Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter januari 2015
2015 01 30
Nu är taket struket en andra gång och får anses duga för dem som ska ha det. Det är ju gammalt och ska väl inte vara helt perfekt. Börjat att jobba med den motsatta ytan nämligen golvet och nu är alla brädor bortrivna, Det var ett grangolv inlagt i ett senare skede som pallats upp på de gamla stockarna. Golvet lutade trots detta kraftigt mot fönstret från dörren sett. Man har väl knappast lagt det nya golvet i lutning vilken gör att huset måste ha sjunkit efter att det lagts in. Gamla hus har ofta sjunkit i ytterkanterna och inte så mycket där spismurarna står. Så är det ju även i det här fallet men sjunkningen borde ha avstannat efter 160 år tycker man. Nu försöker vi lägga golvet i våg så får vi se om ett 50-tal år om det har sjunkit lika mycket igen.

Åke

 

 


Grangolvet utrivet, Blev mestadels trasigt så det får nog bli kaffeved.
Se uppallningen på bjälkarna. Ändå lutade golvet 10 cm.
 
2015 01 26
Taket är nu målat en gång. Det blev ljust och fint i rummet. Även spismuren målad en första gång. Får göra lite justeringar och ytterligare en strykning så får det duga sedan.
Efter frukosten började Putte och jag att bryta upp golvplankorna ytterkanterna där vindsutrymmena varit tidigare, Det visade sig vara fint gammalt virke som vi dock hänsynslöst hivade ut genom fönstret. Vid närmare eftertanke så tyckte vi nog att vi måste ta till vara virket och Puttes förslag var att vi kunde göra fågelholkar av det, så vi bar in det i snickarboa så länge.
Vi började att i säckar ösa upp den gamla fyllningen av sågspån som låg emellan stockarna. Här stöter vi på en överraskning. Under ett tunnare lager av spån så var det lerklining över takbrädorna i bjälklaget. Varför man gjort så kan man undra över. Kliningen får allt vara kvar och vi kommer att lägga en fem cm tjock mineralullsskiva istället för sågspånet.
Att ösa bort det gamla spånet var inte precis något dammfritt jobb så skämtsamt frågade vi Inger och Orvar om vi skulle idga arbetsrotation. Det ska ju vara så bra ur arbetsmiljösynpunkt. Det skulle innebära att de skulle ösa spån ett tag och vi istället lägga in kort, men dessvärre var intresset tämligen svalt från deras sida.
Nu har vi blivit utan Tv på Hemmet. Tv:n som vi haft som lån och demonstration för fiberinkoppling monterades ner och hämtades. Att lösa in densamma visade sig vara för kostsamt för föreningen så det får väl så småningom bli något billigare alternativ.

Åke 

 


Andningsskydd gick åt när sågspånet östes upp i säckar


Lerklining mellan golvbjälkarna

2015 01 19-20
Äntligen var spikarna borta ur taket. Intensivt knackande från arla morgonstunden innebar att spikarna slutligen är väck. Taket även skrapat och spacklat så nu återstår en lätt avputsning så kan det vara färdigt för vit färg. Jag tror att det kommer att göra stor skillnad. Även spismuren ska bli vit är det tänkt.
Dörren in till rummet har kommit på plats igen och nu är det att montera handtag och lås så går det både låsa och öppna. Det blir olika lås för de båda rummen vilket gör att vi kan ha skilda användare av rummen om så skulle bli.

I övrigt har livet återgått till det vanliga efter julen och alla helger. Julen blev utstädad, Inger och Orvar åter igång med att lägga in bilder och Lisbeth såg till så att vi kunde ha vår trevliga fikastund tillsammans.


Kanske synd att måla över de vackra mönster som bildats i taket.

Åke

 


Nu är det nära med spikar borta, taket skrapat och spacklat.
 

 

 

 

 

 

2015 01 15
Ett litet ryck med borttagning av spikar på förmiddagen denna fredag. Innebär att halva taket i stort har de usla spikarna borta. Ser hoppfullt ut.
Bengt lovade vid styrelsemötet igår att vidtala sin bror beträffande tapeterna vilket känns lovande. Särskilt med tanke på att han är målare.

Åke

2015 01 12
Lite har hänt på det nya året fast det inte har varat så länge. Nämnas kan att det frusna vattnet inte är så fruset längre för det är i vätskeform numera. Åtminstone i ledningarna och det är ju huvudsaken. Kommit underfund med att det inte hade fryst ute i handikapptoan utan troligen nere i källaren. Vi får nog sätta en frostvakt där så det inte händer igen vid riktigt kallt väder.

Väggar och snedtak är nu i princip färdigspacklade och med lite avslipning klara för tapetsering. Någon med god smak får välja ut en lämplig tapet. Den timrade väggen som vi tänkt ska vara kvar som just timrad har blivit avhyvlad de värsta ojämnheterna. Delar av väggen har varit lerklinad och därför haft en upphuggen yta för att få kliningen att fästa. Hela den timrade väggen är tänkt att linoljas och vi får se om vi får ytorna i hyggligt jämn färgnyans.

Tyvärr så återstår massor av spik att ta bort i taket. Blir att ta sats för att få bort dem. Har tillverkat ett specialverktyg som ska göra det lättare att få bort spikarna och det verkar fungera bra.

Åke
 


Timmerväggen på gång. Taket ilagat och spismuren lagad
och spacklad