Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter mars 2014
2014 03 31
Tunt i leden idag. Ja det hade nog till och ned varit svårt att få till ett led. Väggarnas panel har ändå kommit upp på alla väggarna. Återstår nu bara taket så är det helt klart. Frågan man nu kan ställa sig är hur mycket som ska behövas listas. Tål att tänka på. Vi hann med att montera innerdörren innan vi begav oss av till andra sysslor som väntade. Trevlig och trivsam fikastund hade vi som alla måndagar. Den gick Tryggve Dagh, som kom och hälsade på oss, precis miste om för han åkte igen strax innan det var dags. 

Åke

 

 

 

 


Dörren på plats
2014 03 24
Resterande golvbrädorna inhandlade och monterade så nu är golvet i uthuset klart.
Isolera och sätta pärlspont på drygt två väggar hann vi med idag.. Ser lovande ur tycker vi. Glömde inte heller att sätta en skiva i väggen bakom platsen för toaletten för att skruva  armstöden i. Kommer vi sedan ihåg att kottla för tvättstället också så har vi nästan lyckats. Två ventiler ska vi ha. En för in och och en för utluft varav den ena redan är på plats. Samma strävsamma par i uthuset som de senaste veckorna.
Inne i huset var det också samma strävsamma som tidigare, men här rör det sig om en trio. Fast nästa måndag kommer de att reduceras för Orvar ska åka söderut på semester. Då får Inger lägga in bilder själv är jag rädd.  
Per Allan kom på besök men missade kaffet precis. Fast han menade på att det inte gjorde något för han drack inte kaffe. Inte te heller enligt utsago. Vi misstänkte att han kom för att se efter om vimpeln satt med rätt färg uppåt (och neråt också) men han var bara intresserad att se hur arbetet fortskrider. Det tycker vi är roligt och han är så välkommen även om han inte dricker kaffe.

Åke


Nu börjar det komma panel på väggarna i handikapptoaletten.
Lägg märke till skivan som är monterad för att skruva armstöden i.

 


 

2014 03 17
Fortsatt arbete med handikapptoaletten. Golvet nästan färdigt, något det blivit om han som räknade ut mängden golvvirke hade räknat rätt. Nu fattades det två brädor. Däremot  börjat att sätta upp väggar mot stora rummet och blivande dasset. Det är de gamla brädorna som kommer upp igen mot de nämnda utrymmena. In mot toaletten blir det pärlspont. Pärlspont även i taket men de befintliga stockarna får i görligaste mån bli synliga. Vi tror att det ska bli fint. Vi får se sedan vad man tycker om resultatet. Även den här måndagen var det Putte och jag som rumsterade i uthuset.

Inne i huset var det också som förra måndagen med undantag av att Lisbeth inte städade (tror jag). Fast fint var det där inne så jag misstänker att hon smygstädar lite. Undantag var även att Ann-Marie inte satte upp verktyg utan var hemma och bakade vilket nog går åt för vi smaskar i oss duktigt varje måndag  av allt det goda..

Åke

 


Putte i solskenet fixar till en gammal bräda. I bakgrunden
syns den nygamla väggen.

 

 

2014 03 10
Nu är dörröppningen in till handikappen breddad till 1000 mm. Hissade upp bjälken över dörren med domkraft så att stolpen gick att flytta den nödvändiga decimetern. Den gamla dörren blev då givetvis för smal och har fått skarvats på med en bräda så att den räcker till. Innanför den ska det bli en riktig dörr för värmens skull och den står färdig i verkstan klar för montage.
Idag kom Putte och hjälpte till och var pigg på att få till avloppen i handikappen så nu är det fixat och klart. Återfyllt runt rören både ute och inne så nu är det "bara" att isolera och montera de sista golvbrädorna så är golvet klart. Sen blir det att sätta upp väggar.

Inne i huset har Ann-Marie börjat att sätta upp de gamla sakerna som Sven Ring har skänkt. Det blir fint! Se bild här bredvid. Fortsättning följer.

Inger och Orvar hade som vanligt datastuga och Lisbeth serverade oss gott fika (också som vanligt) och hon städade! (Bara så ni vet det också!)
Nu börjar det torka upp ute på tomten och snart aktuellt med grässådd. Med ack så hårt det har blivit. Så vitt vi kan förstå så måste det harvas igen för att få det tillräckligt luckert för att kunna så gräs. Kurt får nog göra en insats.

Noteras kan också att vimpeln är vänd! Vem sjutton har bestämt att det blå ska vara upp? Eller är det så att det gula ska vara neråt?

Åke
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Många gamla bruksföremål


Det bästa av allt är nog fikat

Rörmokare Prytz har fixat avloppen.

2014 03 03

Med gemensamma ansträngningar lyckades Rogerth och jag baxa ut de två stora stenarna ur uthuset. Jag som inte brukar bli svettig lyckades med den bedriften på två minuter. Kanske var jag för varmt klädd. Nu kunde vi lägga ut de sista reglarna och lägga golvbrädor för glatta livet. Innan vi gav oss för dagen hade vi hunnit fram till facket där avloppsledningarna för toaletten ska läggar ner. Rören skulle Jörgen lägga ner i dag men han har blivit sjuk vilket var tråkigt både för hans egen del som för att inte rören kom på plats. Men det kommer tid för det ändå.
Inger och Orvar hade datastuga och Lisbeth serverade oss fika men hon städade inte. (Bara så ni vet!)
Per Allan Fredriksson kom med en bunt fina vävda trasmattor till Hemmet. Mycket välkommet. En liten hörnhylla också som passar bra att montera i södra rummet. När Per Allan skulle åka hem fick han dessvärre något oförtjänt en uppläxning av en dam som passerade. Anledning till detta var att vår vimpel på flaggstången sitter upp och ner. Det gör den också kunde vi konstatera senare, men det kan knappast  Per Allan rå för. Hoppas att han trots det vågar sig tillbaka till oss igen.

Åke
 

 

 

 

 

 

 


Nu har vi kommit långt med golvet. Återstår där rören ska
ligga. Där stenbumlingarna har legat är nu golv.

 

Isolering av golvet där handikapptoaletten skall vara.
Cellplast i botten och sedan mineralull.