Minnen från Västra Husby

Ingrid Sjöström berättar
 

Del 3. Storåns dalgång från Drohemsgränsen till Klubben


Vid Drothemsgränsen finns det ett ställe som heter Eklund och ibland fick de barnen gå i skola i Västra Husby och ibland i Drothem, alltefter som de hade kamrater och det var bäst för dem. I fråga om skola ficka Västra Husby betala för dem till Drothem.

Utmed kanalen har vi en ekbacke, där det har varit midsommarfester 1932 – 1933. Nu kan vi väl gå rätt över skogsdungen mitt för Gäverstad och upp förbi Gneckstad. Jag har själv aldrig gått där men jag tänker mig komma ner till ån vid Rökstadtorpet och så fortsätta den förbi Rökstad och uppåt. I min barndom var det ett fall eller om det bara var ett större stenrös där i ån. Jag vet inte vad som motade vattnet men det var som en enda sjö över ängarna nedom Klubben. Det var många tunnland som stod under vatten, helst om vårarna och även annars när det var mycket nederbörd så blev det översvämning.

Några år före 1920 börjades det diskuteras om grävning av ån. Det tog många år då med för att kunna bestämma sig, men på långt när inte så länge som nu. Till råga på allt så steg under förhandlingarna arbetskraft och material så det blev dyrare än beräknat. 1924 blev sista biten av ån grävd. Det grävdes för hand så det tog lång tid, och sedan dröjde det bara ett par år så blev det arbetslöshet., och alla priser på både järn och virke sjönk. Jag tänker närmast på alla dessa stora broar över ån, som låg ganska tätt på en del ställen. På några år var dessa uppruttnade. Det fanns ej cuprinol då utan endast tjära och det impregnerade inte så effektivt.

Ja nu har vi traskat ända upp till Klubben igen, fast vattenvägen, som de på 1700-talet använde till och från Söderköping.

Under tiden har vi passerat ägor som väl tillhör förutom Rökstad, Åby, Ringby, Restadgården, Grönlund, Hylinge, Prästgården, Komministergården och Önstorp. Alltså i jordabalken Husby. Nu har jag inte nämnt Augustenhill, som det på senare tid kallades, eller Lilla Önstorp som det heter, men det har även kallats Borrrstället. Det var väl en gång av kronan uttaget till grnadjärstorp, som det hette på 1800-talet. Det var ju inte knekttorp, för till Önstorp var ju knekttorpet Gustavsberg som ligger på Ringby ägor.

Jag måste berätta en historia som handlar om en hund och skolbiblioteket i Västra Husby. Nästan alla hade får, även arrendatorn på Prästgården. Med höga och täta gärdesgårdar hägnades det, men hundar kunde hoppa över. 1920 innan ån grävdes ko en hund som tillhörde en man i en annan socken och slet sönder flera får. På ett sätt var det en glädjande tilldraelse för skolbarnen i Västra Husby, för händelsen ledde till att kommunalnämnden höjde skatten, om det nu fanns någon förut. Den var i många år högre än i Norrköping och pengarna användes på vettigt sätt. Det beslöts att köpa böcker till skolbarnen för dessa pengar. Det blev alltså det första skolbiblioteket i Västra Husby. Några andra pengar fanns väl ej att köpa för.

Nu är vi åter framme vid Klubbenbron. Den kallas i dagligt tal för Klubbenebroa. Sedan den nya vägen byggdes omkring 1020 och ej gick förbi Hälla, blev det nästan en sväng in vid Klubben. Den rätades ut först när nya bron över ån byggdes 1936. Det har klappats mycket tvätt vid denna bro och i hela ån ända till Söderköping och där också.
 

 Fortsättning i del 4. Västra Husby och södra delen av socknen