Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter mars 2015
2015 03 30
Regnigt värre denna måndag. Tur att vi hålls inne. Riktigt varmt uppe i övre farstun tyckte vi som hölls där, eller kan det berott på att vi jobbade så hårt? I vilket fall så satte vi upp gipsskivor på övre delen av väggarna vid trappan mot toaletten samt mot vindsförrådet och skorstensmuren. Vi hann även med att sätta en del panel på den nedre delarna. Rummet ändrar raskt karaktär och en förhoppning infinner sig att det ska bli rymligt och trevligt så småningom.
Jörgen kom förbi och kollade läget och vi kunde diskutera "det stora takkupebytet". Vi beslutade att satsa på att göra det den 25:e april. Innan dess gäller att förbereda så mycket det går. En presenning torde kunna hindra att hemmet förvandlas till ett badhus en dag som den här. En sak var ändå bra med dagens väderlek  för vi kunde se att det droppade in lite vatten. Teglet håller inte riktigt tätt. En hastig inspektion kunde inte konstatera något trasigt  men det bästa torde vara att lägga ett tätskikt under teglet upp till nocken ovanför takkupan när vi ändå håller på.
Inger och Orvar plockade in de skannade bilder som vi fått av Gillet i Söderköping så nu är inte de arbetslösa på ett tag.

Åke

 

 

 

 


 

 

 


Stommen för takkupan framriven. Ingen isolering här inte.


Gipsning och panel påbörjat
 

2015 03 23
Denna måndag var det svängrum på Hemmet. Bara Putte , Lisbeth och jag. Så kan det vara och så ska det vara för ingen ska känna sig tvingad att komma till Hemmet.
Putte och jag hjälptes åt att hyvla av nederkanten på några dörrar.  De hade blivit lite hängiga och skrapade i. Den nyinsatta dörren också som dessutom gnisslade högt. Putte tyckte att det skulle dörrar göra i ett så här gammalt hus. Det tyckte inte jag då dörren var nytillverkad och hävdade att det måste vara något konstruktionsfel. Lite Bregott i gångjärnen förbättrade i alla fall det något.
Rivning av panel i och runt takkupan blev jobbet i övrigt. Vi inriktar oss på att ta bort så  mycket som möjligt inför takkupebytet. Får sätta upp en liten ställning på verandataket för att riva mera på utsidan och för att kunna jobba ifrån vid montering av den nya kupan. Den är nu i det närmaste klar för leverans hemma i verkstaden

Åke
 

 


Putte river kupor.

 

 

2015 03 19-20
Nu är parkeringen utanför Hemmet färdigställd. Jörgen tillsammans med en släkting har schaktat ur ytan vid anslagstavlan, grusat upp och jämnat till hela planen. Nu är det möjligt att parkera åt båda hållen när man svänger in mot Hemmet

Åke  

 

2015 03 16
Liv och rörelse på Hemmet. Både med pyssel och bara besök och det är roligt. Rogerth kom på besök med två damer i sällskap som jag "kors i taket" kände igen. Tur var väl det för jag ha känt dem i många år. De var intresserade av att se hur det såg ut på Hemmet. Kanske jag kunde locka dem till att gå tipspromenad vid tillfälle.
Mycket städning inför årsmötet på onsdag. Lite skyldig till stöket känner jag mig då jag är en mästare att vända till. Nu får jag hålla mig i skinnet ett tag. Åtminstone över onsdagen. Gipsade klar toaletten så nu är det lite fräschare där. Putte som varit i Norrköping kom förbi och hjälpte till att få upp dörren in till vindsförrådet så nu hänger den där.

 Åke

 

 

 


Projekt i verkstan. Kan vi ha det så här?

 

 

2015 03 09
Inte så många deltagare denna måndag men vi var glada vi som var där. Jag rensade ur det norra övre rummet som nu är klart för tapetsering. Röjde även ur det övre vindsförrådet så att vi kan ställa in lite grejor där. Lite hamnade där redan nu av de prylar som kommer från ett militärförråd och som  vi inte har någon omedelbar användning av. Lisbeth började att attackera kartongerna och efter diskning en del ommöblering ställa in glas och porslin i köksskåpen. Mycket är det så nu kan vi snart ut  spisa ett helt regemente.
Orvar och Inger har snart gått igenom alla bilder som tidigare var inskannade så nu får vi efterhöra med Gillet i Söderköping om vi kan ta del av resterande bilder som de redan har  skannade.
Röjt ur den övre toaletten för att komplettera den med nya ytskikt. Det får bli ett lager gipsskivor för målning utanpå det gamla skiktet. Golvet får en spånskiva och en plastmatta på den. Väggen mot vindsförrådet får isoleras såväl från hallen som toaletten. Väggen mot hallen ska begåvas med en "ny" dörr som också är isolerad. Tiderna förändras och även tycke och smak minsann.. En gång i tiden satte man på släta skivor på spegeldörrar för att det skulle se modernt ut. Nu försöker jag göra en spegeldörr av en som varit slät.

Åke
 


Dörr till vindsförråd under tillverkning
 

 

  

2015 03 02
Lite kompletteringsjobb med linoljning av timmerväggen och en sista strykning av spismuren. Väggen blev ljusare på den delen som tidigare varit lerklinad men det jämnar förhoppningsvis ut sig så småningom.
Börjat att jobba lite i övre hallen i avvaktan på tapeter. Har ett ämne till dörr som är tänk att sitta in mot vindsutrymmet. Dörren ska vara isolerad då vinden är ett kallt utrymme. Ska väl helst vara en spegeldörr också, Får se om det går att fixa.
Är inne på att göra fontespisen bredare så att man slipper de sneda väggarna som inkräktar på utrymmet runt trappan. Tagit bort brädor och konstaterat att det inte finns någon isolering i varken tak eller snedväggar där så något måste ändå göras.

Åke

 

 


Väggen oljad men ljus där lerkliningen varit

 

 

2015 03 02

Det var många som kom till Hemmet denna måndag i olika ärenden och det är ju trevligt och roligt.
En stor del av tiden gick åt att röja ur snickarboa där Jörgen ställt in bord, stolar och andra diverse grejor. Jörgen hade fått tag i detta genom att ett militärförråd skulle avvecklas. Tacknämligt att få  men just nu stod det i vägen då vi ska bygga hus för våra flygande vänner på lördag. Så småningom för vi plats när vi har fått utrymmena på övervåningen iordninggjorda.
Nu blev handikapptoaletten knökfull istället men Bengt har lovat att förvara prylarna i en bod hemma hos sig så länge.
Monterade hyvelbänken som jag fått och förärat föreningen lagom till fågelholktillverkningen.

Åke

 

 

 

 


Nya hyvelbänken som vi fått. Uppställda  prov på holkar som
vi kan tillverka på lördag.