Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter oktober
2012 10 31
En heldag på hemmet ägnat åt att få in dörren mellan förstugan och södra rummet. Den upphittade dörren tog jag hem till verkstaden. Lagade, spacklade och målade. Byggde om karmen så den passar till den nygamla dörren.
Rogerth har varit på Hemmet i ett par omgångar och börjat med elinstallationen. Alla gamla säkringslådor är bortrensade och en ny med automatsäkringar är uppsatt. Genast ett lyft för förstugan. I norra rummet är vägg- och lamputtag i det närmaste färdigmonterade.
 

 


 

Dörren har blivit monterad och i förstugan är panelen kompletterad och dörrfoder och lister är på plats. Nu är det dock ännu en dörr utan lås då låset som satt på dörren är för en högerhängd och jag naturligtvis ändrat den till en vänsterhängd. Det går faktiskt att sätta låsen upp och ned, de fungerar ändå, men en vän av ordning skulle nog störa sig på det. Så det återstår att hitta passande lås.
Nu är det klart för Berndt och Kajsa att måla hallen (förlåt förstugan) när de har tid och lust.

 

 

 

 

Börjat riva lite i köksdelen och på vägen dit så rev jag ner lite i taket vid spismuren vilket föranledde att det rasade ner sot och bråte från ett igenbyggt rökschakt. Jag liknade mera en sotare än en snickare efter den händelsen och spottade svart ett bra tag efteråt.
Rivningen har nu kommit oroväckande nära den söta "kaninen" på väggen med stor risk att den blir förpassad ut genom dörren. Den som känner för den får nog göra en akut räddningsinsats.

Åke 

 

 

 


Går det att få någon ordning på detta?

Ser ganska lovande ut tycker jag.

Någon som vill rädda kaninen?
2012 10 25
Breddning av dörröppningen från förstugan till södra rummet bjöd på en överraskning. Plötsligt kom det fram ett lås. Ett sådant lås som jag har efterlyst till alla innerdörrar. Det var inte bara ett lås visade det sig utan i vägen mellan toaletten och förut varande duschrummet var det en dörr inbyggd. Den dörren ansåg jag skulle komma väl till pass så det var bara att riva väggen så dörren blev fri. Fick dessvärre ta loss tvättstället på toaletten för det satt givetvis fastsatt i dörren.

 
I väggen tittade plötsligt ett lås fram

 
Torsdagen ägnades mest åt rivning och motorsågen kom väl till pass då en bit timmervägg fick kapas bort för att få nödvändig bredd på hålet. Fick dessvärre ta loss tvättstället för det satt givetvis fastsatt i dörren.
Det är både mörkt och kallt och höstens (vinterns?) första snö kom. Kvällen lystes dock upp av ett besök från Vik i Luddingsbo där  Dag och hans sambo ville diskutera var ett soldattorp har legat.men även se hur vi avancerat med upprustningen av Hemmet.
Åke

Dörren framtagen. Nu är det "bara" att ta bort den men
den sitter fast!
 
2012 10 24
En dag på Hemmet som har ägnats åt förstugan. Taket har målats en gång till och får duga nu tycker jag. Väggpanelen runt ytterdörren kompletterad med "hemtillverkad" för att få den så lika den befintliga som möjligt. Dörren till toaletten som nu är färdig har kommit på plats. Dörrfoder vid såväl toalettdörren som ytterdörren har bytts till utseende som bättre passar huset än de som satt där tidigare.
Under trappan är ett utrymme som väl kan passa till att förvaring, men dörrluckan dit såg bedrövlig ut. Endast en spånskiva så jag har tillverkat en ny och satt på plats. Återstår endast ett handtag så att den går lätt att öppna och stänga. Nu är det nästan klart för målning av väggarna. Berndt och Kajsa har lovat att ta den. I morgon eller på fredag kommer Rogerth och börjar att dra el och nu känns det väl förberett för det.
Åke

