Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter juni 2013
2013 06 13
Formen i trappan riven och borttransporterad. Trappan och trappmuren högtryckstvättad för att få bort det mesta av lav och smuts. Tyvärr så visade det sig att betongplattan längst ner inte var i bästa skick. Söndersprucken och lutade åt fel håll dvs ifrån brunnen. Blir nog att bila bort och gjuta en ny. Alltid är det nått. Själva trappstegen är inte heller i nyskick men får väl duga efter lite lagning.

 

 

 

 

Hästarna har kommit ut i hagen så nu kan de verkligen äta upp sig för gräset är högt och saftigt grönt.

Åke

 

 

 

 

 


Gjutningen anser jag får godkänt. Nu återstår höjning
av marken


Hästen verkan vilja komma in på hemmet

2013 06 10
Förra måndagen var vi ovanligt många enligt min bedömning. Om vi denna dag var som vanligt få vill jag vara osagt men vi var två om man inte räknar med Lisbeth som kom och satte upp tipsresultatet samt hämtade hem bröd, smör och ost. Hon hade sms:at till mig att det fanns i köksskåpen, men det hade jag inte uppmärksammat. Som tur var hade jag tagit med mig lite matsäck som Berndt och jag kunde knapra på vid förmiddagsfikat.

Idag stod gjutning av trappan på programmet. Först fick jag åka till Norrköping och hämta rör för att höja trappräcket. Det var 6 m långt men inga problem för mig att frakta med tanke på att jag en gång fraktat hem en 12 m lång flaggstång på biltaket.
Betongblandaren gick bra att få tag på och hade inte direkt växt fast. Trilskades ändå då den gömt sig bakom en massa bråte och envist låste fast ena hjulet då vi mödosamt trixade fram den till bilsläpet. Gjutningen tyckte vi gick bra men det återstår tills formen blivit riven innan resultatet kan bedömas.

Caroline som arrenderar hästhagen intill Hemmet kom och undrade hur länge vi skulle har hagen öppen. Vi har ju tagit bort stängslet när vi grävt. Berndt och jag lovade att fixa det redan denna dag så att hon snarast kunde släppa in hästarna i hagen. Vi kom överens on att stänga av mitt emot Hemmet så att vi kan disponera nedre delen ex. vis till boulebana.

Åke

 

 


Berndt som betongmästare

Nygjutet och räcket höjt
2013 06 03
Ovanligt många var på Hemmet den här måndagen vilket var riktigt roligt och trevligt. Inger och Orvar fortsätter att plocka fram gamla bilder och lägga in på Hemsidan. Orvar kommer att testa ett register så att vi hittar lättare bland bilderna. Ingrid var också med en stund för att kolla att allt gick rätt till.
Rogerth gjorde en insats i elinstallationsarbetet så nu har vi eluttag i södra rummet. Vi kan numera också gå på toan utan att bli mörkrädda för där lyser en lampa så fint om vi trycker på lyseknappen.
Jörgen har fortsatt att planera ut tomten vilket har medfört bortkörning av mycket stenblandade fyllnadsmassor. Verkar som att stenar man tagit bort från åkern intill har hamnat här. Vår nyblivna medlem Tord har med sin fina lastbil både kört bort massor och kommit med gruslaster tillbaka.
Berndt och jag har format för höjningen av trappan till källaren.Vi hann bli färdiga precis till kvällen men det fanns de som hotade med att betongen kommer klockan ett, bara för att stressa oss. Betongen får vi allt blanda själva och gjutning beräknar vi bli nästkommande måndag. En förutsättning är att vi lyckats att återerövra Berndts betongblandare som han lånade ut till en granne till Orvar för c:a tio år sedan. Den står kvar säger Orvar som haft uppsikt över den, men risken kan vara att den växt fast eller så.
Innan kvällen levererades ett lass med betonggrus så nu är det bara att ta hem cement så är det klart att gjuta.
Lisbeth kom som brukligt och förgyllde vår tillvaro med kaffe och smörgås. Allt för att vi ska få ett trivsamt och nyttigt avbrott på förmiddagen.

Åke
 


 


Inkoppling i elskåpet för avloppspumpen studeras av
Rogerth och Jörgen.


Formningen i trappan klar. Nu kan betongen komma.