Välkommen till
Västra Husby Hembygdsförening
 

Västra Husby kyrka

Göta Kanal vid Snövelstorp

 


                   

 


Flygbild på Hembygdsgården Gamla Hemmet våren 2019

 

                                         Gubben i huggarbestyr
   

TIPSPROMENADEN
Inställna tipsrundor
Pga lockdown så ställer vi in tipspromenaderna söndagarna 9/5 och 16/5.
Vi återkommer om restriktionerna skulle förlängas.
 

 Åke

 

 

                   HYRA HEMMET?

Ska du ha en sammankomst eller fest av något slag så kan ”Hemmet” vara ett alternativ hålla till på.
Kanske en förmiddag, eftermiddag, kväll eller en hel dag. Eller till och med flera dagar. Mycket är möjligt att tillgodose om Hembygdsgården är ledig.

På sommarhalvåret finns möjlighet att fika eller äta ute i trädgården eller på altanen vid uthuset. Boulebanan är tillgänglig om man skulle vilja spela boule.

För mera upplysningar och tips så kontakta gärna Berndt Prytz som har hand om bokning och uthyrning.
Titta gärna också under fliken "att hyra Gamla Hemmet" så kan du själv under länken "bokningskalender" se om Hemmet är ledigt vid önskad hyrtid.

Berndt Prytz    tel 011-703 13 eller 070-753 31 03

                      OM HEMMET

Tomtens gräsmatta har på vissa ställen varit lite ojämn minst sagt särskilt mot hästhagen där det varit stora stenar. Nu har vi börjat råda bot mot detta när vi under en fixardag planerat ut med en grävare och med traktor och skopa fyllt upp lite här och var. Till våren efter att frosten och tjälen rett till jorden får vi harva till den större ytan och så gräs där. Dikesslänten mot kyrkslänten som historiskt sett fungerat som soptipp har fått en utjämning med jord den också så att det ska gå lättare att slå av gräset fortsättningsvis.

Norra nedre rummet har varit lite kallt och misstankar har funnits att isoleringen i golvet varit dåligt. Det har bekräftats när vi nu brutit upp golvet för att göra ett helt nytt. Isolering fanns inte alls under större delen av golvet då den gamla trossbotten helt ruttnat bort. Nu hoppas vi att det ska bli mycket varmare och skönare då det blir golv med fullvärdig isolering

Att komma ut från övervåningen är viktigt om en brand skulle råka uppstå och trappan ner skulle vara omöjlig att använda. Nu är brandstegar uppsatta vid vardera övre rummen så att utrymning kan ske genom fönstren. Hågade kan alltid pröva "nedfarten".

Att hålla ett hus i skick är en ständig process så nu är det läge att börja om igen. För den som gärna skulle vilja rycka in med ett liten "handtag" så finns en nygjord lista anslagen i Hemmet med en del småsaker som borde bli gjorda. Överraska oss gärna!

Av de lite större åtgärderna är exempelvis en omfärgning av fasaden och att tilläggsisolera vinden, där det endast ligger  ett tunt lager sågspån. (som bäst).
 

Vi ses vartefter! 

 

 

 

 

 

 

 

                       PROGRAM

Inställt!
Hällerstadsjön runt och Gökafton ställer vi in pga. att personlig "lock down" gäller 

 

Lördag 26/6. kl 17.00.
Friluftsgudstjänst vid Gamla Hemmet. I samverkan med kyrkan.

Lördag 3/7. kl 11.00 - ca 13.00 Slåttergille vid klämman.
Vi slår av med lie, åtminstone en del, räfsar ihop och hänger upp på hässja. Kom och hjälp till så vi får ihop hö till höskrindan. Vill du endast titta på och bara njuta av atmosfären så går det också alldeles utmärkt. Fikakorgen får inte glömmas.

Onsdagar 7/7, 21/7, 4/8. kl 10,00-12.00. En dag för barnen.
Här blir möjlighet att åka hölass, leka med de gamla lekdonen, äta korv och glass. Mamma, pappa. Mormor, morfar. Farmor, farfar eller bara bekant. Ta med barnen om ni kan för en kul stund tillsammans.
 

Onsdagen 18/8 kl 18.00 Årsmöte vid Gamla Hemmet.
Vi hoppas på bra väder så vi kan vara ute.

Lördag-söndag 4-5/9  Östgötadagarna

Lördag 2/10  Västra Husbydagen.

              Välkomna!

 

 

           VÅRA ÅTERKOMMANDE AKTIVITETER

Tipspromenaderna pågår och håller på fram till sommaren.!

Bygdecirkeln  har uppehåll just nu p.g.a. coronan. Vi får se när vi kan komma igång igen. Det blir i så fall som vanligt 18.30- 21.00 onsdagar jämna veckor.

Yogan är igång och har övergått till efterterminsyoga fram till sommaren och kommer då troligen att äga rum på magasinet i Vik. Så coronasäkert som möjligt förståss. Kontakta Lena Dagh om du vill vara med.

Måndagsträffarna gör uppehåll nu igen p.g.a. coronan men kör igång så snart läget blir bättre.
 
Åke 

 

 

                    PROGRAMGRUPP

Vi har fått en nybildad programgrupp som ska komma med förslag till intressanta och trevliga a
ktiviteter för att fastläggas av styrelsen. Gruppen består idag av två personer men kan vara fler, så intresserade att påverka verksamheten är välkomna att deltaga.
 
De två i gruppen är:
Kajsa Prytz         tel 0704 94 73 63
Berit Andersson tel 0701 46 94 51

Kajsa och Berit vill gärna få förslag och önskemål om aktiviteter och är mycket tacksamma om ni hör av er.