Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter november
2012 11 29
Utmaning!
Av en tillfällighet så hittade jag tre stycken dörrhalvor (eller vad man skall kalla dem för) undanställda för eventuell nytta. Kan det månne gå att göra en dörr av slikt? Borde åtminstone vara värd ett försök då dylika dörrar i miserabelt skick kostar 7500:- enligt uppgift från säkert håll. Eller vad tycker ni?
Tyvärr så kan man väl ifrågasätta ordningen här hemma då dessa har kunnat undgå att bli upptäckta tidigare.

Åke

 

 

 


Går det att få till något av detta?
2012 11 28
Onsdag och det blev en dag till på Hemmet för mig. Skönt att man i tid kan vänja sig vid det som en gång komma skall.
Fixat till en dörr/lucka i verkstan till det blivande städskåpet och den hade jag med mig. Fortsatte med beklädnad av väggar och nu blev väggen mot entrésidan i det närmaste klar. Mycket puts fick bilas bort på spiselmuren för att få rum med inklädnaden men nu syns inte mycket av den längre. Börjat med att sätta skivor inne i städskåpet men där måste vattenledningarna till toaletten på övervåningen in innan det går att göra färdigt. Hoppas att rören blir levererade snart.

 

 

 

 

På fredag (läs 30/11) kommer representanter för Ramunderstaden som gärna vill se hur vi avancerat med upprustningen och för att prata värmepumpar. Roligt att de är intresserade. Då inte Någon eller Inga Alls syntes till gjorde jag en insats. Städade av så pass att Ramundertadsfolket inte ska slå sig fördärvade på bråte när de kommer på fredag.

Åke

 

 


Limning av städskåpsdörr
.
Spiselmuren snart dold.
2012 11 25
Trevlig samvaro på Hemmet i samband med tipspromenaden. Grått och disigt väder ute men inne är det varmt och skönt med elfläktarna som vi har. De drar lite för mycket ström bara annars kunde vi gott bara ha dem och strunta i värmepumparna.
Förutom att bara vara tillsammans, fika och ha det trevligt så har det blivit fortsatt takrensning och beklädnad av väggar. Nu är även väggen mot söder nästan klar för målning och kökstaket rensat från papp och spik. Där återstår rejäl skrapning så att allt tidningspapper kommer bort. Även spackling och fogning av brädskarvar måste till innan målning kan bli aktuell men det går framåt!

 
 Undertecknad med
favoritverktyget. Kofoten.

Åke
 


Fikapaus
  

 

 

 

2012 11 23
Uppe med tuppen igen och gjorde en insats på Hemmet. Vet inte vart tuppen tog vägen för på Hemmet fanns han då inte. Fortsatt utan tupp med gips och panel på södra väggen. Ingen kom och räddade knutten på motorcykeln så nu har han mött ett ännu grymmare öde än kaninen. Borta för evigt.
Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt har kommit upp vilket är skönt ifall något skulle hända som inte får hända. Har konstaterat att ett litet förstahjälpen-set inte skulle vara fel då det finns personer som ofta arbetar på egen hand.
När jag kom tillbaka vid lunchtid för att fixa det krånglande låset på ytterdörren kunde jag konstatera att det finns en Någon i föreningen. Denna någon har varit och städat upp efter slarvern som bara rör till det. Skönt att veta att om man vill ha något gjort så är det bara att hänskjuta det till någon så blir det utfört kvickt och bra.
Toppen. Någon hade även rättat till tätningslisten i ytterdörren.

Åke

 


Spåren försvinner alltmer. Nu är dessvärre även knutten borta 

2012 11 21
Ännu en dag på Hemmet med diverse jobb, mestadels inomhus. men med lite kompletteringar ute. Fixat till dörren in till källaren så att den åtminstone går att stänga. Turligt nog kom Sigrid på visit och kunde hjälpa till att få på dörren och nu återstår endast en  mindre justering. Dörrkarmen hade bananform och då är det svårt att få dörren att passa.
I övrigt så har det varit arbete med väggen mot öster både i köket och södra rummet. Gipsning, uppsättning av bröstningspanel samt listning kring fönstren. Börjar bli riktigt bra tycker jag. Tänker ordningsställa väggarna i tur och ordning runt rummet för att inte behöva flytta på så mycket byggmaterial. Har  hunnit börja lite med väggen mot söder. Tyvärr så är det någon som är här och skräpar ner så alldeles förskräckligt. Den skulle jag vilja tala med. Får nog ta in en städfirma för att få ordning på bygget såvida det inte dyker upp någon frivillig och gör en insats.


Gjorde en intressant upptäckt i kökstaket. I ett skede har man tydligen klistrat tidningspapper i taket som man sedan har målat. Nu är som ett lager som delvis sitter löst och när man river ner ett stycke så upptäcker man tidningsskrift på baksidan. På en fläck fanns en liten bit kvarsittande i taket där skriften syntes nedåt. och där finns en datering. Aftonbladet den 16 mars1898! En djärv gissning ger vid handen att takmålningen skett efter det datumet. Senare måste man ha spänt takpapp i två skeden då det är två lager.

Åke

 


Gips, panel och lister börjar komma på platsTidning uppklistrad i taket.


 

2012 11 18
Äntligen stod prästen i .....Nej jag menar förståss att äntligen satt  fönstret monterade i köksdelen.
Det var livligt på Hemmet idag. Många var där Visserligen gick de flesta tipspromenaden, fikade och hade en trevlig samvaro och det är så det ska vara.  Då har vi uppnått det vi ska, men några fixade lite på hemmets upprustning. Bengt kastade sig givetvis på det roliga jobbet att rensa taket i köket medan vi andra fick ägna sig åt simplare uppgifter som att montera fönster, gipsa väggar, sätta upp panel och städa. Tanken är att göra färdigt från köket och vidare in i södra rummet med undantag av köksskåpen som det kan dröja med.
Inger försöker hålla ordning på oss.
 


