Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter maj
2013 05 31
Lagning av sockeln och slamning av d:o stod på dagens agenda likasom igenmurning av källarfönstret. Det satt så lågt så att det skulle hamna under marknivå vid uppfyllning, då vi vill ha bra lutning från huset. Vi ska även höja upp väggarna runt trappan och komplettera med ett par steg av samma orsak, men det blir en annan dag.

Åke

2013 05 27-30
Jörgen har under veckan fortsatt att gräva ner ledningar och planera tomten. Nu är alla tomrör och ledningar på plats Nu återstår vägen upp till huset och parkeringsplatserna och en grovplanering. Avloppspumparna är inkopplade med tillfällig el så nu fungerar vatten och avlopp fullt ut. Även toaletten, så nu kan den användas om trängande behov skulle föreligga. Skönt att inte behöver gå med benen i kors. Förr kunde vi herrar gå bakom en buske, men den möjligheten försvann tillsammans med buskarna.
Önskemål om en boulebana har framkommit. Funderingar finns om att kunna använda den gamla vägen ute i hagen till det ändamålet. Kan vi få disponera den marken av kyrkan månne?

Åke

2013 05 24-25
Fredagen blev mycket bättre väderleksmässigt och Jörgen och Tommy hann med en hel del jobb runt huset. När allt är återfyllt igen är det svårt att tänka sig hur mycket jobb som lagts där nere i marken. De gör ett strålande jobb och det kommer att bli riktigt bra när det är färdigt. Dagen avslutades med att anslagstavlan kom på plats. Blev också bra tycker såväl vi som andra som vi har hört framföra sin åsikt. Nu har vi möjlighet att föra ut budskap till alla de som passerar på gång- och cykelvägen utanför.


Lördagsvädret var också bra så Jörgen passade på att schakta och återfylla när det var torrt och fint. Det går så mycket lättare då.
Schaktmassor som vi har för mycket av kördes under eftermiddagen bort av vår senaste medlem i föreningen. Vi tyckte att skulle han köra åt oss så borde han vara medlem, vilket han ansåg vara ett rimligt krav. Halade omedelbart upp plånboken och överlämnade en hundring. Problemet är att  jag inte riktigt vet vem han är men han är känd av Jörgen så det ordnar sig nog. Erbjöd sig att köra oss till Åtvidaberg nästa helg men vi var lite tveksamma då lastbilen endast har ett öppet flak. Styrelsen har möte i morgon kväll så vi får väl se om den ger samtycke. Jag själv lade på teglet och nockbrädan på anslagstavlan så den är komplett. Jörgen hade varit rask med att sätta upp ett anslag om fiber så han var först. Med viss rätt för han satte ju upp tavlan.

Åke

 


Nu är den klar, tavlan.


Vår senaste medlem i samspråk med Jörgen.

2013 05 22-23
Mycket händer på Hemmet just nu. Främst utevid men även inne. Schaktning, dränering och rörläggning har pågått för fullt så nu finns såväl vatten som avlopp. Avloppet tarvar nu bara en inkoppling av pumpen så fungerar det fullt ut. Att få till golvavloppet från källaren visade sig vara en svår nöt att knäcka. En lösning blev en gammal avloppsbrunn som uppdagades när Jörgen schaktade och den får komma till heders igen. Dräneringen och golvavloppet från källaren har dragits in i den och därifrån pumpas ut med en dränkbar pump och nivåvippa för att mynna ut under gång och cykelvägen. Den förra trekammarbrunnen är nu ett minne blott då den till stora delar är bortgrävd och till resten igenfylld. Källardelen har försetts med platonmatta för att minska risken för vattenintrång. Eftermiddagen blev regnig vilket medförde att det blev ganska smetigt på de uppgrävda ytorna men in till Hemmet är det bra att gå då grusgången är kvar. Tommy och Jörgen avslutade dagen med att reducera träddungen i gränsen mot hästhagen.
Tänk att det nu kommer  vatten ur kranarna när man öppnar dem. Efterlängtat! Putte och jag ägnade i stort hela dagen till att få ihop det och nu är det klart. Toalettstolen är också på plats så inne är det så pass färdigt så det går att ställa i ordning mera permanent. Skönt att nu kunna ägna sig mera åt det yttre.

Åke

 

 


Rörläggning och återfyllning pågår

Bara ett träd kvar men ståtligt
2013 05 13-14
Jobb förhindrade mitt deltagande denna måndag men det hindrade inte flera andra att komma. Inger och Orvar fortsatta sitt arbete med bildinläggning och Berndt med att fixa inkoppling av vattnet. Lisbeth plockade undan i södra rummet så att det blev fritt för golvslipning.
Min måndag blev tisdag istället och jag slipade och lackade golven i köket och södra rummet. Bengts bror Jan kom med golvslipmaskiner och golvlack på morgonen,. och precis lagom tills jag slipat golvet färdigt fram mot kvällen kom han och hämtade maskinerna igen. Bra samordning, eller hur?

Åke

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Golvet slipat och lackat en gång

Orvar och Ingrid har skänkt en micro till Hemmet.
2013 05 07
Jörgen har börjat att schakta runt källartrappan för att hitta avloppet från källaren och djupt nere i market upphittas en gammal betongledning. Vart det leder vet vi inte ännu så fortsättning följer. Problem kommer att bli att få fall och utlopp för ledningen innan gångvägen. Troligen är det endera vid anläggandet av cykelvägen eller tryckledningen från Snövelstorp som ledningen saboterats.
Berndt och Kajsa har målat väggarna till toaletten så nu går det att börja färdigställa där.

Åke
 

2013 05 06
Så många vi var på Hemmet idag. De flesta dök upp lagom till frukostfikat så det blev fullt kring bordet av glada människor. En bra start på sysslorna för dagen. Jag själv som blir uppskrämd ur sängen när Sigrid åker och badar i simhallen har innan fikat hunnit att lägga in trägolv istället för betongplattan framför spisen i köket.

Lisbeth och Ann-Marie fixade i rum och kök så nu blir det alltmera färdigt. Orvar och Inger hade datastuga med bildinläggning (titta på det).

 

Efter fikat smet Berndt och jag ner till källaren och kopplade rör. Ett jobb som nästan blev färdigt.

Rörmokeri på hög nivå. Undrar om vattnet vet vart det ska?

 


 

 

 

Jörgen körde igång grävmaskinen och rakade ihop allt riset i stora högar så att Björnligan kan komma och hämta det. Nästa moment blir att gräva upp för ledningar.

Åke

 

 


Nu är det gardin i köksfönstret.Varmt idag så fikarast i skuggan känns bra.


Riset rakas ihop för bortkörning