Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter juni 2014
2014 06 30- 2014 07 01
Inköpsrundan är klar så nu finns det mesta prylarna framme för toaletten. Återstår bara armstöden för toalettstolen med de är beställda. Någon papperskorg kan vara bra och en toapappers-rulle ska vi kanske också, ha för här inne kommer det väl inte att duga med tidningspapper.
Började måndagen med att röja ur mängder med skräp i källaren så nu har golvet tittat fram och utifrån vad jag kan bedöma har det varit en person som kunde slipa golv som utfört det jobbet.

När jag körde bort med skräpet dit där det hör hemma så kom Putte och började måla taket i toaletten. Då det är ett ganska påfrestande jobb och Putte hade andra ärenden under dagen så kom vi överens om att tillsammans fortsätta målningen senare på eftermiddagen. Så blev det, men då färgen tog slut innan alla ytor var målade så följde fortsättning på tisdag förmiddag. Det är nu klart och vi tyckte att resultatet var gott nog för dem som skulle använda toaletten.

Datastuga även denna måndag och nu kunde Orvar äntligen koppla in sig på nätet och få in bilderna på Hemsidan direkt. Härligt! Nu har vi kontakt med yttervärlden!

Åke

 


Nu är det "bara" att få in golvmattan så går det att
inreda toaletten.

 


 

 


 

2014 06 23
Kompletteringsarbete denna måndag. Nu får boden duga så länge efter att ha satt fast några brädor och ett galler för friskluftventilen till toaletten. Ovanför dasset och toaletten måste utrymmet städas av och isolering ovanför toaletten. Avloppsluftningen är uppdragen men ska dras ut genom ytterväggen. Saknas rördelar till det.

I dasset är det mesta klart nu. Hålen klara och väggen mot toaletten kompletterad. Hake på dörrens insida ditsatt ifall någon blyg person vill använda dasset och stänga för sig. Med tunnor under hålen så ska det vara funktionsdugligt. Nu finns det de som börjar efterfråga tvättställ men fanns det på dassen förr? Tycker det borde räcka med ett tvättfat och en kanna med vatten.

Nu återstår toaletten där det finns en del att göra innan det blir funktionsdugligt. Börjat med att lägga masonite på golvet som underlag för en golvmatta. Nu krävs en inköpsrunda för att inhandla porslin, varmvattenberedare och rördelar mm. Lite färg på väggar och tak måste också till.

Åke
 


Inger provsitter dasset

 


 

2014 06 17-18
Två tidiga mornar för att försöka hinna undan en del. Den 16:e augusti tycker jag ligger oroväckande nära i tiden. Nu kan boden betecknas som hyfsat färdig förutom elen förståss och att ordna till ovanför dasset och wc-utrymmet.
Dasset har fått inredning dvs bänkar (heter det så) med lock enligt önskemål som har gångjärn i trä. Borde väl heta gångträ då. Fack i bakre delen för läsvärda tidningar enligt önskemål det också. Återstår att göra hål som är lagom stora och att komplettera med lite brädor. En synpunkt som kommit föreningen tillhanda är att dörren borde förses med en hake på insidan också. Kan det vara nödvändigt?

Bengt har fixat till markytan nedanför boulebanan så nu är det mesta sått och ännu mera att vattna. Måtte det komma regn innan föreningen blir ruinerad av vattenräkningen.

Åke
 

2014 06 16
Nästan färdigt igen. Faran kan vara att det bara blir nästan färdigt lite här och var. Gäller att man har en bra genomgång (besiktning?) mot slutet så att det blir acceptabelt klart. Det som nu nästan är färdigt är boden. Väggen mot väster är brädad och i princip återstår lite brädor väggen/golvet mot norr där den gamla syllstocken är lite anfrätt. Rogerth Kratz och jag gick igenom hur vi vill ha det och vad som återstår av elinstallationerna så att nu kan han beställa material. Turligt nog har jag två rullat EKK-kabel hemma som går att använda så det är "bara" jordkablarna till uthuset och ytterbelysningen som behöver köpas när det gäller kabel. Är det någon som har något användbart hemma tillövers så är det bara att säga till. En toastol, ett tvättställ, en varmvatten-beredare eller varför inte en spisfläkt skulle inte göra ont att få. Fast det blir väl att åka till nått byggvaruhus och sätta sprätt på Lisbeths kassa istället.
Orvar och Inger fortsätter enträget och identifierar och lägger in bilder och elva-kaffet som vanligt en höjdpunkt.

Åke
 

2014 06 09-11
Ordet nästan angående fasaden kan nu strykas då de sista spikarna är islagna så den kan betecknas som klar. Justerade och klara är också de yttre dörrarna till uthuset. Det är lås monterat till såväl boden som toaletten så nu kan vi hålla stängt åtminstone för ärliga människor. Skiljeväggen mellan dasset och boden är uppsatt så nu är det tre utrymmen i uthuset igen. Satsat på att göra boden färdig först så en påbörjan av en snyggare yttervägg mot väster är gjord. Nu försvinner ytterligare ett minne från motorcykelepoken då en bild av en motorcykel kläs in. Fast den finns ändå bevarad för framtiden (om de vill ha den) bakom den nya väggen.

Bengt har fixat till markytan utanför östra gaveln på uthuset. Kompletterat med jord samt krattat, sått och vältat. Även ytan mellan altanen och vägen in till huset har blivit sådd och färdig. Nu är det bara att vattna flitigt så gräset gror och växer till sig. 

Åke
 

2014 06 02-04
Åter igen var det på den tredje dagen som den blev klar, fasaden, fast nu var det den mot norr som gällde. Nästan får jag väl säga för det återstår några brädor längst upp mot takfoten att fästa fast.
I övrigt så har det varit vattning som har gällt, vilket har varit ett riktigt passande då vi har varit ängsliga att fröna ska ta skada om de inte är fuktiga hela tiden. Fuktigt har det i alla fall blivit på norrsidan om huset på grund av en uppkommen svacka. Hela vattenspridaren stod under vatten efter att ha haft den stått där ett tag. Nu har Vår Herre övertagit vattnandet ett tag och det blir lite mer rejält då. Han kan gärna få ha det sysslan ett tag till men det får man väl inte yttra så högt om.

Den rejäla vattningen som han där uppe åstadkom var orsaken till att det nästan är klart med panelen på norrsidan. Det blev så förbaskat kladdigt igen! Så fastspikningen får anstå ett tag. Kanske det kan vara läge på måndag. 
Det blev justering och komplettering av yttre dörren till wc:t istället som nu är klar för lite tjära.
Bengt kom och körde ut jord från jordhögen så nu finns det mera ytor att kratta till och så.
 

Åke
 


Norrsidan också färdig