Välkommen till
Västra Husby Hembygdsförening
 

Västra Husby kyrka

Göta Kanal vid Snövelstorp


 

Flygbild på Hembygdsgården Gamla Hemmet våren 2019

 

 
Tipspromenaden 21/4 2019

Påsken och våren/försommaren kom med varma, sköna dagar.  Många vilar upp sig i helgen, och en del reser bort.  Men ni var ändå 21 tävlingssugna på start idag.  Svårt sa några, oj då, sa andra. Med ett skratt.  Man kan få många rätt, genom att gissa rätt, även om man inte vet svaret.  Se info Under Tävlingssvar.

Lisbeth
 

  Hänt under år 2018 och tidigare år

Hänt i korthet under förra året finner ni under "återblickar" Där kan ni även se i korthet som har hänt alla år ifrån starten för 20 år sedan.

 


 

 


UPPROP!

Bygdecirkeln

Alla och envar som tycker sig att ha något att tillföra Bygdecirkeln, som kort, gamla handlingar, kartor etc, Kom till oss i Gamla Hemmet onsdagar jämna veckor kl. 18:30 - 21:00. Kanske har ni någon berättelse, skröna eller fakta om byn eller trakten där vi bor. Ideer om eller synpunkter på vårt arbete tar vi också tacksamt emot.

Välkomna!

Medverkande i cirkeln.
Inger, Putte, Kajsa, Berit, Sören och Åke

 

PROGRAM

Utflykt till Hälla Gästgivaregård

Lördagen 4 maj kl 14.00.
Ägarna Roland Andersson och Berit Andersson visar oss en samling äldre verktyg uti den trevliga drängstugan. och ger oss en kort historik om gården,
Vi tar med oss korgen med eftermiddaskaffet.
Om ni inte hittar dit så kom först till Gamla Hemmet så far vi dit tillsammans.

20-årsjubileum
Lördagen den 25 maj kl 11,00
Föreningen firar 20-år med korvgrillning och kaffe med dopp. Kom och var med i vårsolens glans, Tiden och åren far snabbt förbi, Vi tänker tillbaka på vad som hänt i vår förening sedan 1999, Kanske försöker vi se ända till 1856 då fattigstugan här byggdes efter att den ännu äldre stugan blivit så dålig så ingen ville bo där längre,

Hällerstadsjön runt,
Torsdagen den 30 maj cyklar vi Hällarstadsjön runt med start i tre socknar mellan kl 10,00 och 12,00,

Slåttergille
Lördagen den 15 juni kl 11,00,
Slåttergille vid Klämma sluss där vi bärgar det hö som Ingers kor är så förtjusta i 

Friluftsgudtjänst
Midsommardagen kl 14,00
Sedvanlig utegudstjänst vid Gamla Hemmet
Kaffe serveras,

Hjärtligt Välkomna till alla aktiviteter!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÅRA ÅTERKOMMANDE AKTIVITETER

Tipspromenaderna har kört igång gen med start  varje söndag som vanligt mellan 09.30 och 11.00  Som vanligt är det fika förståss för den som vill ha det.
Hjärtligt välkomna!

Bygdecirkeln  varje onsdag jämn vecka med start kl 18,30

Yogan . Nu är en förlängning av terminen fram till sommaren i full gång. Den som   vill  kan göra en "tjuvstart på höstterminen fram emot hösten. Anmäl er till Lena Dagh.
.
Måndagsträffarna fortgår som vanligt hela tiden. VI skannar in gamla bilder från bygden så den som har sådana och är villiga att dela med sig så tar vi tacksamt emot.
Hjärtligt välkomna till en trivsam stund! Vi startar kl 10.00 och kaffet är vid 11.00.
 
Åke   

HYRA HEMMET?

Ska du ha en sammankomst eller fest av något slag så kan ”Hemmet” vara ett alternativ hålla till på.
Kanske en förmiddag, eftermiddag, kväll eller en hel dag. Eller till och med flera dagar. Mycket är möjligt att tillgodose om Hembygdsgården är ledig.

På sommarhalvåret finns möjlighet att fika eller äta ute i trädgården eller på altanen vid uthuset. Boulebanan är tillgänglig om man skulle vilja spela boule.

För mera upplysningar och tips så kontakta gärna Berndt Prytz som har hand om bokning och uthyrning.
Titta gärna också under fliken "att hyra Gamla Hemmet" så kan du själv under länken "bokningskalender" se om Hemmet är ledigt vid önskad hyrtid.

Berndt Prytz    tel 011-703 13 eller 070-753 31 03

OM HEMMET

Förrådsutrymmen är det alltid behov av  och vi har begränsade sådana på Hemmet. Styrelsen har därför beslutat att sätta upp ett sköve (förrådsbod) på tomten. Det är nu tillverkat och uppsatt på Hemmet.
Att komma ut från övervåningen är viktigt om en brand skulle råka uppstå och trappan ner skulle vara omöjlig att använda. Nu är brandstegar uppsatta vid vardera övre rummen så att utrymning kan ske genom fönstren. Hågade kan alltid pröva "nedfarten".

Att hålla ett hus i skick är en ständig process så nu är det läge att börja om igen. För den som gärna skulle vilja rycka in med ett liten "handtag" så finns en lista anslagen i Hemmet med en del småsaker som borde bli gjorda. Överraska oss gärna!

Av de lite större åtgärderna är exempelvis en omfärgning av fasaden och att tilläggsisolera vinden, där det endast ligger  ett tunt lager sågspån. (som bäst). Även golvet i norra nedre rummet bör läggas om då det både lutar och i stort saknar isolering. Vi får ta det vartefter.
 


Måndagsträffar pågår som vanligt. Kom gärna in på Hemmet då.  Som tidigare pågår inläggning av bilder på hemsidan och lite annat pyssel, men att bara umgås och prata är fullt legitimt skäl för att titta in. Vi bjuder på fika som dukas fram kl. elva för dem som kommer då.

Alla hjärtligt välkomna!