Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter januari
2013 01 31
Oj, oj, oj! Så det blev! Undrar om vem som helst kan ställa allt till rätta igen? Möjligen om någon hjälper till. Större dammsugare är nog ett måste. Vad har då hänt?
Jag skulle byta ut brädorna i taket efter en igensättning för en kamin som stått i södra rummet. När jag rev ner den befintliga igenlagningen kom all sköns bråte nedrasande som tegelstenar, murbruk, stenar, grusoch jag vet inte vad. Bjälklaget var fyllt med diverse efter att man hade dragit vatten och avlopp till bänkarna i övre södra rummet. Jag hivade ut eländet genom fönstret. Att det blev en smula dammigt på Hemmet är nog en liten underdrift. Nu är i alla fall taket igensatt med brädor i samma riktning som de övriga i taket.
I övrigt så anser jag nog att kökets och södra rummets väggar är färdigspacklade. Återstår en sista avputsning. Började med att rensa och spackla väggar och tak på toaletten så vi kan göra det fräscht med lite ny färg där.

Åke


Här igenom och ner kom det mycket.
Rördragningen syns i öppningen. Nu är
det igensatt igen. 
2013 01 28
Bengt satsade på tvättning och skrapning av taket den här måndagen. Berndt förskansade sig inne på toaletten. Inte för att han hade ont i magen utan för att vara rörmokare ett tag och koppla in tvättställ och toalett. Innan montering av toalettstolen återstår dock spackling, målning och inläggning av en golvmatta i utrymmet. Får vi sedan färdigt i källaren och anslutning till kommunens nät så kan vi ha en högtidlig invigning. Alla naturligtvis hjärtligt välkomna då.
Ann-Mari mätte våra stolar för att sätta nytt tyg på sitsarna. Ska bli ett lyft då de är ganska nedsmutsade och fläckiga efter många års användande. Några av stolarna har galonklädsel och det ska bli skönt med riktigt tyg istället.
Jag själv spacklade och slipade väggar. Det kan man nog hålla på med hur länge som helst och det blir inte riktigt bra ändå, men någon gång får man sluta. Fick rätta till hyllorna i städskåpet så de blev i våg. Den som satte upp dem hade fått dem så snett att prylarna som man ställde där.riskerade att  rasa i golvet.
Jag förmodar att det blev många fikaraster idag då både Lisbeth och Ann-Mari hade fika med sig. Tyvärr kunde jag bara vara med på den första då jag var tvungen att åka till tandläkaren men jag missunnar inte de andra gott fika.

Åke 

 


Putte fixar rören på toaletten


Ann-Mari mäter stolar

 

2013 01 22
Vi jobbar med hemsidan. Förhoppningsvis blir den bättre!Åke och Orvar

 

Skumma typer är inne på hemsidan och härjar.
2013 01 21
Idag har vi fått tips om hur vi ska måla taket av Bengts bror som är målare. Han ska också fixa fram färg till taket i köket och södra rummet och lack till golven där.
I övrigt fortsatte Bengt med borttagning av spik i taket och skrapning av detsamma. Ett jobb som nu i det närmaste är färdigt. Nu är det tvättning av taket som förestår då det är ganska sotigt. Det har nog rykt in en del genom årens lopp när man eldade i de öppna spisarna.
Berndt började med jobbet med att koppla in tvättställ och toalett på toaletten medan jag själv målade fönster och dörrfoder. Idag var det Orvars tur att slipa spackel och eftersom inte någon var här och städade fick Orvar rycka in även på det jobbet som annars vem som helst hade kunnat gjort.
Ett mycket trevligt avbrott i arbetet blev det när Ingrid kom med gott fika som vi lät oss väl smaka.
Vi fick också besök av paret Fredriksson som var nyfikna på hur vårt projekt framskrider i verkligheten. De har hela tiden följt vårt arbete på hemsidan vilket är roligt att höra.

Åke
 


Gott fika och trevlig samvaro är inte det sämsta.


 


 


 

2013 01 17
Berndt och jag ägnade en halvdag med spackling av väggar och fogning av list mot tak. Inredningen av städskåpet har kommit så långt att hyllorna är på plats. Återstår att sätta upp några krokar att hänga borstar och annan redskap på. Luftvärmepumparna verkar fungera bra och ger en behaglig värme.

 

Åke

 


Berndt slipar spackel. Inte så kallt inne som det
verkar. Jackan och mössan åkte av ganska snart.
2013 01 14
Idag var det premiär för jobb på måndagar och vi var ganska många deltagare. I stort sett innetaksjobb för hela slanten. Nu är takbrädorna i södra rummet framtagna och visade sig vara i bättre skick än befarat. Inte så mycket skrapning i det taket. Kökstaket däremot med uppklistrade tidningar tarvade lite mera men är nu klart vad skrapning beträffar. Jag förmodar att det var fler än jag som tog en välbehövlig dusch vid hemkomsten. Märkligt att merparten av löst bortskrapat skräp ska hamna i ansiktet och ögonen. Man borde ha ögonen i nacken men det vore förmodligen inte bättre då man måste titta uppåt.
Lite målning blev det också av fönsternischer och foder samt kompletteringsmålning av bl.a. golvsockeln i norra rummet.

Åke


Bengt visar att man lätt kan skrapa tak med en hand medan Inger
imponerad tittar på.
 


Orvar och Torsten rensat bort spik i taket


Tur att någon håller ordning efter oss skräp-
näbbar men till synes klarar vem som helst
det också galant.

2013 01 09
Nu är den äntligen här. Den permanenta värmen. Rogerth har dragit fram elen till aggregaten och Westers kylteknik har installerat luftvärmepumparna som nu snurrar på och alstrar värme. Just nu på sparvärme tio grader. Vi får se hur det fungerar med att köra upp värmen till behaglig rumstemperatur men det ska väl inte vara några problem.

Åke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu sitter uteaggregaten prydligt på väggen

 
Och inne blev det så här

2013 01 02
Nytt år och nya tag. Rejält tag har Björnligan tagit vid Ån där det röjts för att göra det möjligt att få plats att parkera när man ska till Hemmet och är några stycken. Här har en gång i tiden kyrkbyns bykställe varit. Kanske det är läge för att återuppta stortvätt ett par gånger om året med sköljning i Ån. Intresserade får gärna höra av sig.
Inomhus har det mest varit småknåp. Äntligen har i alla fall två av dörrarna fått låsen monterade. Låset till ytterdörren verkar dessvärre svårt att få att fungera klanderfritt så det ser ut att bli nödvändigt att byta låskistan. Är det någon som har en låskista till övers så tar vi tacksamt emot.  I övrigt har det varit spackling av väggar och målning av dörrkarmar och foder.

Åke

 


Med rejäla maskiner går det lätt