Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter november 2014
2014 11 29
Fem glada inklusive långväga hjälp från Ukraina gav sig på att sortera och klyva virke till gassel. Tyvärr så gick det inte så bra då virket var svårkluvet och dessutom väldigt vridet vilket resulterade att de kluvna halvorna blev som korkskruvar. Och det skulle vi inte ha dem till. Nu får vi nog tänka om och kanske klyva dem på en såg istället. Får väl lyssna av vad man tycker om det. Om vi inte kan göra så, är det mycket virke vi inte kan använda till gassel utan till ved istället och det var ju inte heller meningen.
Trevligt hade vi i vart fall och fikarasten höjde trivselfaktorn ytterligare.

Åke
 

2014 11 26
Ägnat en liten stund på morgonen för att regla upp snedväggen mot öster. Tur att tekniken numera övergått till att skruva upp det mesta. Det bullrar inte så mycket och det var bra för en kurs i fällning av träd ägde rum samtidigt en våning ner. Försökte att vara så tyst som möjligt så jag hoppas att de inte blev alltför störda. I vilket fall så sa de inget. Annars så torde de väl vara vana i sin vardag att det brakar och dundrar lite nu och då.
Har letat lite i kartmaterial på lantmäteriets hemsida inför kvällens kurs. Hittade en karta från 1707 över byn Husby och där var fattigstugan snyggt och prydligt inritad. Gissa om jag blev lycklig! På samma plats som Hemmet står idag. Det stärker vår teori att den fattigstugan stått på samma ställe så till den grad att det nästan blir sannolikt. Med det här så blir det ju nästan troligt att det gamla utrivna timret härrör sig från tidigare fattigstuga. Skulle mycket gärna vilja åldersbestämma en av stockarna men jag vet inte i dagsläget var de gör det och vad det skulle kosta. Tips emottages gärna.

Åke

2014 11 24
Det blev många på Hemmet denna måndag och det är roligt. Tur att fikabordet är runt så att det i princip kan sitta hur många som helst vid det bara man har tillräckligt långa armar.
Anne-Marie pyntade så fint i huset så nu är det förberett inför första advent och julfesten.
Rogerth kopplade in elementet på toaletten så nu är det varmt och skönt där och vi kan sitta i lugn och ro utan att få blåskatarr. Det är väl bra!
Den andra mellanväggen är nu riven i övre norra rummet. Ett riktigt dammigt jobb så andningsskyddet satt inte i vägen. Det mesta rivningsmaterialet ligger upptravat på gräsmattan utanför i avvaktan på en transport till returpunkten. Nu återstår det att riva de porösa takplattorna. Det lilla som syns av takbrädorna ser lovande bra ut och att det inte är alltför mycket jobb att fixa till dem.
De befintliga golvbrädorna hade vi tänkt vara kvar och lägga de nya uppe på dem. Nu har vi tänkt en gång till och river nog ut dem och reglar upp för de nya. Golvet lutar kraftigt och nivåskillnaden till skrubbarnas golv är stor så det blir nog bättre att bygga upp på nytt.
Ny är inte heller väggen till vänster om skorstensmuren men snyggt timrad så vi överväger att ha den kvar så om vi kan göra ren den tillräckligt. Här intill muren fanns också en skiva med många lager tapeter. Den lyckades vi få loss och ställdes undan för vidare studier.

 

Åke

 

 

 


Lerklining som var mycket slät och fin


Väggen mot andra vindsutrymmet utriven
2014 11 17
Grått och trist novemberväder gör att det känns skönt att vara inomhus på Hemmet där det är varmt och behagligt. Förra året vid den här tiden var det uthuset och utomhus som gällde. Bättre i år med ett bra vinterjobb att  få till övervåningen. Lagom med värme stiger upp så att det är bra arbetstemperatur.
Nu är det isolerat och gipsat där det tidigare varit vindsutrymme. De små bågformade fönstren försöker vi bevara. Vi tror att det ska se trevligt ut. För att få hygglig värmeisolering där så kommer vi att sätta ett plexiglas på insidan med samma bågform och med en list runt så det ser fönsterlikt ut. Helmuth erbjöd sig att fixa plexiglas och de är redan klara och levererade.

Som vanligt full aktivitet med bildinläggningen och fikastunden en höjdpunkt som vanligt den med.

Åke

 


Putte fixar till fönsteröppningen
 
2014 11 05
Liten stund på hemmet för att regla upp snedväggen. Den har tidigare varit lite isolerad då motorcykelklubben haft ölutskänkning här. Bara ett tunt lager som får vara kvar där. Det har varit ett litet skönt och mysigt ställe för råttor (eller möss troligen). Gammal plast åker väck. Jag tror att den gör mer skada än nytta i det här gamla huset. Särskilt som plasten varit som ett såll med massor av hål. Nu blir det ny isolering och gipsskivor

 

Åke

 

 


Reglingen klar vid första snedväggen.
2014 11 03
Måndag på Hemmet med solsken och regn och besökare av såväl stora som små. Ett mycket trevligt besök var dagisbarnen från Norrbo som på en utflykt rastade på vår altan och gjorde ett studiebesök på vårat dass. Hemmets kommandora visade upp sig i skepnad av Lisbeth. Mycket snällare än Astrid Lindgrens men borde inte gå ut utan jacka enligt barnen.

Stor del av förmiddagen ägnades åt att få ut rivningsmaterialet från i onsdags och att få upp nytt byggnadsmaterial till övervåningen. Det gamla rivningsvirket (med betoning på gamla) skickades ut genom fönstret via en ränna till marken. Vi kunde inte låta bli att spekulera i att det gamla timret kunde komma från den fattigstuga som stått här innan. Enligt skrift så lär den ha varit i uselt skick och kan ha rivits innan den nya byggdes. I så fall är det nära till hands att det begagnade timret kommer från den gamla
.
Rogerth fortsätter med elinstallationen och satte upp och kopplade in knutlamporna på huset: Nu lyser alla lamporna fint när det är mörkt.

Åke


Putte förevisar dasset. Syns inte hur!