Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter juli 2013
2013 07 31
Lite jobb på Hemmet men en del regn under kvällen/natten medförde att det fick bli lite städning (urplockning av byggtillbehör) före svartkonsten även denna dag. En rejäl städning av huset har utlovats och det är onödigt att det är en massa bråte kvar då. Det räcker med allt som står i norra rummet, som nog kan betecknas som lite övermöblerat i dagsläget. Men det blir nog ändring på det vartefter.
Satt in hyllorna i skåpen i köket så att vi efter en urstädning kan plocka in allt porslin och husgeråd som vi kommer att få framöver. Tänk om någon kunde komma med en kyl/frys under armen också. Det vore inte så dumt.
Solen hann inte torka upp på skuggsidorna denna förmiddag så det återstår ännu en del målning av plåtbleck, men det blir nog klart även det vartefter. Dessvärre måste golvet längst ner i trappan till källaren göras om. Det är både sprucket och och trasigt och har brunnen som högsta punkt. Svårt för vattnet att leta sig ner där. Nu försvinner det genom springarna och det är inte riktigt vad vi tänk oss när det är installerat en pumpbrunn för ändamålet. Vi får gjuta nytt golv innan högen med gjutgrus försvinner till annat. 

Åke

2013 07 29
Gråmulen morgon med lite kvarhängande regn gjorde att lite inomhusjobb blev valt till en början med. Äntligen blev trösklarna avskrubbade, kompletterade med lite list och lackade. Nu ska det bli lättare att hålla dem rena. Att lära folk att kliva över trösklarna lär väl ändå bli svårt. Lite kompletterings- och bättringsmålning av dörrar och fönsternischer hanns det också med innan förmiddagsfikat.

Resterande tid ägnades åt svartkonst dvs målning av plåtbeslag och takavvattning. En dag till med fint väder så borde det mesta av det vara färdigt.

Åke

2013 07 26
Kompletterande vitmålning utomhus. Nu är vindskivor, husknutar och fönsterfoder färdigstrukna. Kan väl inte betecknas som perfekt men det är en stor förbättring mot innan och får väl duga. Har även kompletterat en del inne på verandan. Han precis innan den mullrande åskan drog in över Hemmet med kraftigt regn. Tur att det är snabbtorkande färg så den klarade sig utan att regna bort
.
Nu får vi se om det blir en törn på måndag med mer färgkomplettering och annat småpyssel.. Plåtbeslagen behöver bli svarta bl.a.

Åke

2013 07 08
Mycket i stå i för de flesta och semestertider på gång gör att det inte blivit så mycket tid över för arbete på Hemmet. Vid senaste styrelsemötet beslutades om en skylt på anslagstavlan. Den skulle vara i trä och okantat virke med texten "Hembygdsföreningen". Jag erbjöd mig att knåpa till en sådan och resultatet går att se om ni passerar vår anslagstavla vid gång- och cykelvägen. Vet inte om den blev för anonym för det finns de som inte lagt märke till den fast de varit där. 


Har gjort in insats med vitmålningen. Allt är nu skrapat och grundmålat och mer än hälften färdigstruket. Det blev ett riktigt lyft för huset redan så tycker jag. Fast nu ser man att skorstenarna ser bedrövliga ut och att plåtbeslag och takrännor och stuprör behöver målas. Likaså socklar och väggen vid trappan. Men det ska väl komma det med.

Åke


 

 

 

 


Skylten på¨plats


Nog är det mycket bättre med det vita målat men ack
så skorstenarna ser ut!