Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter oktober 2013
2013 10 31
Efter en förmiddag på Hemmet så har södra sidan av taket på ladan blivit klar med board och läktning. Nockbrädan som var tänkt att kunna vara kvar visar sig vara allt annat än rak, så den måste allt bytas för att det ska bli någon fason på det hela. Först får vi göra samma åtgärder på norrsidan av taket och det blir lämpligt att syssla med på måndag. Hann med att plocka ner det sista av teglet så nu är det bara att gå på att riva bort den gamla tegelläkten där. Teglet har en längre tid varit trasigt lite här och där så takbrädorna på denna sidan är sämre än på den södra. Nu duger de ändå till underlag för boarden. Möjligen med byte av någon enstaka bräda.

Åke


Board och läktning klart på södra sidan
2013 10 28
Fin morgon med varmt och skönt väder. Fortsatt arbete med uthuset och  idag med att riva bort läkten på södra sidan innan det blev dags för frukost. Putte dök lämpligt upp och vi kunde påbörja med board och läktning. Lite vint och skevt är allt taket märkte vi men det kommer nog inte att synas och föresten så är det bara charm på ett gammalt hus. Vi avslutade med att se till att det vi gjort var ordentligt fastspikat för det varnas för fullt för en kraftig höststorm som är på väg.
Som vanligt fortsätter Orvar och Inger med inläggning av gamla bilder. Hoppas att ni går in och kollar. Ingrid hälsades särskilt välkommen då hon hade fika med sig för det nekar ingen till.

Åke

 

 

 

 

 

 

 

 


Putte börjar bygga upp taket igen


Taket på gång med board och läktning,
2013 10 21-23
Fortsatt med nedplockning av tegel på uthuset och nästan allt är nu nedtaget. "Det stora lyftet" av huset blev klart under onsdagen så nu står det hyfsat rakt. Nu är det en glispa mellan gamla kallmuren och syllen som måste fyllas. Gäller att få tag i lämplig sten till det. Mindre sprängsten skulle vara bra då det inte kan vara runda stenar. Den tillfälliga uppallningen får vara tills uppfyllningen med stenar är klart.
Orvar och Inger fortsätter med bildinläggningen och vad trevligt det är med besök här i Hemmet. Ingrid kom med fikabröd och fixade kaffe till och Anders Nyström, medlem från Rejmyre tittade in för att se hur vi har det. Vi hade en trevlig och mysig fikastund tillsammans.
Hemmavid har jag börjat med hängrännorna, Sågat itu en stolpe och holkat ur. Tycker att det ska se bättre ut med trärännor istället för de gamla i plåt som dessutom bara funnits på en sida.

Åke
 


 

 

 

 

 


Nu har huset kommit upp sig lite.


Hängrännor av trä på gång
2013 10 14
Blickarna och även i viss mån kraften, åtminstone för egen del,  har riktats mot uthuset som ser alltmer bedrövligt och lesset ut nu när stora huset har blivit så prydligt.
Började med att lägga ut en fiberduk på marken utanför uthuset för att inte behöva kliva omkring i kladdig lera om det blir regn. Duken som fanns i boden räckte till framsidan och västra gaveln. För att skapa utrymme för kommande arbetsmoment bl.a. att lyfta upp huset så det blir i våg, (lutar 20 cm just nu) så blev det en rejäl urstädning. Väldigt vad vi slängt in skräp här. Kärran blev full och då har jag ändå höga gallergrindar. Blir till att köra till en återvinningsstation i morgon.

Positivt var att det visade sig att kaninen som vi dödförklarat och placerat i likboden inte var så död som vi trott, utan kunde efter lite vård beredas plats inne i Hemmet igen. Säkert till glädje för många.

Taket måste läggas om med tätning under teglet med oljehärdad board. Det gamla teglet är inte helt tätt men det vill vi ändå ha kvar. Lämpligt också att få huset så lätt som möjligt inför lyftet så första åtgärden blev att plocka ner tegel som nästan blev klart på ene sidan.
Ni undrar kanske hur många vi var  på Hemmet idag? Det talar vi tyst om men sägas kan väl att det inte var någon större trängsel.

Åke

 


Fiberduk utlagd så att det inte ska bli så kladdigt om fötterna


Påbörjat avplockning av tegel
2013 10 07
Bengt och Jörgen har intensivt jobbat med att fixa till parkeringsplatsen vid ån. Jörgen har planerat ut med grävaren och Bengt har kört lass efter lass ifrån "Ludden". Inga problem med bron över kanalen som höll varje gång. De samåkande pendlarnas bilar har snyggt och prydligt parkerat på Hembygdsföreningens parkering när den vanliga platsen blivit "ockuperad" av en grävmaskin. När det blir färdigt kommer det att bli en större och bättre parkering till fromma för såväl pendlare som besökare till Hemmet.
En uppenbar risk har varit att de som tänker använda boulebanan skulle bli kladdiga om fötterna på väg till banan och det är blött. Därför har jag lagt en rad med plattor som gångväg dit. Nu kom plattorna väl till pass som Rogerth fick över i sin trädgård.

Tänk att äntligen står kyl/frysen i köket! Den här har hyggligt stort frysutrymme för allt bröd till fika som vi hoppas många kommer att baka till oss. Vi som var och jobbade fick fika även den här måndagen men det brödet hade Lisbeth med sig hemifrån.

Åke


Nu är det bara att ladda med gott bröd

 

 


Stor och bra parkeringsplats blir det.

 


Bengt kör grus

 Plattor på väg till boulebanan.