Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter juni 2015
2015 06 29  
Inte många på Hemmet denna måndag men besök ändå till fikat och det är ju mycket trevligt och roligt med en pratstund.
Målning i övre hallen på renoveringsprogrammet. Tak och lister kring dörrar är nu målade vita och det blev ljust och trevligt tycker jag. För själva dörrarna får det bli en strykning till då den gamla svarta "kulören" har en liten tendens att fortfarande slå igenom.

Åke

 
2015 06 26  
Varit i det sydvästra vindsutrymmet och letat golvplank och där fanns det så at det väl kommer att räcka till hallen. Golvplanken var väl skyddade då motorcykelklubben hade lagt en spånskiva över. Inte nog med det utan där inunder hade man spikat två lager med kartongpapp som utjämnande lager .Många spikar var det men efter ihärdig flit fick jag bort papplagren också och kunde bryta bort planken. Fick såga av dem för att kunna få ut dem.

Har börjat att hyvla även dessa plankor men låter undersidan bli den hyvlade översidan då det inte är så många spikar där. Efter all denna spik såg det ut som man skjutit med hagelbössa på golvet.

Åke

 
2015 06 24-25  
Plastmattan på golvet i övre hallen ser inte så rolig ut och är inte heller helt täckande av golvet efter att trappöppningen har ändrats. Det enklaste är förståss att lägga dit en ny d:o men kanske inte det roligaste. Kom att tänka på de golvplankor som vi bröt bort ur golvet i sidogarderoberna i övre norra rummet. Planken blev sparade då de såg hyfsade ut och lades in i snickarboden. Skulle det gå att göra något av dem?
 
Har  i vart fall tagit hem dem till verkstaden, kantsågat dem och  plan och rikthyvlat. Planken har den fina lyster som bara riktigt gammalt kärnvirke av furu har.

På tal om gammalt. Hur gamla kan de vara egentligen? Lades planken in vid nybyggnaden månne? Planken är lika långa som utrymmet vilket gör att man inte kan ha fått in planken genom de dörrar som fanns in till vindarna. En möjlighet är förståss att man tagit in plankorna genom de halvbågsfönster som finns på gavlarna och vetter in mot vindarna. I så fall kan det vara golvplank som legat på annat ställe i huset innan det befintliga trägolvet lades in. Vissa plankor är mycket nötta och det kan de inte blivit i vindsutrymmena utan lagts in begagnade, Så frågan återstår: Hur gammalt är virket?
Tyvärr så räckte inte plankorna riktigt till utan det fattas ett par stycken. Ska undersöka om det kan finnas några i den södra delen av huset. Fortsättning följer.....

Åke


Hyvlade golvplank. 

 

 

 

 

 

2015 06 22  
Mest måleriarbeten på ombygnadsfronten denna måndag. Slipning av spacklingen i övre hallen och kompletterande fogning av de springor jag tyckte var för stora. En första målning av karmarna runt fönster och dörrar där svartmålningen som motorcykelklubben gjort en gång nog  tarvar minst tre strykningar med vitt för att det ska täcka.

Började att foga i dörrbladens sprickor. De har torkat isär kraftigt. Den nya miljön de kommit in i är tydligen torrare än där de stått förvarade innan. Hoppas att de torkat färdigt nu så att de klarar sig med tätning av sprickorna och en strykning av dörrbladen.

Skrapning av taket och en strykning av detsamma hanns med innan det var dags att ta sig hemåt.

Inger och Orvar fortsätter att plocka fram gamla bilder. Nu var det skåpssmén som man samlat material om. Nu gick det inte att lägga in materialet på hemsidan för vi hade ingen uppkoppling. Vi får hoppas att det var tillfälligt.

Åke

 
2015 06 15-17  
Måndagen fick vara en dag med städning och justeringsarbeten. Snickarboden behövde röjas ut efter ha varit just snickarbod och dessutom materialförråd under vintern och våren. Hade ingen kärra att köra bort bråte med då bilen och kärran blev påkörd i förra veckan. Kärran blev värst åtgången så den fick bärgas från platsen. Det innebar att jag inte heller kan köra gräsklipparen till Hemmet och gräset behövdes kortas ner en del. Detta fick Ingvar Sjöström höra talas om och åkte ner och började klippa gräset. Tyvärr så klippte han även där vi ännu inte har sått något gräs,  så han körde in i ett snöre som låg där i ogräset. Det  virade in sig i klipparen så remmen havererade. Så tråkigt när man vill hjälpa till. Nu är klipparen lagad igen och en större yta av tomten har blivit klippt.

