Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter juli 2012
22012-07-31
Jag har inte kunnat hålla fingrarna i styr utan tjuvstartat med renovering av verandan. Tog storsläggan och bankade sönder det avspruckna betonggolvet. Det var ett motionsbefrämjande arbete men som tur var så var inte betongen av yppersta klass och hållfasthet. Nu ligger den bredvid verandan i en hög tillsammans med stenar som används till uppfyllnad och var tvunget att tas bort för att få plats med det nya trägolvet. Det blev ett trallgolv av tryckimpregnerat virke. Kanske inte tidsenligt 1800.tal men lite får vi väl blunda för.
Det blev nytt räcke för det gamla var långt ifrån komplett och inte heller så fräscht. Detsamma med stolparna som även de sett bättre dagar. Undantag de som är invid husväggen som fick sitta kvar.
Nu återstår skrapning och målning av gamla delar samt kompletteringsmålning av det nya samt montering av lite garnering. Den blev även den nytillverkad. Återstår att bestämma om den ska vara vit eller svart. Den tidigare var svart men jag tycker att det skulle vara ljusare och trevligare med vitt. Får se var resterande inblandade tycker. På torsdag (2/8) kommer hela styrelsen att ha en arbetsdag. Övriga intresserade är också välkomna. Vi har det riktigt trevligt. Man kan bara titta på om man vill och komma med uppmuntrande tillrop och kanske ljuga lite.

Åke
 


Nytt golv, nytt räcke och nya stolpar. Även om det är långt från färdigt så börjar det likna något tycker jag


Gamla plattan riven, stolpar och räcke borttaget
 
2012 07 11
Vi har fortfarande bara ett muntligt löfte att i någon form få överta det gamla hemmet och väntar på att få träffa representanter för kommunen för en formell överenskommelse. För att inte tappa alltför mycket i tempo inför hösten har vi ändå börjat så smått med en del åtgärder som enbart är förbättringar och inte kostar oss så mycket om vi mot all förmodan inte skulle kunna komma överens med kommunen.

Att vi röjt av det gamla gräset och hyggligt hållit det nya gräset kort nu under sommaren har säkert många sett. Att klippa är inte det lättaste har vi märkt då "gräsmattan" inte är det jämnaste man kan tänka sig.


Nu är gräset klippt men rutorna utslagna

Planen är att göra i ordning det norra rummet först som då skulle kunna användas för att erbjuda enklare fika: Exempelvis för dem som går tipspromenad. Att fixa till fasaden mot vägen och entrén tillhör även det det vi vill prioritera. Att få ut vattnet ur källaren samt lösa vatten och avloppsfrågan står även på listan för tidiga åtgärder. Att fixa till husets yttre helt och hållet nu i höst vore trevligt men det är inte säkert att vi mäktar med det. Vi kanske får nöja oss med framsidan. Beror på hur många villiga krafter som vill hjälpa till.
Rakt in från entrén tänker vi anordna ett kök så att det går att ha en enklare servering till gäster och vid sammankomster. Huset idag saknar kök helt så allt måste anskaffas. I Skärblacka ska tre villor rivas nu till hösten och där hoppas vi att vi kan få tag i erforderliga bänkar och annan inredning. Köket är det som vi i andra hand tänker ta tag i och rummet till söder det sista i bottenvåningen. Övervåningen för vänta till sist av det invändiga.

De som roade sig med att slå sönder nästan alla fönstren har gett oss en hel del extrajobb och kanske kostnader. Vi har börjat att göra i ordning fönstren i rummet mot norr och de mot vägen. Bågarna är urtagna, slipade, grundade och målade. Den yttre bågen har delats av mitt på med en spröjs. Fotografi av huset från början av förra seklet visar att så har det varit. Åtta fönsterlufter väntar nu på glasning där vi i dagsläget inte riktigt vet hur vi ska göra. Här får vi avvakta för här kommer kostnader in i bilden såvida inte någon välvillig glasmästare kan göra ett billigt jobb. Utan fönster blir det svårt att vistas i huset till hösten och vintern.

Nu kan vi som nämnt inte göra så mycket just nu men styrelsen har haft en arbetsdag på Hemmet där vi röjde ur en del, främst i det norra rummet så att det är lite förberett för upprustning. Vi har plastat in för de sönderslagna fönstren och satt i tillfälliga inplastade bågar där vi tagit bort ordinarie bågarna för renovering. Vi var flitiga tyckte vi själva, hade det riktigt trevligt tillsammans. Gott fika ordnade Ann-Mari och Lisbeth.

Åke


Uthuset får vänta lite på åtgärd