Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter november 2013
2013 11 20
Bara någon minusgrad på morgonen men ändå svårt att hålla värmen i händerna, så det var bara att åka hem och hämta vantar. Tunnis kanske men det gick bara inte utan. Förmiddagen ägnades åt fasaden åt söder. Dörröppningen till vedboden anpassad och dörren tillkapad och upphängd på gångjärn igen. Även dörrarna till stora rummet har fått gångjärn och är nu åter pardörrar. Den delen av dörren som saknade gångjärn har fått ett par som Inger hade. Bottenbrädorna till lockpanelen är tillkapade och upphäftade i väntan på de okantade lockbrädorna som är det sista på denna fasad om man bortser från målningen. Beslag och lås till dörrarna  är också något som är kvar på göralistan förståss.

Åke

 


Nu är äntligen dörrarna uppsatta och inpassade.
2013 11 18
Frostigt på morgonen vilket gjorde att det kändes skönt att inte behöva upp och slira omkring på uthusets tak. Nattkylan hade stärkt den leriga och smetiga marken så man kunde mera obehindrat traska omkring men det ändrades dessvärre framåt dagen.
Dörrhålet på gaveln har blivit igensatt och den gamla panelen tillspikad. De gamla dörrarna kapades till så de blev raka och fina i kanterna. Lite lägre blev de nu än förut men vi ska nog komma in och ut i alla fall. De allra längsta får kanske huka sig lite. De gamla gångjärnshakarna måste vi ta bort och flytta vilket ställde till lite problem. Det visade sig att ett par av dem satt som berget och knappt gick att få bort trots användande av ett stort spett. Hängrännekrokarna (i trä) sattes upp för att kolla så att dörrarna ska gå att öppna, vilket kan vara en viss fördel och det visade sig också att så var fallet. Lite vindpapp hann vi sätta upp på väggarna så att vi kunde börja fixa foder runt dörröppningarna. Fortsättning följer beträffande detta och att sätta gångjärn på dörrarna.
Inne i Hemmet har Rogerth monterat de inköpta lamporna och Orvar och Inger har fortsatt med sitt idoga arbete att föra in bilder.

Åke


Rännkrokarna monterade och pardörrarna inpassade

 

2013 11 11
Kall och lite fuktig natt har gjort taket halt på uthuset även denna morgon. Fortsatt med vindskivor och vattenlist så nu är det snart bara att få upp teglet igen men då är det bra om vi är några stycken så vi kan langa. Nedklivna från taket har vi börjat längst ner istället med att kapa av gamla panelen och sätta dit en sockelplanka. Den hopsatta dörren sågade vi itu igen för att åter skapa en pardörr istället. Idag har Inger och Orvar jobbat med bilder igen ända tills att Ingers granne Daniel kom farande till Hemmet och slog larm om en av Ingers ko blivit sjuk. Inger fick hastigt fara hem men efteråt har vi hört att det som väl inte var någon större fara med kon.
Lisbeth serverade frukostkaffe och vi var flera som lät oss väl smaka. Ann-Mari kom ner med flera mycket fina julprydnader som vi kan ha till försäljning.

Åke

 

 

 

 

 

 


Dörren delad till två igen


Vindskivor klara. Sockel påbörjad. Ser ut som vi
höjt huset för mycket men det är en synvilla.
 
2013 11 06
En så kallad sporadisk insats på hemmet idag resulterade i att takkanterna och nocken blev färdigt på uthuset. Även lite annat smått och gott så nu återstår bara vindskivorna som vi får försöka ta på måndag. Sen är det klart för att plocka upp tegel igen. Lite spännande var det allt att vara på taket på morgonen då det varit fuktigt och sedan frusit på under natten, vilken resulterade i isbark. Lite glatt kan man säga men det ändrade sig framåt dagen.

Åke


Nu är det tätt så att det inte regnar in i alla fall.

 

 

 

 

 

 

 

 

2013 11 04
Vädret är inne i en växlande period mellan sol och regn. Vi har tur idag för solen skiner så gott som hela tiden och det är varmt för årstiden. Tyvärr nådde inte solen fram på norra delen av taket på uthuset där vi håller på den här dagen.
Taket är sämre på denna del då det länge har varit såväl trasigt som helt saknat takpannor. Då det i princip kommer på ett nytt tak uppe på det gamla så räckte det med att byta ett par brädor i undertaket för att skulle vara tillräckligt bra.
Idag var vi tre på jobbet vilket underlättade en hel del. Orvar var "langare" på marknivå. Putte mestadels mellanhand på vår eminenta ställning och jag själv uppe på taket. Idag fick vi på all board och läktning vilket var riktigt bra tyckte vi. Nästa moment blir att fixa till takkanterna, nocken och vindskivorna.
Då Orvar blev involverad i takreparationen så fick bildinläggningarna anstå idag men Lisbeth fixade så vi fick gott fika även idag.

Åke