Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter maj 2015
 2015 05 25
Nu är det nya trappräcket på gång. Fadäsen med de för kort avkapade räckesspjälorna är nu historia då nya är såväl tillverkade som monterade. Det som återstår på räcket är att montera spjälorna som ska gå ända ner till trapplöpet och bilda skyddsräcke i själva trappan. Först måste dock ett minne från motorcykelklubben bort nämligen den svarta färgen på vangstycket. Blir väl en pärs förstår jag.

Åke

 


 


Nya räcket på gång
2015 05 18
En heldag på Hemmet för mig denna måndag förutom en liten utflykt till Söderköping under förmiddagen. Det blev panel i taket i nya kupan. I övrigt listning för hela slanten. Såväl i tak, runt dörrar och fönster söm över bröstningspanelen. Typiskt nog så räckte inte taklisten riktigt så där får jag hyvla till mer. Det går i och för sig ganska fort. Det är att ställa in maskinerna som tar längsta tiden. "Specialbrädan" för balkinklädnaden fixad och även på plats, så det är klart.
Började med lite förberedande jobb för trappräckesmontaget med att anpassa och klä in bjälklagskanterna runt trappöppningen. Här är en hel del pyssel så det blev som sagt bara en början. Själva trappräcket hade varit klart nu om jag inte hade sågat till 12 spjälor för korta. Där är det bara att ta nya tag med början hos virkeshandlarn.
Orvar och Inger fortsätter med att lägga in bilder från bygden och släkten Hollertz. Kolla gärna på bildarkivet.

Åke
 


Panel i taket och listat


 

2015 05 13
Ägnat en del av förmiddagen åt att klä in den fula takbalken och att sätta upp bröstningspanel. Panelen blev i princip klar men för balken återstår en sida, nämligen den mot befintliga taket. Det befintliga taket lutar! så här måste bli en specialbräda.
Beträffande taket så har jag tänkt om. Det blir inte gips utan panel liknande som i det gamla taket. I övrigt så är det listning runt fönster och dörrar och mellan bröstningspanel och gipsväggarna som återstår innan målning.
Ska vi ha ny golvmatta också? Det vore kanske fräscht!

Åke 


Bröstningspanelen på plats.
2015 05 11
Nu gäller att få till det invändigt vid den nya kupan. Läktat upp för bröstningspanelen och isolerat kupan. Drevat så gott som möjligt i alla anslutningar mot huset i övrigt så nu kan man hoppas att det är hyggligt tätt. Det måste i alla fall vara bra mycket bättre än förut. Satte smygar runt fönstret och gipsade väggarnas övre del. Nu återstår bara gipsning i kupans tak. Nästa moment blir att sätta upp bröstningspanelen och listning.

Orvar och Inger började att lägga in bilder av lite senare datum än de gamla från glasplåtarna. De här bilderna som vi fått låna och Orvar scannat in, härrör sig till skomakare Hollertz och hans ättlingar.

Lisbeth fixade fika till oss och vi kunde som vanligt ha en mysig stund tillsammans där även Ingrid hade anslutit sig.

Inger har planerat att fixa till en blomsterrabatt runt äppelträdet till höger om gångvägen in till Hemmet. Inger började gräva så smått men det visade sig vara stenhårt i marken där.Behövs en rejäl skopa med matjord där om det ska kunna växa, något som Bengt har lovat att bistå med.

Åke


Gipsningen klar utom i taket, Takbalken är ful och måste kläs in.

 

 

 

 

 

2015 05 06
Nytt försök att hyggligt göra kupan färdig utvändigt. Helt klar kan den inte bli innan det blivit plåt på kupans tak inklusive beslag. Hoppas att vi får fatt i en plåtslagare.
Läktning och lite kompletteringsmålning och det får vara så länge Tog ner ställningen i ett stycke för att kunna lyfta upp den igen när plåtslagen kommer för att göra sitt jobb. Dessvärre var ställningen lite aggressiv, hoppade på mig och gav mig en örfil.

Åke
 

 


Så blev huset med nya kupan
2015 05 04
2
Denna måndag blev det ljust i Hemmets allra mörkaste vrår. Rogerth fixade så att det elektriska ljuset nådde ända ner i källaren så nu slipper vi att med fara för liv och lem treva oss fram i mörkret där. Strömbrytaren är placerad på bekväm plats alldeles innanför dörren så alla kan hitta den.
Inger och Orvar jobbade i vanlig ordning med bilder. Nytt är att även jobba med bilder av färskare datum. Vi önskar att få låna fotoalbum för att kunna scanna av bilder med tilldragelser under 1900-talet. Välkomna att höra av er om ni har bilder som ni vill dela med er av. Vi vill bara låna dem lite för att göra en avscanning.

Lisbeth hade andra viktiga saker denna måndag men Ingrid ryckte in och såg till att vi fick gott fika även denna dag.

Själv ägnade jag mig åt att få till ytterskalet på takkupan. Rev bort det dåliga virket under takfönstret och där uppenbarade sig igensättningen av det gamla halvrunda fönstret som vi sett på det gamla fotografiet från början av förra seklet. Det har varit placerat alldeles i golvhöjd i övre farstun för att få rum under takfoten som var då.
Ett regn som blev alltmer ihärdigt gjorde att det yttre jobbet inte blev klart den här dagen men fler kommer.

Åke
 

 


Det gamla fönstret har suttit här.