. Det sämsta kommer att möta samma öde som den andra bråten.
Bildinläggning även denna måndag förståss. Orvar har även lagt in bilder från lilljul. Också fika som vanligt förståss och Rogerth kom in lagom för att kunna rensa det sista på brödfatet. Han hade med sig lite småprylar som han lämnade över och kan vara lämpliga att ha på Hemmet.

Åke

 


Så kan ett tak se ut. Mycket spackel kommer
det nog att gå åt här.


Spackling av väggar är påbörjad

2014 12 08
Gipsningen är nu klar med undantag av ett par remsor om vardera sidan av spismuren. Fattas en gipsskiva till det men det finns fler hemma hos mig. Påbörjat nedplockning av de porösa plattorna i taket. Här blir det en del jobb med att rensa de gamla brädorna på spik, skrapa och spackla och foga där det behövs. I örigt är det spacklig av väggarna som återstår förståss och uppsättning av tak-, fönster- och dörrlister i lite olika skepnader. Sedan kan det vara läge att börja med golvet och det blir ett spännande jobb. Det bågformade fönstret i nordöstra hörnet var i dåligt skick så det är i verkstan för uppfräschning. Får nog byta ut nederdelen åtminstone.
Idag tittade Helmuth in på vägen in till stan. Han hade tyska pepparkakor som han bjöd på till fikat.

Åke


De porösa takplattorna på väg bort
2014 12 03
Julgransbelysningen fixad av Jörgen som snabbt kom underfund med felet. Två lampor var lösa. (Trots att Putte och jag kände efter om det var så!) Nu lyser det i alla fall. Strukit på lite brun färg på den "eleganta" julgransfoten så den är lite mer diskret i sin framtoning.
Larmet som löst ut utan orsak? har blivit fixat. I vart fall har en montör varit ute och sett över larmet och skruvat fast larmpanelen bättre.
Kört lite grann uppe på övervåningen på morgonen där nu gipsningen av snedväggen mot öster i det närmaste är färdig.

Åke

 


Vägg och snedtak mot öster nästan klar.
Timmerväggen är tänkt att sparas.
2014 12 01
Äntligen har november månad passerat och i år var den riktigt grå och tråkig. Lite påfruset denna första decemberdag vilket var bra då Putte och jag skulle sätta upp julgranen som Jörgen levererat. Stubben efter det stora trädet skulle vara ett lämpligt ställe att placera den på enligt allmän mening. Nu var granen en eller ett par storlekar större än vad vi i vår fantasi hade föreställt oss. Vi fick sätta på ljusen medan den låg på marken, för när den var rest skulle vi inte nå. Efter att ha kånkat upp rotänden på stubben var frågan hur vi skulle få upp den i upprest ställning, men med förenade krafter lyckades vi till slut. Nu kom nästa problem. Hur skulle den  kunna stå upprätt utan att någon (jag) höll i den krampaktigt. Putte sprang efter brädor och verktyg och på något sätt kunde vi få till stöttor ner i stubben. Pust! Nu var det bara att sätta i kontakten så skulle julstämningen komma. Men icke. Inga ljus lyste och så är det nog fortfarande såvida det inte har självtänt på något sätt.

Idag hade vi utsocknes besök på Hemmet och det är alltid trevligt. Det var gamla Västra Husbybor som numera bor i Norrköping och i Gusum (tror jag det var). De hade med sig gamla kort som Orvar kunde scanna in, så vi har dem digitalt nu. Vi kommer säkert att kunna se dem på hemsidan om ett tag.
Med så kärt besök blev det extra trevligt vid fikabordet. Nackdelen med dessa trevligheter är väl att det tär på brödförrådet, men förhoppningsvis finns det villiga som kommer och fyller på.

På övervåningen blev det inte så mycket gjort denna dag men reglingen är klar och det mesta av isoleringen så nu blir det att gipsa. Det mesta av gipsen är upptagen så det är bara att köra.

Åke


 


Mörklagd julgran. Lägg märke till den eleganta julgransfoten