Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter oktober 2015
2015 10 31  
Gärdsgårdsbygge för hela slanten. Den här lördagen var vi lite mer intrimmade så vi hann med att bygga gärdsgård runt två hörn. Det är en del knåp med att börja med gärdsgården och att gå runt hörn men övning ger färdighet och allt fler har prövat på.
Nu börjar vi få brist på material. Störarna har tagit slut så vi måsta nog ut i skogen och hugga nya. Jag tycker nog att de sist uppsatta störarna är lite för grova och klumpiga och borde bytas ut.  Komplettera vidjeämnen måste vi också, men det är lättare åtgärdat.
Trevligt har vi. Inte minst vid kaffet och ärtsoppan.

Åke


Ett hörn nästan färdigt
2015 10 26  
Försökt att plocka in stenar under uthuset. En del stora rackare som knappt gick att flytta på ens med spett. Nu fattas det en del stenar för att få fullt upp till huset överallt men sten måste det väl finnas så det ska räcka.
Nu är det nära. Nästa måndag kommer elen att kopplas på till övervåningen enligt Rogerth. Det blir bra när nu mörkret ökar för varje dag.

Åke

 

 

 


Stenuppfyllnad
2015 10 24  
Äntligen så har det då kommit upp lite gärdsgård på Hemmet. Knappa tio meter men ändå en början.
Jörgen och jag började på morgonen med att rigga upp tunnan och värma vatten. Vi tog ur varmvattenkranen i köket så hade vi lite föruppvärmt innan vi eldade på med gasolbrännaren. Vi kvistade och delade granriset så det blev vidjor som värmdes i vattnet. Efter ett tag gjorde vi lite provbindning som gick riktigt bra så nu var det bara att vänta på anstormningen av alla som ville se hur en gärdsgård byggdes.
Nåja så många kom väl inte men ett litet antal som dels såg på och dels deltog i själva arbetet.
Arbetet bestod i att klyva gasslet en gång till, fortsätta med att fixa vidjor och så att sätta upp själva gärdesgården.
Svälta behövde vi inte då det vanskades såväl elvakaffe som ärtsoppa lite senare.

Åke


Alltid en början
 
2015 10 22  
Varit ute i stora mörka skogen och samlat in granris till gärdsgårdens vidjor. Nu gäller det att kvista upp riset och få dem mjuka så de går att vira runt störarna.
Att från Vånga få låna den förträffliga anordningen att värma vidjorna i, gick i stöpet. De hade troligen lagt anordningen som skrot på returpunkten! Får man göra så? Nu lovade man att fixa en ny men det hinns inte till lördag.

Hur gör djur då? Jörgen lovade att fixa fram en tunna som vi kunde koka vidjorna i. Vi tror oss kunna använda gasolbrännare som värmekälla.
 
Vi får se hur det går. Kom gärna till oss och kolla. Goda råd skadar aldrig och vill ni hjälpa till så är det inget hinder!

Åke


Kan det bli vidjor av det här?
 
2015 10 19  
Hämtat gasslet från Norrbotorp där Jörgen kluvit det med en såg. Passade på att kapa det i fyrameterslängder medan allt låg på släpkärran. Med motorsågen gick det lätt att få till ett paket med fyra meders längd.
De flesta slanorna är fortfarande för grova så vi får klyva dem en gång till. Hoppas att det ska gå bra med bandsågen vi har på Hemmet. Tanken är att vi kan vara på altanen och fixa det.
Riggade upp upp lite gärdesgård för att åskådliggöra hur det kan bli inför lördagens jobb. Början är lite knepig men sedan är det "bara" att trava på. (Om man undantar jobbet med vidjorna).

Orvar och Inger har redigerat materialet om Skåpsmeden och det är nästan klart för presentation och läggas ut på hemsidan. Passa på att läsa då.

Övervåningen blir alltmer färdig och fikastunden är alltid trevlig. Fast det behövs väl knappast nämnas.

Åke


Provuppsättning av gärdsgård.

 

 

 

 

2015 10 12  
Rogerth fortsätter med eldragningen på övervåningen. Två måndagar till så ska det vara färdigt anser han. För att få det ljus vi väntat på så måste dock armaturer inhandlas till norra rummet.
 
Pågår gör även arbetet med att sätta uthuset på lite stadigare upplag än några "vedpinnar". Pinnarna är i alla fall nu borttagna och huset står lite stadigare på plintar.

Orvar och Inger fortsätter flitigt med att lägga in bilder. Vilken skatt det är och blir. Gå gärna in under fliken "bildarkivet" och kolla.

Mycket roligt och trevligt är att vi sitter så många runt fikabordet vid elvasnåret. Och fler kan vi vara. Kom gärna och och prata bort en stund i glatt sällskap. Det gläder oss mycket att Helmut fortsätter att komma ner  till oss. Särskilt nu när hans Helga så hastigt och tragiskt har gått bort.

Åke

 

 
2015 10 05-06  
Rogerth strävar på med eldragningarna på övervåningen. Det ser "ljust ut" att vi får lyse inför den mörkaste tiden. Lite värme också då elelementen är inhandlade och avvaktar montering.
Fortsatt med att mura upp lecastenar under uthuset. Tanken är att även altanen ska "hållas uppe" medels dessa stenar. En felräkning? gör dock att Djurbergs måste besökas igen för att det ska räcka även för detta.
Ett besök på Claes Olsson behövs också för att få ordning på alla sladdar från dataprojektorn i taket. Ett felaktigt material eller kan det ha varit klumpiga montörer?  har medfört att det måste göras om.
På tisdagen lyckades i vart fall Orvar och jag att montera det hyggligt prydligt och det fungerar faktiskt också, något som det inte gjorde tidigare.

Åke