Nu är det där. Fönstret i köket..

Bengt rensar tak
 
Åke

2012 11 15
En heldag och kväll på Hemmet. Började med att hänga på den nya dörren till källaren. Trots att jag gjort den med exakt  samma mått som den gamla så passade den dåligt. Hur kan det komma sig? Är det lagen om ......Nu blir det en del justeringar för att få den att fungera.

Fixat till öppningen runt det "nya" fönstret i köket. Fönstret väntar på avhämtning i Vånga. Tyvärr så kunde man inte rädda karmen vid demonteringen vilket var synd. Nu blir det till att tillverka en ny. Det går ju men känns som lite onödigt arbete.
Gipsning av väggar i köket och i "spiselvrån" fyllde ut resten av dagen och kvällen. Den gamla järnspisen får sitta kvar och byggs in så att den i en framtid ska kunna rustas upp till användbart skick om man så skulle önska.
Kajsa med assistens av Berndt målade förstugan ytterligare en gång. Nu blev det riktigt bra. Det täckte inte riktigt efter två strykningar.

Åke
 


Spisen "ingipsad". Det blir en bänkskiva ovanför för kaffe-
kokare, spishäll mm. Till höger blir det kyl/frys

.
Kajsa är en mästare på att måla. Det syns på overallen att
hon varit med förr.
2012 11 12
Medan vi övriga gick tipspromenad ägnade Jörgen sig åt att riva ut en massa bråte ur källaren och fixa en pump med nivåvippa till trekammarbrunnen så den håller nivån automatiskt. En tillfällig lösning men skönt att minska risken att det blir vatten i källaren igen. Till våren får vi försöka att lösa problemet för gott. Vi bör även kunna stänga igen till källaren men vid närmare syn av dörrarna så visade de sig inte vara i bästa skick. Skulle nog gå att komma in i källaren även om dörren är stängd. Särskilt om man prövar i nedersta vänstra hörnet. Nu har jag tillverkat en ny yttre dörr samt kapat av den inre så den går att stänga. Endera så har golvet höjt sig eller dörren sjunkit för den stod stadigt förankrad.

Åke
 

 

 


Dörrarna uppställda i verkstan. Den nya till höger!
2012 11 08
Berndt och Kajsa har grundmålat väggarna i förstugan och i morgon (läs fredag) ska de färdigstryka. Det blir gult i två nyanser med lite mörkare som bröstning.
Rogerth har spänningssatt nya elcentralen och norra rummet är fördigmonterat så nu kan vi tända en lampa via strömbrytaren vid dörren. Det känns mycket bra med permanent el.

Nu har fönstret i köket äntligen blivit flyttat och ersatt det gamla dåliga i södra rummet. Köksfönstrets öppning är anpassat till ett fönster som ska sitta högre och som förhoppningsvis snart ska levereras från Tolskepp.
 

 

 

 

 

Berndt har börjat förbereda dragning av vatten och avlopp till och från toaletter och kök. Vi tror oss ha funnit en hyggligt bra framkomlig väg och Berndt klarar av att ta hål på de mest omöjliga ställen, "gammal" håltagare som han är.
Då vi karlar är duktiga att vända till, särskilt som vi river ner en mängd sot från skorsten, bilar en massa hål och bilar bort puts från spismuren så kom räddningen från totalt kaos i form av två ordningsamma kvinnor som städade upp. De ville inte vara med på bild men heter Ann-Marie och Lisbeth.
 

 

 

 

Kvällen ägnade Orvar och jag oss åt konstruktivt arbete i spiselvrån. Vi gjorde allt för att dölja motorcykelklubbens framfart som murare där den putsade ytan inte varit särskilt slät.

Åke

 

 

 

 

 


Mycket grejer är det! Tur att Rogerth är van.

Putte letar efter en bra dragning av avloppen.

Orvar i arbetstagen
2012 11 01
Torsdagskvällarna har numera ingen vidare uppslutning. Vet inte varför ingen kommer. Är det mörkret månne eller är man rädd att det är för kallt? Vi har ju ingen värme i huset men de starka strålkastarna alstrar värme så det blir rätt behagligt i alla fall. Vid kommande styrelsemöte bör vi ta ställning till hur vi ska ha det med den permanenta värmekällan. Vore ändå skönt att få till den innan den riktiga vintern kommer. Vi får även ta ställning till hur vi ska göra med torsdagskvällarna.

 


Slut med gnäll och jag tycker ju att det här är roligt och stimulerande och ensam kan faktiskt vara rätt skönt och behagligt  om det inte blir för ofta och jag har haft en bra kväll. Har ägnat den åt köksarbete vilket vanligtvis inte är min starka sida. Då ingen kom och räddade vår söta kanin så är den inte längre kvar. Har ersatts med en gipsvägg och alltmer av spåren efter motorcykelklubben försvinner. Började även att göra något åt spisdelen där tanken är att klä in den skrovliga spismuren med skivor. Vi får se hur det går. Tyvärr måste nog en del puts bilas bort för att för att allt ska få plats.

Åke

 

Kaninen borta och ersatts av en gipsvägg

Spisvrån i nuvarande skick. Kan det bli något?

 

 
 

 

 

 

 

 

 


Å