Välkommen till
Västra Husby Hembygdsförening
 

Västra Husby kyrka

Göta Kanal vid Snövelstorp


 

Flygbild på Hembygdsgården Gamla Hemmet våren 2019

 

 
Tipspromenaden 19/5 2019

Bra där!  26 vuxna och tre barn gick ut på tipspromenaden idag.  Kanske inte de allra lättaste frågorna, men fem deltagare toppade med elva rätt.  Titta in under Tävlingsresultat här bredvid, så får ni se svaren och resultaten

Lisbeth

 

  Hänt under år 2018 och tidigare år

Hänt i korthet under förra året finner ni under "återblickar" Där kan ni även se i korthet som har hänt alla år ifrån starten för 20 år sedan.

 


 

 

UPPROP!

Bygdecirkeln

Alla och envar som tycker sig att ha något att tillföra Bygdecirkeln, som kort, gamla handlingar, kartor etc, Kom till oss i Gamla Hemmet onsdagar jämna veckor kl. 18:30 - 21:00. Kanske har ni någon berättelse, skröna eller fakta om byn eller trakten där vi bor. Ideer om eller synpunkter på vårt arbete tar vi också tacksamt emot.

Välkomna!

Medverkande i cirkeln.
Inger, Putte, Kajsa, Berit, Sören och Åke

 

 

 

 

 

 

Föreningens 20-årsfirande

Vädret var med oss om man undantar ganska kyligt då föreningen firade 20 år. 
Ett bildspel rullade på och visade bilder från den verksamma tiden. Intressant att se och återuppleva en del händelser. Det kunde även konstateras att deltagare från första åren blivit något mognare med tiden.  Korvgrillning och ett rikligt fikabord säkrade att ingen behövde gå hungrig hem.
Puttes tipspromenad vållade en del huvudbry. Av alla deltagare var det bara två som lämnade in svar, som resulterade i nio rätt för dem vardera. Protest inlämnades då de ansåg sig ha elva rätt. Dock utan gehör från tävlingsledningen.

Här kommer de (enligt tävlingsledningen) rätta svaren:

1. Stöttar fattig krake                  Lejon
2. Röstar moderat                      Blåval
3. Okokt fyrbening                      Råbock
4. Frisörredskap med volt          Kamel
5. Bit av sagobjörn                     Pudel
6. Dålig gångare                        Gorilla
7. Knycker hamnanläggning      Tapir
8. Bit med snurr                         Spindel
9. Manlig jurist                            Domherre
10. Har bra syn                          Zebra
11. Slapp i könsorgan                Fladdermus
12. Flera  pers. i ledarställning  Schäfrar

Åke

 

PROGRAM
 

Hällerstadsjön runt,
Torsdagen den 30 maj cyklar vi Hällerstadsjön runt med start i tre socknar mellan kl 10,00 och 12,00,

Slåttergille
Lördagen den 15 juni kl 11,00,
Slåttergille vid Klämma sluss där vi bärgar det hö som Ingers kor är så förtjusta i 

Friluftsgudtjänst
Midsommardagen kl 14,00
Sedvanlig utegudstjänst vid Gamla Hemmet
Kaffe serveras,

Hjärtligt Välkomna till alla aktiviteter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÅRA ÅTERKOMMANDE AKTIVITETER

Tipspromenaderna har kört igång gen med start  varje söndag som vanligt mellan 09.30 och 11.00  Som vanligt är det fika förståss för den som vill ha det.
Hjärtligt välkomna!

Bygdecirkeln  varje onsdag jämn vecka med start kl 18,30

Yogan . Nu är en förlängning av terminen fram till sommaren i full gång. Den som   vill  kan göra en "tjuvstart på höstterminen fram emot hösten. Anmäl er till Lena Dagh.
.
Måndagsträffarna fortgår som vanligt hela tiden. VI skannar in gamla bilder från bygden så den som har sådana och är villiga att dela med sig så tar vi tacksamt emot.
Hjärtligt välkomna till en trivsam stund! Vi startar kl 10.00 och kaffet är vid 11.00.
 
Åke   

HYRA HEMMET?

Ska du ha en sammankomst eller fest av något slag så kan ”Hemmet” vara ett alternativ hålla till på.
Kanske en förmiddag, eftermiddag, kväll eller en hel dag. Eller till och med flera dagar. Mycket är möjligt att tillgodose om Hembygdsgården är ledig.

På sommarhalvåret finns möjlighet att fika eller äta ute i trädgården eller på altanen vid uthuset. Boulebanan är tillgänglig om man skulle vilja spela boule.

För mera upplysningar och tips så kontakta gärna Berndt Prytz som har hand om bokning och uthyrning.
Titta gärna också under fliken "att hyra Gamla Hemmet" så kan du själv under länken "bokningskalender" se om Hemmet är ledigt vid önskad hyrtid.

Berndt Prytz    tel 011-703 13 eller 070-753 31 03

OM HEMMET

Förrådsutrymmen är det alltid behov av  och vi har begränsade sådana på Hemmet. Styrelsen har därför beslutat att sätta upp ett sköve (förrådsbod) på tomten. Det är nu tillverkat och uppsatt på Hemmet.
Att komma ut från övervåningen är viktigt om en brand skulle råka uppstå och trappan ner skulle vara omöjlig att använda. Nu är brandstegar uppsatta vid vardera övre rummen så att utrymning kan ske genom fönstren. Hågade kan alltid pröva "nedfarten".

Att hålla ett hus i skick är en ständig process så nu är det läge att börja om igen. För den som gärna skulle vilja rycka in med ett liten "handtag" så finns en lista anslagen i Hemmet med en del småsaker som borde bli gjorda. Överraska oss gärna!

Av de lite större åtgärderna är exempelvis en omfärgning av fasaden och att tilläggsisolera vinden, där det endast ligger  ett tunt lager sågspån. (som bäst). Även golvet i norra nedre rummet bör läggas om då det både lutar och i stort saknar isolering. Vi får ta det vartefter.

Måndagsträffar pågår som vanligt. Kom gärna in på Hemmet då.  Som tidigare pågår inläggning av bilder på hemsidan och lite annat pyssel, men att bara umgås och prata är fullt legitimt skäl för att titta in. Vi bjuder på fika som dukas fram kl. elva för dem som kommer då.

Alla hjärtligt välkomna!