Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter februari 2015
2015 02 23-25
Denna måndag var det inte särskilt trångt på Hemmet. Putte och jag kunde ta ut svängarna när vi fixade till det sista med golvet. Orvar kom dock förbi för han skulle hämta något och då passade han på att fixa fika som vi avnjöt tillsammans.
Gjorde lite profilfräsningar på brädor till golvsocklar under tisdagen och monterade dem på onsdagsmorgonen. Bara inpassade så att de kan sättas dit för gott efter uppsättning av tapeterna. Nu återstår efter detta lite bättringar och att 
fixa till timmerväggen. Golvet bör slipas av och lackas och så är det tapeterna förståss.


Åke
 

 


Golvet på plats
2015 02 16
Golvläggning för hela slanten för Putte och mig. Vi hann ganska långt ändå. Bara en c:a elva, tolv brädlängder kvar fram till dörren. Det blir ganska bra ändå tycker vi trots att virket inte är riktigt perfekt med vi försöker att kapa bort de skador som vi tycker ska märkas för mycket. Hoppas nu bara att virket inte torkar isär för mycket och golvet framöver får för stora springor.
Rogerth fixade i ordning maskinerna ute i snickarboa så nu är de klara att användas. Bandsågen gick riktigt bra visade det sig och det var riktigt kul. En hyvelbänk har jag lyckats få tag i så nu har vi något att vara på när vi ska montera ihop fågelholkarna.

Ordningen i övrigt är återställd. Inger och Orvar lägger in bilder och Lisbeth är tillbaka!

Putte bjöd på födelsedagsfika med mumsig tårta som verkligen inte satt illa.

Åke

 


Golvbrädorna skruvas
 
2015 02 09
Måndagens jobb blev mestadels att färdigställa för läggning av golvbrädorna. Bandjärn sattes i varje knutpunkt mellan golvreglarna och underliggande förstärkningsreglarna för att binda ihop konstruktionen. Vi hade tänkt att lägga pallning mellan de gamla längsgående bjälkarna och den nya uppreglingen men vi avstod från det. Det känns så stabilt ändå och så slipper vi belasta det gamla hängande bjälklaget. Ett stegljudsdämpande skikt av isolering lägger vi dit mellan golvreglarna. Vi märker hur bra isoleringen dämpar ljudet i rummet men den effekten blir nog tyvärr sämre när väl golvet kommer på.
Dagens övningar avslutas med att vi tar upp golvvirket in i rummet så det är klart för att börja lägga golv. Det blev inte det virke vi tänkt oss för det sågas inte just nu och gick inte att få tag i men förhoppningsvis blir det bra ändå.

Åke

 


Golvbrädorna på plats. Klart för golvläggning.

 

2015 02 05
Putte och jag ägnade förmiddagen åt att bygga upp golvet i övre norra rummet. Skönt att kunna jobba utan att som Karl X11 stå i rök och damm. Lite fick vi dock stå ut med även idag då vi fick ta bort lite mera av lerkliningen för att på vissa ställen få rum med reglarna. Bara vissa stället, för som nämnts tidigare så kan man inte påstå att befintliga bjälklaget är särskilt plant. Nu försöker vi lägga ett golv som i stort ska vara fribärande och fritt från det gamla. Därför läggs förstärkningsreglar under själva reglarna för brädgolvet.
Vi hann ganska långt så i stort är golvet färdigreglat. Blir att skaffa golvvirke. Kanske på K-rauta.
Fikat idag blev termoskaffe med bullar och kaka som Putte hade med sig  Inte fy skam det heller!

Åke

 


Putte skruvar reglar
2015 02 02
Dammigt värre var det när sista sågspånet blev utöst ur golvbjälklaget. Om det bara bestod av sågspån skulle det väl gå an men joxet måste innehålla det mesta tänkbara av fint stoff och material. Nu är det gjort i alla fall och tunga säckar har kånkats ner genom den smala branta trappan. Ett tappert försök eller rättare sagt två gjordes att dammsuga upp det sista men det misslyckades kapitalt. Såväl min som Puttes dammsugare korkade igen efter ett tag och sög knappast alls, så nu får det vara som det är.
Påbörjat att regla upp för övergolvet. Putte som har det mesta ställde upp en laser så förutsättningarna finns att det ska bli så nära i våg som möjligt. När de våg-och lodräta linjerna visade sig på väggarna trodde man nästan att det var fel på lasern, så mycket avvek det korrekta från det befintliga.

Gott och trivsamt vid kaffebordet som vanligt med doppa idag som Inger hade bakat. Välbehövligt för våra halsar då det inte bara var dammsugarna som i stort sett korkat igen.

Åke