Gamla Hemmet i Västra Husby socken
Rapporter september 2014
2014 09 29
Nu är inte elcentralen i uthuset kraftlös längre. Under veckan som har gått har Rogerth och jag varit på Biltema och inhandlat den kabel som erfordrades: Denna måndag har Rogerth med Putte till hjälp draget i kablarna i tomrören som är nergrävda och sedan utövat koppleriverksamhet så nu är det kraft i uthuset. Det kan man se om man har vägarna förbi Hemmet när mörkret har fallit för då lyser ytterbelysningen så fint.

Åke

 


 


Nu är det kraft och lampan lyser
2014 09 22
Nu är den klar! Eldragningen i uthuset och elcentralen är inmonterad. Ett litet aber kvar bara. Att få strömmen att bli överförd från stora huset och in i elcentralen. Det måste ske via en speciell kabel som får förläggas i det tomrör som finns förlagd i marken emellan husen. Jag försökte få tag i en sådan när jag var på Biltema för någon vecka sedan med lyckades inte med detta. Ingen där kunde hjälpa mig. Nu ska Rogerth och jag göra ett nytt försök i veckan. Då ska den nog gå bra.
I övrigt så var det bildinläggning igen då Orvar återkommit från en utflykt för en vecka sedan.
Ordentligt mätta var vi allesammans efter fikat idag då jag trugade på de närvarande tårtan och smörgåstårtan som blev över efter höstfesten hos mig i lördags.

Åke


Nu är den där. Elcentralen men tämligen kraftlös i dagens läge
2014 09 15
Utkörning av jord blev denna måndags huvudsakliga syssla. Nu är det baksidan av uthuset och sluttningen mot öster som fått lite jämnare yta. Vattning av det senast sådda gräset har varit nödvändigt då torkan har hållit i sig. Hjälpen från ovan för att hålla fukten har varit klen.
Hakar för att hålla upp dörrarna blev ditsatta.

Åke

2014 09 08
Nu har det närmat sig. Det vill säga med det elektriska i uthuset. På toaletten är allt klart. Även boden har blivit färdig med lysrörsarmaturerna  uppmonterade och lysrören insatta i rätt riktning. Riktigt säkra kanske vi inte ska vara innan vi provar med strömmen inkopplad. Trefasuttaget uppsatt så nu kan maskinerna levereras när som helst. Det som återstår är elcentralen på dasset men det får bli en uppgift om fjorton dagar då Rogerth har andra uppgifter att klara av om en vecka.
Bildinläggningarna har fortsatt som brukligt. Vad kan locka till nästa utflykt för att kolla hur det ser ut detta århundrade.
Ja så fikat förståss. Lika gott och trevligt som vanligt. Att inte fler har kommit på hur trevligt det är.

Åke

2014 09 01
Arbetet har fortsatt med utkörning av jord för kompletteringssådd av gräs. Nu är det utjämning på baksidan av uthuset som så sakteliga framskrider.
I boden jobbar Rogerth med eldragningarna där jag har bistått som eldräng. Man kan ju alltid borra några hål och hålla i kablarnas dumändar. Utvändigt har ytterlamporna kommit på plats.
De nya LED.lysrören vållade vissa problem för oss då vi inte fick dem att lysa trots assistans telefonledes av Biltema. Till slut kunde konstateras att vi (läs jag) satt in lysrören i armaturen åt fel håll. Till skillnad från vanliga lysrör måste de här vara åt ett speciellt håll. Fast nu har man lärt sig något igen.
Rogerth kom med en kul skylt att sättas på dassdörren. Efter en livlig diskussion av de närvarande fattades ett klokt demokratiskt beslut att placera skylten omedelbart till vänster om dörren. Skönt med högt i tak i en förening!
Bildinläggarna förlängde dagen med att under Torstens ledning åka på studieresa till Skäggestad- och Överstakvarn för att se hur där ser ut i dag. Inger som annars har sett och varit nästan överallt har faktiskt aldrig varit där men det är förlåtet då det ligger i grannsocknen.


Larmskylt och ytterbelysningslykta monterad.

Åke


Rogerth föreslår placering av skylten