Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter september 2013
2013 09 30
På månadens sista dag har arbete lagts ner på att förbättra boulebanan som inte var riktigt till belåtenhet vid gårdsfesten. Nu är det avjämnat så den ligger precis i våg och inte lutar åt ena sidan so den gjorde då. Det var inte mycket men tillräckligt att kloten ville rulla åt sidan, särskilt som ytan var hård. Nu är den som sagt i våg och ytan dessutom lite lösare och går att kratta till. Hoppas nu att man kommer och provar den och gör ett utlåtande. Målsättningen är att den ska bli riktigt bra.
Även lite fortsatt tillkrattning av marken inför grässådd hanns med. Det var datastuga med bildinläggning förståss och det eftertraktade fikat stod Ann-Marie för den här dagen.
Tidigare i veckan har Jörgen börjat och plana ut för parkeringsplatsen ner mot ån. Att det kan behövas gott om parkeringsplatser ibland märkte vi när vi hade gårdsfesten med så många besökare.
Förra måndagen drog Rogerth med hjälp av Berndt el till avloppspumparna, något som visade sig inte var helt lätt. Nu är det i alla fall kirrat och vi slipper ha en kabel ut genom dörren till källaren.

Åke

2013 09 16
En natts regn har hjälp oss att vattna boulebanan och mycket packning och mer vattning med slang har resulterat i en hyfsat hård yta. Får se nu hur utlåtandet blir vid invigningen på onsdag. Eventuellt behövs lite stenmjöl på ytan som packas ner. Vi får göra förbättringar vartefter om det behövs.
I övrigt har Bengt krattat till en yta på framsidan så det går att så gräs där. Ser ut att bli tillräckligt jämnt och hyfsat med mylla så gräset ska kunna gro. Nu gäller det att kratta mera. Enligt Bengt så kommer gräsfröet på onsdag.
Eldragningen har fortsatt i södra rummet och efter avbrottet för stenplockning förra måndagen har inläggning av gamla foton fortsatt. Någon smörgåstårta blev det inte den här dagen. Är väl knappast att begära att man ska få det varje måndag och ostsmörgåsar och kakor är minsann inte fy skam det heller.

Åke

 

2013 09 10
Väderlekstjänsten (eller vad nu den heter) har varnat för regn och då jag vet hur förtvivlat kladdigt det blir på tomten för den minsta nederbörd så passade jag på att ägna en halvdag åt boulebanan. Har jämnat av och packat och jämnat igen några gånger. Satt sargen runt banan och öst emot med material. Nu återstår det lite ytterligare avjämning och packning av ytan jämte vattning så kan vi börja använda banan.

 

Åke

 

 


Nu börjar det synas vad det ska vara
2013 09 09
Idag var det stenplockning för hela slanten. Solen har skinit några dagar nu så det är torrt och fint på tomten. Vi var sex glada som plockade och som förmodligen hade lite ömma ryggar efter dagens arbete. Det mesta av stenarna kom väck och blev nedkörda till  parkeringsplatsen vid ån för att användas till fyllnadsmaterial där. Inte alla för en hel del stenar kunde Torsten förvandla till stenmurar mot hästhagen i öster. Nu vore det fint med lite grässådd, hur det nu ska gå till. Myllan är inte den bästa och matjord saknas helt på många ställen, fast det kanske sparar en hel del arbete framgent om inte gräset växer så hävt.
Björnligan kom och hämtade riset som legat där parkeringsplatsen vid ån ska vara. Hade med sig flaggstången som vi kunde sätta upp. Nu är det bara att skaffa flagga så vi kan flagga till gårdsfesten. Det vore väl trevligt.
Jag  hämtade en vibroplatta och hårdgjorde gångvägen upp mor huset och började detsamma med boulebanan så smått.
Och så det bästa på hela dagen. Den smarriga smörgåstårtan som Lisbeth kom och bjöd på. Om ni går in på "Årets bilder" så har Orvar lagt in bilder från denna stenplockardag och där kan ni även se den goda smörgåstårtan.

 
Boulbana på gång. Hästarna tittar intresserat på.

Åke


Flaggstången sätts på plats


Full fart med stenplockningen

 

 

 

2013 09 04
Solen har återkommit och det torkar upp. Jörgen har fortsatt att fixa till tomten och nu har parkeringsplatsen blivit uppgrusad och packad med vibroplatta. Nu får den vara så till nästa år då vi kan lägga på ett ytskikt. Även boulebanan har blivit urschaktad och uppfyllning av bärlager påbörjad. Nu är det riktigt fint utplanerat på tomten och förhoppningsvis kan Kurt återvända med traktor och harv på fredag och fortsätta att harva. Det är utlovat att det fina vädret ska vara några dagar framöver. Vad skönt det skulle vara att få gräset sått innan det kommer regn.

Åke

 


Uppfyllning av parkeringsplatsen pågår.
2013 09 02
Det har regnat mycket i natt vilket märktes om man var tvungen att gå på sidorna av de grusade gångarna. Ägnat tidiga förmiddagen åt att lägga upp singel mot grundmurarna. Då det inte gick att bara gå på singlet blev stövlarna till sist så tunga att man knappt orkade lyfta på fötterna.
Rogerth har fortsatt med köksarbetet och nu har vi fått belysning så vi ser vad vi gör. Armaturerna ger ett bra sken men dess skönhet diskuterades. Finns de som tycker de är fula. Lisbeth har, förutom att servera det efterlängtade förmiddagsfikat, packat upp porslin som Ulla Olsson skänkt och diverse köksattiraljer som Jörgen levererat i en kartong.
Låset till toaletten fick en välbehövlig justering så att ett toalettbesök inte ska var en risk att bli inlåst. Dörren till källaren har nu en hake så den i alla fall kan hållas tillsluten utan en stötta utifrån. Haken tillverkad av undertecknad som lärlingsarbete vid Gästabudet i Söderköping.
Just när vi i stort sett var på väg att gå hem kom Berndt med wienerbröd, så det blev en trevlig fikastund till något som Bengt påpassligt dök upp och kunde ta del av.
Regnet har tillfälligt satt P för trädgårdsarbetet men med förhoppning om bra väder några dagar kan vi köra igång igen.

Åke


Wienerbröd kan man bara inte missa så det blev en fikarast till


Bra med belysning tycker Lisbeth


Blir det belysning även i städskåpet månne?