Nog blev det väl bättre med en gammaldags dörr och
panel på väggen?
2012 10 18
Veckan som gått har mest ägnats åt hallen. Eller heter det farstun i ett sådant här hus? Rogerth Kratz som lovat att dra elektriskt kan dyka upp när man minst anar det och då är det bra om det är hyfsat klart vid elcentralen. För det är väl därifrån han utgår? En mängd elkablar är bortrensade, taket rensat och fogat, ny taklist uppsatt och taket målat en gång. Foder runt dörrar med lite för modernt utseende borttagna för att ersättas med lite bredare profilerade d:o. Borttaget är även dörrbladet in till toaletten som ska ersättas av ett gammalt d:o som jag hittat på loftet här hemma. Det är i verkstaden just nu för lite omformning och övrig behandling. Fattas ändå tvä dörrblad. En till köket och en till södra rummet. Hoppas att kunna få tag i dörrar i Tolskepp för där ska det enligt hörsägen kunna finnas. Får göra ett besök där i nästa vecka.
Hallen, förlåt farstun, har panel på väggarna som får vara kvar.. Är kompletterad där det fattas med en liknande panel på väggen mot toaletten.. Komplettering måste bli även på varje sida om ytterdörren där det tidigare har varit en pardörr, som det ofta var vid entréer förr.
Under kvällen kom Lisbeth och Torsten med en dörrmatta så fin att den får man nog hoppa över när man ska gå in.
Var i veckan till Billerud för att demontera lite köksskåp men ångrade mig när jag fick se de skåp som sitter i de villor som ska rivas om ett tag. De var mycket bra. Hoppas att rivningen av villorna inte dröjer för länge. Tog lite andra grejor med mig istället som kanske kan vara bra ett ha.
Åke

 


Mycket proppar är det men det mesta ska bytas ut mot nytt.


Taket i farstun målat en gång och panel på toalettväggen
2012 10 11
Kvällen kunde ägnas åt kompletteringsarbete av norra rummet. Jag har under veckan slipat och lackat golvet. Golvet var väl inte riktigt av den kvalitet som jag tänkt mig men det får ändå duga så länge. Passade på att slipa av och lacka golvet även i köksdelen. och där visade sig golvet vara lite bättre.
Nu kunde vi sätta tätningslist i fönstren, komplettera med fönsterbeslag och sätta dit golvlisten. Torsten och Lisbeth kom med ett helt fång med mattor som vi kunde lägga ut på de nyslipade golven. När vi återställde möblerna igen och Ann-Marie dekorerade borden började det bli riktigt trevligt. Trevligt var det också när Ingrid och Orvar tittade in och berättade om den forskning de påbörjat om Hemmets historia. Vi ser med spänning fram emot fortsättningen. Kolla vad de har lagt in på hemsidan.
Rogerth Kratz har lovat att hjälpa oss med det elektriska och att börja med det så snart golvlisten är monterad så nu är det dags att ta en kontakt med honom.
Planerna på att få fasaderna fixade innan vintern får vi överge då vädret inte varit med oss riktigt. Det har blivit för fuktigt och kallt för det. Vi får fortsätta till våren. Att rensa hängrännorna på baksidan och täcka något över skorstenarna bör vi ändå göra.
De resterande fönstren har jag haft hemma och slipat och målat. Efter att lämnat dem till glasmästaren i Söderköping i måndags så blev de levererade under kvällen. Nu blir Hemmet stängt och bra inför kallare tider.
Åke
 

Ann-Marie i aktion

 

 

 

 

 

2012 10 04
Regnet fortsätter oförtrutligt. Snart är marken så blöt att det knappt går att gå runt huset utan rejäla stövlar. Det blir ganska uppkört upp till huset från vägen också då man oftast har mycket material och verktyg med sig hit och vill komma nära med det..  Trots detta så har det hänt en hel del med fasaderna den gångna veckan. Östra fasaden är rödfärgad förutom under två fönster som ska skiftas respektive bytas. Gavelfasaden mot väg 210 är också rödfärgar förutom under fönstren. En hel del vitt har blivit skrapat och målat. Efter att kompletterat rödfärgen och det vita så får resterande utvändiga arbetet anstå till våren.
Tyvärr så har trekammarbrunnen blivit fylld igen av det eviga regnandet så vatten har runnit bakvägen in i källaren.( igen)  Jörgen har lovat att pumpa ur brunnen. Vi borde ha en pump med nivåbrytare där för att undvika att det händer igen i avvaktan på att avloppet från brunnen blir återställt.
Torsdagskvällen hände inte så mycket. Lite målning. Deltagarantalet på torsdagsträffarna är inte så stort. Man har mycket att stå i vad jag förstår och ändå är det ännu långt till julstöket. Förhoppningsvis blir det bättre. Nästa vecka blir det golvslipning har jag tänkt  Har bokat in slipmaskin måndag till onsdag. Välkomna att pröva på! Om man inte vågar sig på det finns en hel del annat att ge sig på. Skruva dit fönsterhakar kanske?
Åke

Ingrid och Orvar på hembesök