På onsdagen blev det äntligen tapeter på väggarna i övre norra rummet. Jag, Ann-Mari och Helmuth jobbade på hela dagen och fick det färdigt,  Mönsterpassning och allt annat än raka vinklar på gavelväggen sinkade oss inte nämnvärt, proffs som vi är. När resterande tapeter inte hade något mönster alls så var det nästan löjligt enkelt för oss. Vi var lite ängsliga att inte tapeterna skulle räcka och när det gällde den mönstrade så var det nätt och jämnt och den släta tapeten blev det bara en våd över. Limmet däremot trodde vi inte skulle räcka så Helmuth bad sin fru Helga att köpa med sig en burk lim från Djurbergs då hon då hom påpassligt nog var i Söderköping , och tänk bara därför så räckte det precis med att skrapa upp den sista "slicken" från botten i hinken .Väl beräknad materialåtgång.
  
Och så var det förståss mycket trevligt med dem som kom och beskådade vårt arbete och artigt menade att det blev "väldigt bra"

Åke 


Hur få mönstret på tapeten rätt?


Limmet är nästan slut
2015 06 08  
Fuskat lite i veckan och fixat handledarna till trappan. Det blev inte runda som Inger hade önskat men har nu i efterhand godkänt den utformning jag gett dem. Det går att greppa runt dem ändå ansåg hon. De har samma profil som spjälorna vilket jag tyckte skulle ge bäst helhetsintryck.

Nu denna måndag så blev det fogning och spackling i övre hallen och toaletten. Hoppas att någon vill ta sig an målningen så småningom.
Fuskat lite i veckan har jag också gjort med entrén. Det har varit svårt för rörelsehindrade att ta sig in på Hemmet så nu har vi en ramp där. Räcket går att öppna så man kommer in den vägen. Jag har dock försökt att i görligaste mån dölja att det går att öppna. Ni får väl kolla om jag har lyckats. Saknas nu bara lite plattor att köra på från gångvägen in till Hemmet och rampen. Hoppas att någon är villig att fixa det.

Idag har det varit många som tittat in på sin väg förbi för att kolla läget så att säga. De flesta hade dock så bråttom så att de inte han att vara med på kaffestunden men roligt att de tittar in.
 
Orvar hade annat för sig denna måndag så Inger ägnade sig åt att ansa de nysatta blommorna. Förmodligen pratade hon med dem för det ska man göra sägs det. Så rensade hon stenar på den osådda ytan ner mot gångvägen. Det är bra för då kan man slå av ytan utan att haverera gräsklipparen. Försökte att köra där förut med det gick riktigt hårt åt gräsklipparens knivar. Även om det mestadels ogräs så ser det bättre ut om det är nedklippt. Får försöka att det ser hyggligt ut till midsommar.

 

Åke

 

 


 

 

 


Handledarna på plats. En avslipning och sista lackning så är det helt klart.


Nu är det planterat.


Rampen klar. Syns det att räcket går att öppna?

2015 06 02  
Inger har åtagit sig att sätta och pyssla om lite blommor i en rundel runt äppelträdet till höger om gångvägen in till Hemmet. Elaka tungor har redan börjat kalla det för Ingers rondell. Vi övriga ser fram emot att se något vackert och trevligt där det tidigare sett minst sagt skräpigt ut. En pion och några vackra tulpaner finns där sedan tidigare och har märkligt nog klarat sig från de stora omvälvningarna på tomten. Bengt har levererat jord så att blommorna har någon chans att sätta fart för den befintliga jorden är inte mycket att växa i. Nu får ni komma lite då och då till Hemmet och se hur det "växer fram". Kommer ni på måndagsförmiddagarna så vet ni att fikat är framdukat.

Åke


 


Inger har lagt ut jorden fint runt trädet.
2015 06 01  
Nu har det blivit juni och det minst sagt växlande vädret fortsätter. Regn nu på morgonen och in på förmiddagen men det är ju inomhusjobb som gäller så det får gå. Orvar och Inger fortsätter med att lägga in Hollertzbilder och ska enligt utsago vara klara med det nu. Ni får gå in och titta.
Själv har jag lyckats hyggligt med att ta bort den svarta färgen på trappans vangstycke. Det gick åt såväl hyvling som slipning. Den svarta färgen övergick till grå lite längre in mot träet vilket torde vara ursprungsfärgen. Den åkte bort den också så att det i görligaste mån blev trärent. Strök på lack med inslag av vitt för att ljusa upp träet en del för att mer likna det nya räcket
.
De återstående räckesspjälorna blev monterade men som vi visste redan förrut så räckte inte skruven. Få hoppas att det finns mera att köpa.
I trappan återstår i övrigt att få till handledare istället för de gamla som jag kastade ut. De kommer inte att bli runda utan jag har i demokratisk ordning bestämt att de blir lika i profil som räckesspjälorna.
I övrigt blev listningen i hallen färdig så nu är det "bara" att sätta igång att spackla och måla.

Ett problem tror jag mig stött på då det luktar avlopp i mellanbjälklaget. Upptäckte det när jag  fixade till bjälklagskanterna runt trappöppningen. Är det en läcka från övre toaletten? Inte så kul minsann. Det är nog bara att ta upp golvet i toaletten och försöka spåra var det kan vara.


 

Åke


 


Räcket på nedre planet. Handledare återstår


På övre planet blev det så här