Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter oktober 2014
2014 10 29
Nu är vi igång med att fixa till övervåningen: Ett par timmars rivning onsdagsmorgonen har redan inneburit förändringar. Motorcykelklubbens bardisk i norra rummet är nu borta. Ett hål var upptaget i väggen mellan rummet och vindsutrymmet. Ett hål som numera är större dvs hela väggen är borttagen.

Väggen bestod av stående timmerstockar, dock inte bärande utan endast uppställda mellan golvet och takbjälken. Det var dålig kvalitet på timret och med bl.a. rötskador och vad jag kan se så är det begagnat timmer som man använt. Det syns på stockarna att de har suttit i en yttervägg tidigare. Det var väl inte så noga med en mellanvägg. Undrar just hur gammalt det här timret är.

När ytskikt med boardskivor och gamla tapeter kom bort så visade det sig att väggen var tätad och utkletad med gissningsvis kodynga.
Intresserade kan gärna komma och analysera.
Avsikten är nu att även riva bort den motstående väggen så att rummet kommer att ha snedtak utefter husets långsidor. Vi kommer att vinna mycket utrymme med det. Väggarna och snedtaket kommer att bekläs med gipsskivor och förses med någon passande tapet. De nuvarande vindsutrymmena kommer att tilläggsisoleras. I skrivande stund (som det brukar heta) så är jag inne på att låta taket i övrigt vara som det är. Det har porösa fiberplattor som är i gott skick och har fördelen att det är ljuddämpande. 

Golvet måste få ny beläggning och tanken är att det ska bli brädgolv även i fortsättningen. Dessutom kanske inte lika lutande som det nuvarande. Osvuret är dock bäst.

 

Åke

 

 


Motorcykelklubbens bardisk


Bardisken och väggen riven
2014 10 27
Kaos var nära när Lisbeth som håller ordning på oss, hade annat för sig denna måndag. Nu ordnade det ändå till slut då Putte med hjälp av Ingrid ryckte in och fixade fikan.

Jag lade idag sista handen på en höjning av fläkten ovan spisen. Nu hoppas jag att det ska gå att koka i en stor gryta och och samtidigt röra om och smaka av. Rykten hade nått mitt öra att detta inte var möjligt bara för att fläkten satt för lågt över spisen. Kände att det var bäst att åtgärda felet genast. Ibland kan det bli lite fel!

Sista handen eller ska vi säga krattningsdraget försökte jag göra för resterande grässådden. Det visade sig nu vara alltför surt för att kratta och dessutom tycker jag också att det börjar bli alltför sent att så gräs, så nu får det anstå till våren.

Efter fikat äntrade vi trappan upp till övre planet och diskuterade hur vi vill ha det där. Vi ansåg oss beslutsmässiga och klubbade åtgärderna. Det känns skönt för nu torde sysselsättningen över vintern vara tryggad.

Åke

 


Fläkt med högre position 


 

2014 10 20
Oj vad det har regnat. Den planerade utkrattningen för grässådd var bara att glömma. Började ändå dagen med att såga bort en stubbe efter träden som vi fick såga ner. Den största stubben är kvar men en mindre (relativt sett i förhållande till den stora) blev bortsågad så att den inte ska sticka upp över den blivande gräsytan. Försökte även kratta lite men det var misslyckat då det var alltför kladdigt.
Efter kaffet trotsade vi regnet och åkte och hämtade svarv och bandsåg som vi fått av kyrkan. Det var riktigt bra grejor som vi ställde in i boden på tänkt plats. Båda maskinerna var trefas och vi hade bara installerat ett sådant uttag så nu får vi skaffa ett grenuttag så vi vid behov kan köra båda maskinerna på en gång.
Här tycker vi att det borde vara dags för en invigning igen, Gärna att vår kyrkoherde kommer och svarvar ett litet alster. Det skulle vara trevligt.
Rogerth knåpade på med installation av ytterbelysningen, ett arbete som kunde ske inomhus. Återstår där att montera själva lamporna som får anstå  till en dag med bättre väder. En radiator är också på gång inne på husets toalett. Ska bli skönt med lite extra värme där till vintern.
Bildinläggning som vanligt Dock idag med ett avbrott för hämtning av snickerimaskinerna.

Åke

 

 

 

 

 

 

 

             

 


Den mysiga fikastunden

Bandsågen inställd
2014 10 13
Förutom iläggning av bilder och utkörning av jord så löstes de flesta världsproblemen under fikarasten. Om nu bara de ledande hade lyssnat på vad vi kom fram till skulle vi ha det bra mycket bättre i världen.
Ingen eldragning denna måndag då vår eminente elektriker hade andra uppgifter. Men med den lilla Fergusontraktorn, av vissa kallad "Fransosen", blev den stora högen med jord utjämnad över ytan närmast gång och cykelvägen. Lite tillkrattning så kan vi så det sista av gräset.

Åke
 

2014 10 11
Huggning av gärdsgårdsvirke igen. Denna lördag skulle fler hågade ställa upp, trodde vi, men det fanns tydligen många andra sysslor som måste göras. Så det blev samma gäng som förra lördagen men lika tappra som då. Nu siktar vi på nytt försök om fjorton dagar.

Åke
 

2014 10 06
Dubbla antalet på Hemmet denna måndag mot i skogen i lördags. Eldragningen blir alltmer färdig. Idag blev såväl stolpbelysningen som belysningen av anslagstavlan klar. På anslagstavlans baksida finns eluttag, två stycken, så nu kan vi ha två julgranar till julen on vi vill.
Utkrattning av jord för att få gräsytorna färdiga var också på schemat. Målsättningen är att få allt gräs sått inom kort.

Nu lyser ytterbelysningen

Åke
 


Nu är det bara att koppla in julgranarna

 

2014 10 04
Gärdsgårdsprojektet vid Hemmet har startat. Tre tappra själar (och starka kroppar) samlades på Åby:s ladugårdsplan och gav oss ut i skogen. Med motorsåg och två yxor lyckades vi meja ner tillräckligt med virke till uppskattningsvis nio meter gärdesgård. Alltid en början.
Trevlig fikarast med lösning på världsproblemen hann vi också med.

Åke