Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter februari
2013 02 25-28
Varit borta "å tjänstens vägnar" några dagar och har vid återkomsten noterat att flitens lampa har lyst i Hemmet. "Trots det" skulle jag vilja säga men det kan ju vara "tack vare"! I vilket fall så har taket till stor del fogats. Skulle nog ha varit klart men jag hade köpt hem för lite med fogmassa. Spackling, slipning och en rejäl storstädning har det också blivit vilket var helt nödvändigt inför förestående målning Väggarna i södra rummet har blivit grundmålade och väggen till "Vs-centralen" har Berndt målat så fint. Synd bara att den är nere i källaren där nästan ingen kommer att se den.
Har börjat montera skåp i köket. I morgon (läs fredag) kommer kökets väggar att bli grundade kanske även toaletten.

Åke 

 


Påbörjat med skåp i köket


 

2013 02 18
Måndag på Hemmet med lite olika aktiviteter och mycket trivsamma och avkopplande fikaraster. Idag var det Lisbeth och Torsten som kom med "frukostfikat" medan Ingrid bjöd på elvakaffet lite senare. Det som blev över skulle hon mata änderna med påstod hon, vilket vi tyckte var synd men vi orkade inte få i oss mer.
Nåväl men mellan rasterna så blev taket grundmålat i södra rummet och nästan hela köket där en liten yta sparades för att vi ska kunna se den uppklistrade tidningsbiten från 1898.
Berndt ägnade sig åt toaletten som nu har ett snyggt klinkergolv. Vilken lyx. Det blir bara bättre och bättre!
Trevligt är datastugan som Inger och Orvar ägnar sig åt och lägger in gamla bilder från socknen. Förhoppningsvis så blir det ett rikligt material så småningom. Gå gärna  in och titta på det.

Åke
 


Taket målat en gång. Fogning och en strykning till så är det klart!

 

 

 


Berndt lägger klinker.


Nästan hela rummet lagt. Garanterat absolut i våg.
2013 02 14
Lite småpyssel under förmiddagen i avvaktan på färg till taket och toaletten. Täckte för öppningarna i taket i källaren och städade ur hyfsat så att inte Putte och Rogerth slår sig fördärvade på bråte när de ska göra installationer. Nu är äntligen fönsterhakarna kompletta i bottenplanet. Gör det väl lite svårare att ta sig in i huset olovandes.
Städningen på bottenplanet förbättrades något genom att sopa ihop  det värsta.
Nu har vi kommit till ett läge där det är dags att besluta hur vi gör med införskaffande av köksskåp mm. Ska vi köpa från IKEA?

Åke

 

 


Södra rummet klart för målning
2013 02 11
Idag blev det en komplettering av "Vs-centralen". Isolering med cellplastskivor av ytterväggen och mellanväggen mot stora källarutrymmet. Har även satt upp varmvattenberedaren som Jörgen levererat. Nu hoppas vi att Putte känner sig manad att koppla in den. Manad hoppas vi även  Rogerth är att fixa elinstallationen i rummet och inkoppling av beredaren. Ett litet element behövs också för att kunna hålla frostfritt i rummet.
Nu tycker vi att taket i södra rummet äntligen är klart för första målningen. Det har varit drygt. Bengt tvättade taket och idag hade han varmvatten med sig hemifrån. Skönare för händerna än kallvattnet som han fick vid bilverkstan förra gången. Det blev lite varmvatten över som sparades till ett senare tillfälle.
Bengt bjöd på fika med nykokt kaffe i tillika ny kaffebryggare som han förärade Hemmet, så nu har vi både vattenkokare och kaffebryggare. Köksinventarierna har ökat med 100%.

Åke

 

 

 

 

 

 

 


Här innanför dörren är den nya "Vs-centralen"


Varmvattenberedaren på plats. 100 liter,
så det ska nog räcka till många diskar.
2013 02 06
Mellandag på Hemmet med mestadels slipning och spackling. Toaletten anser jag vara klar för målning med en lätt avslipning av ytorna innan. Putte har en idé om att lägga plattor på golvet. Han har några som blivit över hemma. Ska se om de räcker bara. Väggarna i kök och södra rummet är även de klara för målning. Även där bara en liten lätt avslitning av kompletterande spackling. Taket däremot tarvar en hel del jobb ytterligare. Tvättning, fogning och målning. Har spacklat taket i södra rummet en gång. Hade sällskap och underhållning av Lennart under tiden.
Kompletterat med klädkrokar i förstugan så nu kan 30 personer hänga av sina ytterkläder där om man samsas två och två om samma krok. Även städskåpet har fått krokar att hänga grejor på.

Åke


 


Köket klart för målning och inmontering
av köksutrustning

2013 02 04
Vs dragningen på toaletten blev klar idag så långt det går. Återstår att sätta in toa-stolen och så en bagatell förståss. Att få till vattnet och avloppet. Ett led i det arbetet är att göra i ordning i källaren så därför startade vi att skapa ett rum för varmvattenberedare och inkommande vatten. Det måste vara ständigt frostfritt så därför blir det ett isolerat golv och en isolerad skiljevägg med dörr. Även ytterväggen bör isoleras och det får bli med cellplast som klistras upp på väggen. Vi hann med golvet och väggen idag,  så nu är det ett rum för ändamålet som vi högtidligen döpte till Vs-centralen. Putte tog på sig jobbet att koppla ihop alla rören och varmvattenberedaren. Vi skulle nu  nu behöva ha beredaren på plats för att rationellt kunna utföra arbetet.
Inger och Orvar hade Hemmets första datorstugeträff när de valde ut och lade in gamla bilder från socknen på hemsidan .Titta gärna på det! Mer kommer efterhand.
Köksskåpen som vi trodde kunnat få till Hemmet gick oss om intet. Huset som skulle rivas skulle monteras upp igen och då behövdes naturligtvis även köksutrustningen.
Trevligt avbrott i sysslorna fick vi när Ingrid kom med gott fika.


Inger och Orvar lägger in bilder.

Åke


Putte funderar på hur det ska gå att få till
alla rörkopplingar

Här är golvet klart i "Vs-centralen#