Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter maj 2014
2014 05 27-28
På den tredje dagen så var den då klar. Fasaden mot väster så nu ser det trevligt ut för de förbipasserande.
Nu återstår fasaden mot norr men den är inte lika bökig att få till. och all panel är dessutom tillkapad och Putte har barkad den så det är klart att spika upp. Kapad är även panelen till innerväggen mot dasset och inställd i huset så att ytorna utanför har blivit fria så att det går att göra i ordning för gräsmatta utanför östra gaveln. Hoppas att Bengt lyckas få lite tid i helgen för att fixa jord och sådd. Putte och jag har i vart fall tagit bevattningen av sådden på blodigaste allvar så risken finns att det är sjögräs som kommer upp istället för vanligt gräs. Ingen torröken runt huset just nu i alla fall.

Åke
 


Nu är det bara norrsidan kvar
2014 05 26
Måndag med hus- och markarbeten. Putte och jag ägnade oss åt att sätta upp panel på uthusets västa gavel medan  Jörgen kom och satte igång krattning på ytan mellan gångvägen in till Hemmet och Boulebanan. Putte fick det otacksamma jobbet att barka brädorna som i det varma vädret torkat och barken satt sig fast ordentligt. Någon hade inte tänkt på att få det jobbet gjort när det bara var att dra av barken hur lätt som helst.

Putte ryckte in mot slutet och hjälpte till att kratta det sista  och Jörgen och han tillsammans hann också med att så den ytan innan de gav sig för dagen. Nu är det bara att vattna för glatta livet så att fröna gror fint. Putte och jag har kommit överens om att turas om med det.
Inger kom påpassligt med en äggleverans till mig och erbjöd sig snällt att fixa fika till oss. Lika gott och trevligt som vanligt.

Åke

 


Glad trots slitigt jobb med barken
2014 05 25
Äntligen har gräsfrön kommit i backen på Hemmets tomt. Ensam är stark sägs det och idag var det Bengt som fick bevisa att så är fallet. Han fick både kratta och så själv för att det skulle hända något. Det kanske var fel dag för de flesta hade nog fullt upp med EU-val och att fira mor. Nog så späckat program i alla fall för oss karlar. Hoppas att vi får till en dag till inom kort där fler kan medverka så att vi får det mesta sått

Åke

 

 

 

 

 

 


En såningsman i tiden
2014 05 17

Stor aktivitet med tomten idkade  Bengt, Jörgen, Torsten, Inger och Daniel med skyfflar och krattor, och det harvades. När klockan var fyra var det dags att tänka på nästa aktivitet nämligen gökafton. I morgon är det ordinarie arbetsdag, och själva sådden är kvar. 

Lisbeth
 

2014 05 13-14
Uppe före tuppen ett par mornar (hördes inte av så jag tar för givet att han sov), så nu är det äntligen  panel på framsidan och på gaveln åt öster. Skyndade att måla vindskivorna röda innan någon skulle tycka de skulle vara vita. Jag tycker att på ett uthus kan de gott vara röda och så var det ju tidigare också.
Satte upp en piltavla ifall att någon skulle tröttna på att spela boule och  vill tävla i pilkastning istället. Eller kanske utmana någon i pil i väntan på boulespel. 

Åke

 

 

 

 


Justering av dörrarna och tjära på dem så är fasaden klar på två sidor
2014 05 12
Inte höll vår herre tätt inte. Inget arbete med tomten i helgen. Det är blötare än nånsin och man får lera upp över öronen så fort man lämnar grusade ytor det minsta. 
Panelen är klar på sidan emot altanen så idag blev det lite panel på den östra gaveln. Räknade över panelen som Tryggve sågat och den räcker inte till såväl bottenbrädor som lock så det blev en sväng till Djurbergs för att köpa kantat virke att sätta i botten. Det okantade är vi rädda om.

Top Fibre har varit flera gånger för att installera fiberanslutningen till Hemmet. Tyvärr ändå inte färdiga då det enligt utsago inte hittar adressen. Det är tänkt att det ska ställas upp en visningsanläggning på Hemmet så att intresserade kan komma och kolla hur en installation kan se ut. Vi får se hur det blir. I vart fall fick Putte uppdraget att teckna ett avtal med Telia så vi kan nå ut i världen från Hemmet.

Datastuga även denna måndag utan att ha någon kommunikation med yttervärlden men den som väntar på något gott ................
Kontakt med yttervärden behövdes inte för den trevliga fikastunden, som inte blev sämre av att Orvar tagit med smaskigt bakverk hemifrån som vi var "tvungna" att äta upp.

Åke

 

 

 


Panelen klar mot altanen och på gång på gavelnFibern är indragen. Nu återstår "kontakt" med yttervärlden.
2014 05 08
Gjort en liten insats med fasadbrädor på uthuset. Det blev en liten början i alla fall. Regnet som kommit i natt var säkert välbehövligt men ställt till en del förtret ändå tycker jag. Dels är det så smetigt igen så att man måste byta skodon när man ska upp på altanen för att inte smutsa ner å det grövsta. Dels att det inte går att harva för att det blivit alltför blött. Hoppas nu att det håller tätt över helgen så vi kan fixa till tomten på söndag.
Lisbeth kom förbi och inventerade brödförrådet och konstaterade att hon behövde hem och baka lite. När Lisbeth åkt kom Ann-Marie med bullar som hon bakat. Det här känns bra. Det blir mycket gott och smaskigt framöver.

Åke


Alltid en början
2014 05 05

Dagens satsning var att sätta upp en sarg runt huset för att skilja singlet runt huset från jorden runt om. Ett önskemål för att underlätta skötseln framgent. Då tankar har dykt upp att fixa till tomten på söndag är det bra att det är färdigt tills dess och nu fick den late bråttom igen.

När den late hade som mest bråttom kom Tryggve Dagh från Vik med ett lass bräder som han sågat upp. Han hade varit ute i skogen och sågat ner några träd och sedan sågat upp på sågen han har. Sådan fantastisk man. Inte ska det kosta något heller enligt utsago, Okantade och fina brädor av gran precis som vi ville ha. Nu är det "bara" att spika upp. Hur ska vi kunna gottgöra det här? Vi "tvingade" på honom ett gratis medlemskap i föreningen för i år så länge och så fick han en kopp kaffe för det tyckte vi han var värd. Så får vi se sedan hur vi gör.

Flitens lampa inne i huset också där Orvar och Inger hade datastuga som vanligt och Lisbeth stod för markservicen. Också det som vanligt. Orvar väntar på att fibern ska installeras och att vi tecknar ett abonnemang för data. Då kommer det att bli en riktig datastuga på Hemmet.

Åke
 


Sarg runt huset

Nu är de här. Brädorna!